ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:27/550)

Łatwy orzechowiec 191

occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni. MASA          250g orzechów włoskich 200g cukru 1 kostka masła 1 szklanka(...)wrzącego mleka Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami.  Ciasto podajemy następnego dnia.                                               Możemy ozdobić połówkami orzechów

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki na sodzie 122

Choć czasu na 'bezpośpiechowe' gotowanie w dalszym ciągu nie ma - przede mną jeszcze 3 egzaminy, to przedstawiam dziś przepis na szybkie placki na sodzie - wystarczy szybko zagnieść ciasto, usmażyć placki (z tłuszczem bądź bez) i gotowe. Placki te robi się u mnie w domu, zawsze podaje się je z dżemem, same w sobie nie posiadają dużej ilości(...)mnie 50/50 pszenna z pełnoziarnistą) 1 łyżka cukru 125 ml kefiru 1 jajko olej do smażenia dżem do podania   Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym cienko je wałkujemy i wycinamy nieregularne placki (można też pobawić się w wycinanie szklanką, jeśli chcemy inny kształt). Na koniec smażymy na odrobinie oleju (można też na teflonie) i zajadamy

psgotujemy
Czekoladowy Napoleon 264

ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym 190 st.C przez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta.   Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia(...)Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy.   Na każdy placek nałożyć kilka łyżek czekoladowej masy, wyrównać i przykryć kolejnym płatem ciasta. Ostatni, górny placek polać polewą czekoladową. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny, po czym wstawić do lodówki na 12 godzin.   Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej

Nastoletnie Wypiekanie
Roladki krucho-drożdżowe 141

soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać . W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto. Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec

Kuchnia Danusi
Agrestowiec 202

Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut. Placek ostudzić. Kisiel. Sok z kompotu zlać do rondla. Pozostawić pół szklanki, w której rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Sok zagotować, wlać zawartość szklanki(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka o takich samych rozmiarach jak pierwszy placek). Na ciasto wyłożyć bezę, obsypać bezę płatkami migdałowymi i piec 30-40 minut w 160 stopniach. Krem. Śmietanę ubić z fixami na sztywno. Pierwszy placek posmarować kisielem. Na kisiel

na moim stole...
Ciasto z patelni 253

się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia, nie puszczają soku i wprowadzają orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą placka z patelni jest to, że nie wymaga włączenia piekarnika, gdy ma się ochotę na ciasto, a nie ma się ochoty „grzać” przy piekarniku w letni skwar. Plusem tego przepisu jest też czas przygotowania, gdyż czas „gotowania/smażenia(...)bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Kolejnym plusem tego ciasta jest to, że nie jest wyczuwalna różnica między tym ciastem a ciastem upieczonym w piekarniku. Polecam. Jak przygotować placek z patelni? Ciasto jogurtowe z porzeczkami z patelni: Składniki – patelnia o średnicy 20 cm 2 jajka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 155

kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food. Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie jak bibułka i po upieczeniu cudownie chrupiące. Nie pokusze(...)zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso

Sztuka gotowania w/g Samiry
Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 148

Uwielbiam maliny. Małe, słodkie czerwone owoce, które pasują do każdego deseru. Dziś zapraszam Was na przepis na malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. Aż chce się jeść i… jeść… Placek z malinami jest idealnym słodkim akcentem do kawy lub herbaty. Takie ciasto posmakuje każdemu. Nawet moja koleżanka, która bardzo przestrzega diety tej malinowej słodkości(...)nigdy nie odmawia Malinowy placek. Pyszne i szybkie ciasto z malinami. 2016-04-16 12:31:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from

Słodkie okruszki
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 168

zależności co chcemy z niego zrobić, dzielimy na mniejsze porcje, lub wałkujemy całość. Do tego będzie nam potrzebny stół przykryty bawełnianym obrusem. Najpierw jeszcze na stolnicy wałkujemy ciasto na placek o średnicy 40-50 cm (dla jednego dużego kawałka, jeśli podzieliliśmy ciasto na mniejsze porcje to i placki mają być mniejsze),  następnie przekładamy na obrus. Kilka łyżek(...)oleju podgrzewamy w rondelku, ma być ciepły, ale nie gorący. Około łyżkę-dwie oleju wylać na ciasto i wmasować go dłonią, ręce posmarować olejem i delikatnie naciągamy ciasto.  Za pierwszym razem jest to nieco stresujące zajęcie, ale z czasem, gdy nabieramy wprawy , nawet jakoś idzie :-). Należy pamiętać, żeby, jeśli to konieczne, smarować je olejem i naciągać je ostrożnie, żeby

Rozpustne gotowanie
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 156

resztę składników (poza truskawkami) miksujemy na jednolitą masę delikatnie miksując dodajemy ubite białko smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek orkiszowy z jabłkami 130

pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu

Ania i Marcin gotują
Ciasto drożdżowe na oleju 151

ciasto drożdżowe na oleju ciasto drożdżowe z olejem drożdżówka na oleju drożdżowe z olejem ciasto drozdzowez olejem placek drożdżowy z olejem bułeczki drożdżowe na oleju ciasto dro ciasto drożdżowe stoi 4 godzinu placek drożdżowy z kruszonką na oleju The post Ciasto drożdżowe na oleju appeared first

dom-agi.pl
Ciasto piernikowo-karpatkowe 368

cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi

Słodkości i nie tylko
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 221

białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę(...)dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni mogą przecisnąć przez praskę). Dodać jajka, mąkę, cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło z cukrem pudrem

Pełny talerz
Placek kokosowy 112

mleczka kokosowego. Po przygotowaniu okazało się, że to ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Największym fanem tego ciasta stał się mój tata, który tak na marginesie też za kokosem nie przepadał Teraz jest to jedno z jego ulubionych ciast. Po ciężkim tygodniu pracy, (zwłaszcza jeśli coś mu nie wychodzi) kawałek tego ciasta do niedzielnej, porannej kawy wywołuje uśmiech na jego twarzy(...)delikatnie łączymy z mleczkiem. Dodatkowo: wiórki kokosowe/migdały w płatkach/wiórki białej czekolady Ciasto przekrajamy na pół. Na ciasto kładziemy 2/3 masy i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na górę kładziemy resztę masy i ozdabiamy według własnego gustu wiórkami kokosowymi, migdałami lub białą czekoladą. Placek przechowujemy w chłodnym miejscu. Kroimy dopiero jak masa dobrze stężeje (po około

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania