ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:28/550)

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką 223

jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami(...)był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie.  składniki: ciasto francuskie 250 g twarożku puszka brzoskwiń 0,5 soku z limonki 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut

Niezły Młynek
Marlenka- ciasto karmelowe 225

Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.  Składniki: 600 g mąki 120 g masła(...)mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe.  Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 624

mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa II: 1 puszka masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu(...)rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umieścić cukier i wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni

talerz przyjemności
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 227

arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg - ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni - schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - wyższy(...)brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia - upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić - ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor - należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał

Smakołyki Bereniki
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 419

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na makowiec o trochę innym wyglądzie bo w kształcie kwiatu. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis

Uwaga Babcia Gotuje
,,Ciasto różowa bajka’’ 182

masę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Ciasto przekrawamy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy połową kremu, na wierzchu układamy ciastka, jeden obok drugiego. Zalewamy tężejącą galaretką, mieszamy z konfiturą i wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarowujemy na galaretce resztę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta oblewamy polewą białej czekolady roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy

Podróż w kulinaria
Tort czekoladowy z migdałami 116

łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Na jednym placku ułożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu :) Polewa

królestwo garów
placek salceson 450

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g cukru 180 ml oleju słonecznikowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody

Domowy Smak Jedzenia
placuszki jogurtowe 175

jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu wykonanie: Wszystkie składniki mieszam (na początku robiłam to mikserem, teraz korzystam ze zwykłej trzepaczki). Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę je powoli, żeby zdążyły wyrosnąć. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Zwykle podaję placuszki tylko z cukrem pudrem ale polecam

babka w formie
klasyczne pancakes 216

szklanki oleju 3/4 szklanki mleka   wykonanie:   Wszystkie składniki mieszam (na początku robiłam to mikserem, teraz korzystam ze zwykłej trzepaczki). Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Pancakes smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam na drugą stronę. Zwykle jadamy

babka w formie
Przygotowanie Domowych Pączków 197

Witam serdecznie Przepis na przygotowanie domowych pączków , są bardzo pyszne i pulchne . Według opinii moich domowników (nie mają innego wyjścia:) i sąsiadów których częstuję pączkami (co

Uwaga Babcia Gotuje
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 259

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i puszystą babkę drożdżową, udekorowaną polewą czekoladową . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 80 g cukru kryształ 150 ml

Uwaga Babcia Gotuje
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 237

bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową

Cynamonowe szczęście
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 180

gruszek. Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem, lecz okazało się, mimo moich obaw, że placki ziemniaczane z dżemem gruszkowym smakują wyśmienicie  :) Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane przepis Plince 3-4 porcje 750 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 1 spore jabłko 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej sól (około ½ łyżeczki) Ziemniaki zetrzeć na tarce(...)wszystko łyżką. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozprowadzić go po całej powierzchni. Łyżką kłaść porcje ciasta na patelnię (na jeden placek – jedna łyżka) i rozprowadzić ciasto tak, aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Podawać na ciepło z gęstą śmietaną i cukrem

Posadzone i zjedzone