Moja mama zawsze przygotowuje ten tort w wersji z kremem kawowym. Ja też planowałam go zrobić właśnie w takiej wersji, ale w jednej z sieciowych kawiarni
Kulinarne Inspiracjeobłędny. Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki. Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN , na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków. Spody w formie wyłóż ciastem na pierniczki. Przepis na masę sernikową: - 500 g sera twarogowego półtłustego(...)takie, albo mniejsze . Warto kupić do nich oświetlenie , wtedy podczas popołudniowych czy wieczornych spotkań nadadzą magicznego klimatu Świąt. Przyjemny efekt dają też łatwe do zawieszenia ozdoby papierowe jak, te trzy kule, które znajdziesz w kolekcji VINTER . Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, życzę Ci aby przyniósł Ci wiele wzruszeń, ciepłych i radosnych chwil
SMYKWKUCHNIDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni. Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego
Chilli Czosnek i OliwaOKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA PRAGNĘ CZYTELNIKOM BLOGA ZŁOŻYĆ NAJSZCZERSZE ŻYCZENIA ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI. NIECH MAGIA ŚWIĄT ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową(...)łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto
Kuchenne zapiski EdytyPrzygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki(...)składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ja posypałam cukrem pudrem;)Wyśmienite!!I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu..Połączony
Lawendowe NieboDziś zapraszam Was na pyszne ciasteczka kokosowe gwiazdeczki . Idealne na święta, do popołudniowej kawy czy herbaty oraz dla najmłodszych łasuchów. Moje dzieci je uwielbiają
Słodkie okruszkiMyśleliście już może o świątecznych wypiekach? Tak, wiem, że zostało jeszcze trochę czasu, ale moim zdaniem to najwyższy czas na poszukiwanie nowości, testowanie i próbowanie nowych
365 dni dookoła kuchniPŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę związane(...)odbierana jako wyraz wysokiej sympatii. Kołocz na śląskich stołach pojawiał i pojawia się nadal także podczas innych wzniosłych uroczystości — dożynek, komunii, stypy, czy podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Obecnie ten charakterystyczny wypiek jest certyfikowany przez Unię Europejską, a członkowie stowarzyszenia: Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego czuwają nad tym, aby tradycyjna receptura
Food SquareWitam Was cieplutko:) Jak ten czas szybko leci. Za nim się obejrzymy będą Święta. Będziemy powoli planować listę wypieków i potraw, które przygotujemy
IzabelawkuchniTarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się
Pieguskowa KuchniaPyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru
AZgotuj!Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki
kulinarnyswiatdomiOto kolejna propozycja na świąteczne słodkości: piernikowe ciasteczka wykonane przy użyciu stempelków. Zamówiłam je kilka dni temu i nie mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od
Kulinarne przygody GatityOto mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że
Mania GotowaniaOstatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na
SMYKWKUCHNI