ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:22/550)

Placuszki z jagodami 121

roztopionym masłem. Płynne składniki wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Do powstałego ciasta dodać jagody i delikatnie połączyć. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placki smażyć na złoty kolor,po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym

R'n'G Kitchen
Oładki rosyjskie z sosem waniliowo-cynamonowym 153

przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia, na około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu

Kuchenna Kontrrewolucya
Jeżyki z macy 109

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą

Tradycyjna Kuchnia
Omlet jaglany z wanilią 234

rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Targaniec 1098

białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut

Lawendowe Niebo
Karpatka 146

delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.    Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy.    Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry

Maminek kulinarny
454. Ponownie gofry. 89

cynamonowe drożdżowe gofry z sosem śliwkowym, twarożkiem i prażonymi płatkami migdałowymi Bo skoro są drożdżowe placki, ciasta i całe mnóstwo innych rzeczy, to czemu nie gofry? Od kilku dni chodziły za mną śliwki, ale niestety nie mogłam ich już nigdzie dostać, dobrze, że w tym roku pomyślałam i kilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże

More food, love and dreams
Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami 375

następnie wlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,zimnym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto.    Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placek rabarbarowy 182

Sezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche.  Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami 158

najpierw budynie, a następnie wlać  cienką stróżką olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe kanapki 242

potrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym

Fabryka pomysłów
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 136

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się(...)mąki pszennej 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego  opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia  Sprzęt opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 283

trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało - naczynie(...)pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej

Smakołyki Bereniki
Kremówka 141

kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta. Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni(...)rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa  zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Przekładany placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 247

smak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana do owoców sprawia, że całość jest stabilna i warstwy nie rozjeżdżają się. Warto czasem wrócić(...)wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania