rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabiałek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut
Lawendowe Niebodelikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry
Maminek kulinarnycynamonowe drożdżowe gofry z sosem śliwkowym, twarożkiem i prażonymi płatkami migdałowymi Bo skoro są drożdżowe placki, ciasta i całe mnóstwo innych rzeczy, to czemu nie gofry? Od kilku dni chodziły za mną śliwki, ale niestety nie mogłam ich już nigdzie dostać, dobrze, że w tym roku pomyślałam i kilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże
More food, love and dreamsnastępnie wlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym ,zimnym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż truskawki. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto: 3 szkl mąki 4 jajka 1 budyń śmietankowy ( proszek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianajpierw budynie, a następnie wlać cienką stróżką olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut
Moje domowe kucharzeniepotrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym
Fabryka pomysłówPlacki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym podzielić się(...)mąki pszennej 200 ml mleka lub maślanki lub kefiru 2 jajka (osobno białka i żółtka) 5-6 średniej wielkości jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie, jeśli ciasto ma być mocno słodkie można dodać 1 łyżkę stołową cukru szczypta soli cukier puder lub syrop klonowy lub miód olej do smażenia Sprzęt opcjonalnie wycinak (drylownica) do gniazd nasiennych Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało - naczynie(...)pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około 3mm - z ciasta wykroić krążki (szklanką lub specjalną obręczą do wykrawania), połowę z nich ułożyć w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej
Smakołyki Berenikikremówkę piekły: Angelika , Iwonka . Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta. Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni(...)rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić. Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniesmak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana do owoców sprawia, że całość jest stabilna i warstwy nie rozjeżdżają się. Warto czasem wrócić(...)wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka amoniaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe
Trzeci talerzidealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie. Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Mąką w rabarbarze jak i posmarowaniem ciasta jajkiem zapobiegnie ewentualnemu zakalcowi, bo rabarbar puszcza w trakcie pieczenia sok. Drukuj Ciasto drożdżowe z rabarbarem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 1 kg rabarbaru 500 g mąki 2 jajka(...)kostki masła 6 łyżek mąki Wykonanie Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wkruszamy do mleka drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 20 min aż drożdże ruszą. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Na sam koniec dodajemy ostygnięte rozpuszczone masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Mieszam w Garnkuplacek o średnicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru(...)minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie - gęstnieje po wystudzeniu). Smacznego
Chocolate Muffin Blogczęści. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placki wielkości dużej blachy i o grubości co najmniej 1 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do brzegów blachy. Wszystkie placki powinny mieś taką samą wielkość. Piec w temperaturze 160 o C przez 20 minut. Ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie trzeba zostawić(...)papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia. Na drugim placku rozsmarować masę orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę. Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto
Mama Gotuje