Jeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier
Apetyczna babeczkaTo póki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś, teraz Maggie mi o nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierogi ze szpinakiem i łososiem będą dla Was ciekawą odmianą na stole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych
Kuchnia BazyliiŚwięta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy(...)tylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu
Ciastka - domowe słodkościwszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna KuchniaGrudzień to czas intensywnych przygotowań do Świąt, ale nie tylko. To także czas kiedy spotykamy się przy wspólnym stole z przyjaciółmi, współpracownikami, aby życzyć sobie
Smakowity Blog KulinarnyPrzygotowania do Świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynam od wypiekania pierników. Zapach korzennych przypraw, roznoszący się w mieszkaniu, najszybciej wprowadza mnie w przedświąteczny klimat. Dzielę się z Wami przepisem pochodzącym od mojej Babci (od siebie dodaję własną kompozycję przypraw, zamiast tradycyjnej mieszanki do pierników), mam do niego duży sentyment, odkąd pamiętam mama z niego korzystała piekąc te pyszne(...)maślanki naturalnej 1 kg cukru Składniki na mieszankę przypraw: 50 g goździków 5 szt laski cynamonu 10 g kardamonu 10 g mielonego anyżu 10 g mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych
KierunekuchniaZima nie jest może moją ulubioną porą roku, choć zapach mrozu i szronu na drzewach uwielbiam, w takich momentach najchętniej zaszyłabym się w małej chatce w
Wanilia i KardamonW tym roku testuję pierniki ;) Nie tyle ciasteczka, co właśnie ciasta. Na długo dojrzewający już od początku listopada chyba stoi (nawet dokładnie nie pamiętam), a w
Kuchnia w czekoladzieJuż za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Czas niesamowicie leci! Dziś propozycja dla Was to ciasteczka z pieprzem - tradycyjne ciasteczka norweskie pieczone na Boże Narodzenie. A może nadadzą się dla Świętego Mikołaja w podziękowaniu za prezent. Zostawiacie Mikołajkowi ciasteczka i mleko? Dla kogo: dla św. Mikołaja dla chcących spróbować tradycyjnego norweskiego wypieku dla lubiących pikantne słodkości(...)sól i wymieszać. W misce utrzeć masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać śmietankę i zmiksować ponownie. Wsypywać partiami suche składniki i miksować. Ugnieść z ciasta wałeczek o średnicy ok. 6cm. Owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 6 mm i ułożyć
Mania WypiekaniaTradycyjnie już od kilku lat moje córki w gronie przyjaciół pieką i ozdabiają pierniczki na święta. Jest to bardzo miły zwyczaj
Smaczne Zdrowenich pasuje smakiem do tego świątecznego, wyjątkowego czasu. Przeglądajcie, czytajcie, wybierajcie to, co Wam się podoba, bawcie się w Waszych kuchniach tymi wyjątkowymi aromatami! Oto bardzo prosta, pachnąca Bożym Narodzeniem propozycja. Jeżeli nie przepadacie za anyżkiem, można go pominąć, ale zapewniam, że w całości, razem z cynamonem, smakuje naprawdę ciekawie. Anyż nie gra tutaj pierwszych skrzypiec, lecz jedynie podkręca(...)serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam
Raj dla PodniebieniaWeihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże Narodzenie. Karoline Jonsson Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych a inne można łatwo przerobić na wersję wege. Jednocześnie zima to najgorszy czas w roku, jeśli nie jest się(...)radosnym czasie dzień staje się wreszcie dłuższy a my możemy cieszyć się wegetariańską ucztą w wersji skandynawskiej. Jesteście ciekawi co je się w Szwecji na wege Święta? Przeczytajcie “Zielone Boże Narodzenie:. Karoline Jönsson to szwedzka blogerka i autorka książek kulinarnych. W swoich przepisach wychodzi zawsze od gam smaków, tak żeby w każdym daniu było coś słonego, słodkiego, kwaśnego
Ugotowane pozamiatane