ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:18/550)

Drożdżówki bez mleka 291

wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy

prawdziwe jedzenie
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 143

samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać.  Na wysmarowane dżemem ciasto wyłożyć po połowie masy bezowej i rozprowadzić po całości i posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp. 175 stopni. Jeśli pieczemy dwie blachy razem to włączamy termoobieg. Po upieczeniu placki ostudzić. Aby przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami(...)maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce

Kuchnia w opałach
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 177

poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem 123

zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny. Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Górę dekorujemy resztą śmietany, kawałkami ptasiego mleczka i płatkami czekoladowymi. Torcik chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 403

koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy(...)smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru Pieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną. przepis znalazłam tu Moje uwagi : - karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka,                 ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca, - jeśli dynia po starciu jest

Proste Potrawy
Torty dobre na każdą okazję 158

pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik staropolski 163

wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską.Smacznego

Salonik smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 267

każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę i rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim przypadku: oliwki, kukurydzę, świeże zioła i posypujemy

Symfonia Smaków
Placek pomidorowo serowy z bazylią 180

znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych.  Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek,  smaczne pomidory(...)szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody.  placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka 3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów

Stare Gary
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 164

się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche " jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie na moją(...)niej placka (dla zewnętrznej chrupkości) i obniżeniu temperatury do 150 stopni C, aby środek się dopiekł i pozostał miękki. Myślę, że zacznę stosować tę technikę do przygotowywanych przez mnie focacci, które nie zawsze wychodziły jak trzeba. Coca z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką na 4-12 porcji (w zależności od apetytu) czas przygotowania: 15 min. zagniatanie ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska tarta tatin z pomidorów 170

taka tarta najlepiej smakuje latem czy jesienią bo pomidory wtedy są najsmaczniejsze ale te teraz kupione nasze polskie są już bardzo smakowite i nadają się idealnie do tego placka. Ciasto tarty jest bardzo kruche, smakiem przypomina francuskie i jest bardzo pyszne. Polecam gorąco pyszny posiłek. Francuska tarta tatin z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Calzone z kurczakiem 179

oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt

VioletoweKucharzenie
Ekspresowy, bezglutenowy placek śniadaniowy z mąką z quinoy 161

składniki nadal mieszając, aby nie było grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu

Quinoa Raz!
Ciasto Bounty 203

kaszę mannę, mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Dodać masło, doprowadzić do rozpuszczenia, stale mieszając. Dosypać wiórki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie. Gorący krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim. POLEWA: W garnuszku umieścić czekoladę, masło i mleko, rozpuścić. Polać ciasto, schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Ciasto rabarbarowo-bezowe 151

śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na masę rabarbarową. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto owijamy z wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. W maju moją drugą słabością, oprócz

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania