świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu(...)cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy
MyCookBook.pldobrego sernika, ale jakoś nie miałam oryginalnego pomysłu. Tym razem będzie to przepis w 100 % mojego autorstwa, a sam sernik będzie nawiązywał do tematyki zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia i najogólniej mówiąc do klimatu zimy. Składniki proste, choć trochę zabawy było z przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy(...)wyobrażam sobie świąt bez sernika, więc co roku wymyślam nowy przepis i tym razem przedstawiam wam moje dzieło w iście zimowej odsłonie ...bo przecież nic tak nie kojarzy się z świętami jak kuchnia pachnąca cynamonem, suszonymi owocami i bakaliami. U mnie w rodzinie istnieje pewien podział ról jeżeli chodzi o przygotowania do świąt od strony kulinarnej. Tradycją
vaniliowoczekoladowaJeszcze nie tak dawno wyśmiałabym każdego, kto powiedziałby mi, że będę lepić pierogi z kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć
Pełny talerzJedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga
Kuchnia co dniaW sklepach, telewizji i prasie czuć już świąteczny szał, w niektórych domach już czuć zapach pierwszych pieczonych pierniczków, a u mnie kolejny piernikowy deser ( poprzednią wersję
Bon appetit mon amieMamy dla Was,najlepszy naszym zdaniem przepis na ciasto piernikowe. Od kilku lat pieczemy pierniczki jasne i ciemne. Te pierwsze pachną aromatem skórki z
Moja Mama GotujeTradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka(...)Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja lukier
Salonik smakówDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z
Wanilia i KardamonMiodownik był jednym z ciast na naszym wielkanocnym stole. Miodowe placki przełożone kremem waniliowym. Pycha. Ciasto należy przygotować 2 dni wcześniej, co w przypadku świątecznego natłoku
coolinarnastrefa.blogspot.comJak spróbujecie tego sernika nigdy już nie będziecie chcieli innego ha ha, a tak poważnie to dawno nie jadłam takiej petardy. Jest delikatny i kremowy, jest
Moje Małe CzarowanieKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą
maniapieczeniaDla tych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry,Kiedy na początku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze
Chilli Czosnek i OliwaZnane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie
Kuchnia MagdaLenyWszystkim sympatykom bloga życzymy magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spokojnych, pełnych rodzinnego ciepła, miłości i blasku radosnych chwil. Moc trafionych i oczekiwanych prezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej(...)smażenia Dekoracje • cukier puder • kolorowe cukierki perełki Wykonanie: • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce. • Przygotować styropianowy
To co kocham