ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:12/550)

Mazurek czterowarstwowy Siostry Anastazji+życzenia 192

Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy je z cukrem. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. (UWAGA: placki należy przekładać gorącymi jabłkami). Przełożenie ciasta: Placek orzechowy- masa jabłkowa - placek makowy - masa jabłkowa - placek kokosowy - masa jabłkowa - placek kakaowy - polewa

psgotujemy
Sernik gotowany na miodowym cieście 432

tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.  Rozwałkować ciasto na 3 placki.  Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor.  Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami(...)Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować.  Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać.  Masę podzielić na 3 części.  SKŁADANIE CIASTA:  Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa.  Odstawić ciasto na całą noc.  Przed podaniem ciasta, udekorować

Kuchnia Danusi
WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI 149

koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie posmarować białkiem

Ciastka - domowe słodkości
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 190

praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową,  polewając roztopionym masłem. Smacznego

kgwjanczewo
Truskawkowy amoniaczek 435

waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w 180 stopniach ok 20 min ( do ze złocenia się ) Masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna  może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza bez sosu 315

Zauważyłam też, że ciasto jest bardziej chrupiące kiedy zrobię je rano i pozwolę mu wyrastać w lodówce do wieczora. Potem wystarczy je wyciągnąć na około 30 min przed uformowaniem placków (akurat w tym czasie nagrzewa się piekarnik). Obowiązkowy składnik pizzy to oczywiście sos pomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy(...)maszyny z hakiem), przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu ale nie jest to konieczne

Mohiella
Bajgle z rabarbarem i chia 174

schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać.    Gdy ciasto wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja się do wałka, ale postarajcie się nie podsypywać go mąką. Na jednym szerokim brzegu rozkładać masę rabarbarową, zostawiając marginesy na końcach. Zwijać placek w roladkę i odkładać na bok na złączeniu roladki. Roladki można próbować skręcać w bajgle. Zrobiłam tak z jedną, ale ciasto za bardzo się rozchodziło i dałam sobie spokój z następnymi, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Wałki sklejać końcami i odkładać obwarzanki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, by powtórnie wyrosły. Odczekać ok. pół godziny. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek owocowy z marcepanem 231

słodko-kwaśne letnie ciasto Składniki: Ciasto: ~ 400 g marcepanu ~  100 g masła ~  50 g cukru ~  3 jaja ~  150 g maki ~  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto : ~  250 g mieszanych owoców jagodowych (  ja wykorzystałam, maliny, porzeczki, truskawki i... wiśnie ;)-wiem, to nie jagodowy owoc, ale pasuje do ciasta) Marcepan ścieramy na tarce ( duże(...)się nie zważy). Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy porcjami do masy i wyrabiamy gładkie ciasto. Na tortownicy, lub w formie do tarty, wyłożonej papierem/natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, rozsmarowujemy równo ciasto. Umyte i przebrane owoce(wiśnie wydrylowane) wykładamy na ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 35-40 min. Przed podaniem , wystudzony placek

Farmażony
Placek do barszczu z pieczarkami 301

Warstwa grzybowa z pieczarek i suszonych grzybów zamknięta pomiędzy dwiema warstwami krucho-drożdżowego ciasta. Placek jest inną formą podania pasztecików do barszczu, łatwiejszą w przygotowaniu, bo nie trzeba nic sklejać. CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki mleka 1 szczypta cukru 1/2 szklanki śmietany 2 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju rzepakowego Sem Co NADZIENIE(...)ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części rozwałkować prostokąt o wielkości formy 21 x 30 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę grzybów, wyrównać i nałożyć drugi kawałek ciasta

https:KKuchniaMniam
Placek z truskawkami - łatwy i szybki do przygotowania 1155

Placek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami.  Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju

Ugotować
Knedle ze śliwkami. 145

podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli

Kuchnia Beaty
Przekładaniec jabłkowy 203

mąki / 2 jajka 10 dag margaryny / 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody / 30 dag cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C,przez 20 minut. Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dag masła cukier waniliowy(...)zmiksować i przestudzić. Jabłka: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Miodownik 289

Miodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny. Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos . Ciasto: 750 g mąki pszennej 300 g smalcu 200 g miodu(...)łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować 4 cienkie placki wielkości blaszki (24x35cm) Aby ułatwić sobie pracę wycięłam z papieru do pieczenia prostokąty

Smakołyki Asi
Domowy makaron 203

jednolite i z łatwością będzie się odrywać od stolnicy mamy zwycięstwo. Etap II - Odpoczynek dla ciasta Ciasto przykryj ściereczką i daj mu odpocząć ok 30 minut. Etap III - Placki Ciasto pokrój na mniejsze plastry ok.5 cm.  Każdy kawałek rozpłaszcz najpierw w dłoniach, następnie rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki.  Etap IV - Kształtujemy Rozwałkowane

Wylizany Rondel
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 202

zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości 1/2 cm. Wycinamy jednakowe(...)blaty (w moim przypadku 21 x 32 cm) a z okrawków formujemy rant i przyklejamy do jednego z placków. Ciasta pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. przez ok. 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową

Domowy Smak Jedzenia