ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:9/550)

Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 151

całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam(...)posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji

Kulinarne przygody Gatity
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 215

dzieci . Bedziemy przygotowywali dzis ucieranca jablkowego i muffiny ! Składniki na placek jablkowy ale jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki(...). Ta sama procedura wykonania ciasta. Dodatkowo potrzebne nam beda foremki papierowe do muffinow oraz drobinki czekolady na ozdobe, rowniez marmolada twarda. Rozkladamy na brytfankach foremki zapelniamy do polowy ciastem na srodek ciasta dajemy delikatnie pol lyzeczki twardej marmolady owocowej i przykrywamy dwoma lyzkami ciasta.Posypujemy czekolada i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak samo jak placek. Moze troszke krocej

Z Kuchni Do Kuchni
Cukiniowe kwiaty na placku 132

rozłożyć i rozklepać równomiernie masę z cukinii .Kwiaty cukinii uprzednio umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym z mleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem)  Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić i jeszcze chwilkę przyrumienić ale juz nie długo by nie spalić kwiatów. Podawać z sosem słodko pikantnym

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 235

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piadina 172

Szklanka mąki Łyżka smalcu Pół łyżeczki sody oczyszczonej Troszkę soli* Ciepła woda Farsz: Mozzarella Rukola Prosciutto Pomidor Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy(...)pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Turecka pizza czyli Lahmacun 204

pietruszki przygotowanie ciasto W misce  wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut  aby uaktywnić drożdże.  W dużej misce  dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. N a tym etapie  ciasto będzie stosunkowo lepkie . Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt(...)przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.  farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut

Stare Gary
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 157

limonki, włożyć umyte marchewki i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Marchewki powinny nie do końca miękkie, ale dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu, można(...)przekładać placki ciasta umieszczając je w tortownicy. Ja celowo wybrałam formę luźno spływającego kremu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek cappuccino z kokosem 445

właśnie z owocami. Miarka jednak się przebrała. Naszła mnie ochota na placek bez owoców, za to dużą ilością kremu i z dużą ilością kalorii. A co. Na dodatek placek, który wzięłam na celownik nie należał do najprostszych i do najszybszych, ale za to smak....jest nieziemski. Czekoladowy biszkopt, przekładany masą z kawą cappuccino, a po środku beza(...)masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu.  Czekoladę połamać dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Placek schłodzić. Smacznego

na moim stole...
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 692

ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik vel stefanka 531

Miodownik był jednym z ciast na naszym wielkanocnym stole. Miodowe placki przełożone kremem waniliowym. Pycha. Ciasto należy przygotować 2 dni wcześniej, co w przypadku świątecznego natłoku innych czynności, które musimy wykonać w ostatniej chwili jest akurat korzystne. Ciasto nie jest skomplikowane. Placki smakują jak dobre herbatniki. Dodatkowo wzbogaciłam ciasto warstwą kajmakową (bo lubię), ale nie jest to konieczne(...)kostek czekoaldy, mieszać aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie. Jeszcze ciepłą polewą polać wierzch miodownika. Ciasto odstawić na 2 dni. Po tym czasie placki zmiękną a ciasto będzie ładnie się kroiło. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kilimandżaro 141

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła polewa: 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia(...)smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem. ---------- Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Ciepłą

Pysznie & Pięknie
Ciasto Marysieńka z kremówką 326

Oryginalny przepis na to ciasto miał w swoim składzie krem budyniowy, ja zastąpiłam go kremówką i muszę przyznać, że ciasto znikało w ekspresowym tempie... było przepyszne. Środkowy placek z orzechami po upieczeniu będzie dosyć twardy, jednak po przełożeniu go kremówką, nabierze wilgoci i na drugi dzień będzie mięciutkie i łatwe do krojenia. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka(...)wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa placki. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC

Jadło i czytadło
Łazanki 137

cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.     Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.    Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.    Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.        Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy(...)doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa.    Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości.    Odcedzamy i wrzucamy na patelnię.     Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Gotowe! Smacznego

Maminek kulinarny
Pani Walewska 186

nakładamy na oba placki. Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami.                                       Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut(...)Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto Jakuba 407

ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy. Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde dwa białka ubijam łyżką cukru(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam

Cukiernia Pychotki

Proponowane wyszukiwania