ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:8/550)

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 133

oczywiście z sosikiem czosnkowym. Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy(...)rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy też zbyt dużej ilości tłuszczu, bo placki nam się nie usmażą, a będą się gotować. Dość gadania, przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na placki cukiniowo-marchewkowe. Drukuj Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 2 spore marchewki 1 jajko 2 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki

Mieszam w Garnku
Pani Walewska (Pychotka) 1770

składa to już takie złożone w przygotowaniu wcale nie jest (choć nie powiem, że nie jest czasochłonne ;)). Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki(...)mąki oraz żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko. Zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. W misce utrzeć masło na puch, dodawać budyń po łyżce. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Wstawić ciasto do lodówki na noc. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81 226

była ładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła(...)pół godziny do lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto miodowe z orzechami 220

pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce. A teraz przyszedł(...)masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając. Ciasto odstawiamy na 2 dni, aby się

Kulinarne przygody Gatity
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 182

ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki. Ciasto nie  powinno się lepić. nie może też być za twarde . Możemy je zagnieść przy pomocy robota lub ręcznie. Zawinąć w folię i odłożyć  na 1/2- 1 godziny, żeby ciasto  odpoczęło(...)środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Obrać cebule i pokroić w cienkie piórka. Boczek pokroić w cieniutkie słupki. Z ciasta rozwałkować trzy cienkie placki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować 3-ma łyżkami śmietany. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem  i ewentualnie delikatnie posolić (boczek tez jest slony

Stare Gary
Warzywny hotteok – koreańskie placki nadziewane warzywami i makaronem 324

skwierczy i wydobywają się bąbelki, to znaczy że jest gotowy Wówczas skręcamy ogień na mniejszy. Dłonie i palce nacieramy olejem, nabieramy trochę ciasta (około połowy szklanki, ale robię to “na oko”) i formujemy z nich płaski placek. Do środka łyżką nakładamy nadzienie i zwijamy boki łącząc je i tworząc kulkę. Wkładamy ją na rozgrzany olej klejoną stroną w dół(...)dodatkami: mnie smakują ze schlodzonymi buraczkami czerwonymi i z kimchi . Praktyczna rada: Podane proporcje ciasta wystarczają na około 7-9 placków (zależy jakiej wielkości), przy czym nadzienie jest na dwa razy tyle. Zatem ja albo robię podwójną porcję ciasta albo zachowuję pozostałe nadzienie do późniejszego odgrzania jako stir-fry. Dzieci to uwielbiają! Zaletą hotteok jest to, że niekoniecznie trzeba

Lamarida.pl
Pomarańczowiec z piernikami 223

ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy(...)garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję

Pobite gary Barbary
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 281

kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam(...)tworzyły całość - stopniowo dodając masło, wyrabiać przez kilka minut (ciasto jest spójne, ale dość klejące, więc najlepiej wyrobić je mikserem lub natłuścić dłonie), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - przed ponownym wyrobieniem ciasta dłonie natłuścić - wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, przełożyć do formy - rozciągnąć na prostokąt wielkości

Smakołyki Bereniki
Pani Walewska 449

Składniki : Placki (ciasto kruche):   - 2 pełne szklanki mąki   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   - 1 torebka cukru wanilinowego -   0,5 szklanki cukru pudru   -   200 g masła   -   4 żółtka   -   1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj   - 2 szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki mąki(...)jeszcze raz zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić. Masło ucieramy   i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej. Całą masę wykładamy  na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim. * Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego

charlotte gotuje
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 322

części. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożon ej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposó b , ostudzić . Jasne ciasto biszkoptowe Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC Czas pieczenia: ok. 30 min. 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru 4 jajka pół łyżeczki proszku(...)puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasto kakaowe (I placek) krem budyniowy jasne ciasto biszkoptowe krem budyniowy ciasto kakaowe (II placek) polewa czekoladowa Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 151

Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 .  Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka(...)następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2 . Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek ostrym nożem na 8 równych części o szerokości ok 5 cm - jeśli mamy ochotę na mniejsze i smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3 .   Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości

Grunt to przepis!
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 186

wymieszać. Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacząć wyrabiać ciasto rękoma na blacie . Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypywać je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest(...)zbyt gęste, zwilżyć dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniatać ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Kawałek ciasta i rozwałkować na cieniutki placek – resztę ciasta trzymać przykryte bawełnianą ściereczką – a potem wykrawać wzorki pierożków. Na środek każdego z nich nałóżyć niewielką ilość farszu i zalepić dokładnie brzegi pieroga .Gotować partiami w dużej ilości osolonego wrzątku

w mojej kuchni
Szach-mat wg siostry Anastazji 470

blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm.  Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej(...)dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie

Ala piecze i gotuje
Placek z makiem i masą orzechową 1200

letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:) Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca na mój stół. Polecam Wam ten przepis. Dzisiaj ciasto upieczone specjalnie na "Orzechowy Tydzień" organizowany przez Atinkę :) Składniki na ciasto: Makowe: 6 jaj; 200 g cukru pudru(...)pieczenia. Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy i wyrównać. Ciasto biszkoptowe: Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe

In my kitchen
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1826

rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno oba kawałki ciasta (można lekko podsypać mąką) na placki o wielkości około 26x30cm lub nieco większe i grubości 4-5mm - ciasto posmarować(...)cienko roztrzepanym białkiem (można pominąć, masa makowa powinna wyjść i tak dość zwarta) - na każdy placek nałożyć masę makową, rozsmarować, pozostawiając z każdej strony po około 2cm wolnego ciasta - placek zawinąć w rulon, zaczynając od krótszego boku, łączenie powinno być na spodzie, boki zawinąć również pod spód - makowce z wierzchu nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem - makowce

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania