Jak już zapewne wiecie rzadko piekę ciasta. Przy okazji świat postanowiłam jednak, że sernik być musi. Pomyślałam, że powinien odpowiadać moim standardom, więc składniki, które chciałam
Przysmaki KarolkiNareszcie! W końcu, tuż po Mikołajkach, w Danii spadł pierwszy śnieg. Wieczorem, siedząc przy kominku, z zachwytem obserwowałam wirujące na wietrze płatki. Z zapamiętaniem, powoli, acz
Pożeraczka, czyli raz adobrzepikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj(...)Możesz wykorzystać także wodę z gotowania grzybów. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka
nietylkopasta.plTym ciastem po raz kolejny mogę udowodnić, że istnieją pyszne słodkości, które są odpowiednie dla osób będących na różnych dietach, czy po prostu ceniących sobie
Di gotujetych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie jak chcę, ale i tak zawsze nam smakują i zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu(...)łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy
Gotowanie...to proste !W tym roku moje plany świąteczne w ostatniej chwili (w Wielką Sobotę, późnym popołudniem) uległy zmianie. Z konieczności spędziłam je w domu i nie miałam czasu
Kuchenne zapiski EdytyMoja pierwsza poważna strucla z makiem. Nigdy wcześniej nie robiłam i bałam się tej pracy jak diabeł święconej wody.Skorzystałam z pomysłu na struclę z TEGO
bistro mamaPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje
W kuchni wieczoremTato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni
W kuchni Karmel-itkiKuleczki suszonej aronii toczą się po blacie, uciekają z zasięgu wzroku gospodyni. W żółtym fartuszku krząta się po pachnącej kuchni. Suszone owoce trafiają do garnka, a
W kuchni Karmel-itkipodziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko(...)trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę nową tradycję do duńskich Świąt...?Orkiszowe pierniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki:(na około 40 pierniczków)500 g mąki orkiszowej25 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernika125 g masła100 g cukru150 g melasy1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody(...)sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.Gotowe
Gospodyni MiejskaGdy jechaliśmy do rodziców C. na Wigilię, było prawie pięć stopni na plusie, a w pewnym momencie C. poprosił o okulary przeciwsłoneczne, bo słońce świeciło mu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku
Kolorowy PrzepisownikCynamonowo-kawowe tiramisu z pysznym, lekko słodkim i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. Deser jest o tyle ciekawy, że znajduje się w nim chrupki element
AleTorcik" Zima! Idzie bardzo groźna zima! No dobra, nie wiem czy groźna, ale mimo wszystko nie jestem z tego faktu zadowolona! Nie lubię mrozu, wiatru i chlapy
Słodkie Przyjemności