ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:17/550)

Cepeliny z mięsem 217

maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie po 3-4 cepeliny i gotować

na moim stole...
Smakosz wg Siostry Anastazji 201

jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek Ciasto ciemne Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec. Masa budyniowa Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Przełożenie ciasta

Pychotkaaa
Rumiane placki z cukinii 269

Jadalne są jej  kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy(...)czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładać porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor - po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki

W SMAK
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 340

konserwanty, nie polecam. Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lub stolnicy. Szklanką wykrawaj krążki. Ja użyłam takiej po małej Nutelli, na pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Jeśli zrobisz

Anioszek w kuchni
Pizza z suszonymi pomidorami i ricottą 187

zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis, który wyglądał bardzo smakowicie i taki też się okazał. Jest to pizza dedykowana fanom suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi. Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel , Bartoldzik , Panna Malwinna i Mops . Składniki Na ciasto: 200g mąki 2 łyżeczki proszku(...)nieco zawinąć. Ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia (ja piekę na glinianym talerzu do pieczenia pizzy, posypuję go nieco polenta i na nim układam placek). Ciasto posmarować czerwonym pesto, ułożyć na nim kilka kleksów ricotty, pokrojone, suszone pomidory i kapary, oprószyć tymiankiem. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 269

Pośrodku każdego z nich nałożyć niewielkie porcje powideł  (fot.1) . Następnie (obok) rozwałkować kolejny placek na taki sam rozmiar 20x20 cm. Przykryć nim wcześniej przygotowany placek ciasta z powidłami. Ponownie zaznaczamy nożem linie co 5 cm (nie przecinając ciasta), dokładnie w tym samym miejscu co poprzednio  (fot.2) . Lekko dociskamy ciasto wokół powideł, żeby lepiej się skleiło

Świat Ciasta
Bułeczki na drugie śniadanie 200

wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki bez mleka 309

wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy

prawdziwe jedzenie
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 162

samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać.  Na wysmarowane dżemem ciasto wyłożyć po połowie masy bezowej i rozprowadzić po całości i posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp. 175 stopni. Jeśli pieczemy dwie blachy razem to włączamy termoobieg. Po upieczeniu placki ostudzić. Aby przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami(...)maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce

Kuchnia w opałach
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 201

poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem 155

zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny. Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Górę dekorujemy resztą śmietany, kawałkami ptasiego mleczka i płatkami czekoladowymi. Torcik chłodzimy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 428

koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy(...)smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru Pieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną. przepis znalazłam tu Moje uwagi : - karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka,                 ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca, - jeśli dynia po starciu jest

Proste Potrawy
Torty dobre na każdą okazję 183

pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik staropolski 186

wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską.Smacznego

Salonik smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 289

każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę i rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm. Każdy placek ciasta obsmarowujemy lekko oliwą i nacieramy rozkrojonym czosnkiem. Następnie smarujemy dość grubą warstwą sosu pomidorowego i układamy na nim dostępne składniki, w moim przypadku: oliwki, kukurydzę, świeże zioła i posypujemy

Symfonia Smaków