ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:11/550)

Piernik czternastodniowy 170

miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 dni. Po 14 dniach do ciasta dodać przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować masę: Mleko, cukier i kaszę przełożyć(...)następnie ostudzić. Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem. Ciasto podzielić na mniejsze części. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto posmarować

Mama Gotuje
Sezamowiec 190

karmelowa: 3/4 kostki margaryny 15 dag chałwy 1/5 szklanki cukru Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, posiekać dokładnie, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. 1 placek - jedną część ciasta posmarować dżemem. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie już sztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać(...)Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona. 2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto. Piec ok 20 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 245

placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych(...)placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukinii i koperkiem 212

szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem). Placki z cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
cinnamon roll...pancakes 262

Rozgrzać patelnię, a jeśli tego wymaga to lekko ją natłuścić. Na patelnie wylewać łyżką porcje ciasta (1 czubata łyżka - 1 pancake) a następnie za pomocą łyżeczki wylewać na placka ciasto połączone z cynamonem tworząc cynamonowy wirek (zaczynając od środka placka). Smażyć na małym ogniu z obu stron, przewracać gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z miodem

chili & sugar
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 178

kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta posmarować niewielką ilością śmietany.  Placki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu

Codzienne Gotowanie
Domowa pizza 127

odkładamy na około 30 minut ( do czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką  i formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)   Dodatki

Kukuleczki
Pizza Capriciosa 254

minut. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, a pieczarki w cieniutkie plasterki. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Najlepiej użyć do tego pędzelka kuchennego. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego placek. Ciasto można rozwałkować i przełożyć na blachę, lub rozprowadzić bezpośrednio na blaszce rękoma.  Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy. Następnie rozkładamy kolejno: ser, szynkę, pieczarki i na koniec

Smak mojego domu
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 329

oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać. Mieszając dosypywać stopniowo resztę mąki. Ciasto będzie takie średnio gęsto, nie powinno być zbyt płynne. Po odstawieniu na 15-20 minut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na kilku łyżkach oleju kokosowego, na średnim(...)placki odsączam na ręczniku kuchennym i dopiero wówczas podaję. Najbardziej smakują nam posypane ksylitolem, choć część domowników zajada je bez niczego, dlatego dodaję zawsze ksylitol także do ciasta. Takie placki świetnie nadają się także do dań wytrawnych, np. do gulaszu, pomijamy wówczas tylko dodatek ksylitolu do ciasta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem 200

dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę

Codzienne Gotowanie
TORT CHAŁWOWY 397

płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni(...)łyżkach koniaku namaczamy na kilka godzin rodzynki. Do masła dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy masę. Do gotowej masy, wlewamy resztę koniaku, wsypujemy pokruszoną chałwę i odsączone rodzynki. Placki ciasta układamy na talerzu, zakładamy na to obejmę tortownicy. Każdy(z wyjątkiem wierzchniego) smarujemy najpierw powidłami, a następnie masą chałwową. Wstawiamy tort na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu zdejmujemy

Smaczne Zdrowe
Miodownik (krem z kaszą manną) 173

średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób postępować z resztą ciasta. (Placki powinny być zarumienione i miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.) W międzyczasie przygotować krem. Kaszę ugotować na mleku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i miksując połączyć z zimną(...)kaszą. Dodać aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. W formie ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go dżemem, warstwą kremu i przykryć kolejnym plackiem.  W taki sam sposób postępować z resztą placków. Ostatni blat powinien być pusty. Całość owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki minimum na jedną dobę (moje ciasto stało 2 dni). Przygotować polewę. Masło z cukrem rozpuścić

Di gotuje
Ciasto krucho-drożdżowe 184

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże(...)stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Wywijaj każdy promyk przekręcając go dwa razy

Kulinarna (nie)codzienność
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1264

Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min. składniki na krem : 750 g mleka 250 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jaja 1 szklanka śmietany(...)przywarła do dna garnka. posypka: 50 g wiórek kokosowych Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy prażonymi wiórkami. Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Placki z pieczonej dyni. 162

Gdzie nie spojrzę widzę dynię. Zupy, placki, ciasta.  Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej  placki na słodko.  Zróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis)  , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej do smażenia Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki. Na patelni rozgrzać olej i  łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem. placki z pieczonej dyni

O kuchni z uczuciem