ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:24/550)

Sernik gotowany na miodowych plackach 298

cukier wanilinowy  3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:  1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy   Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach.  Sernik gotowany(...)się nie przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami.   Smacznego

Salonik smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 192

placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych(...)placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 151

placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych(...)placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb nasz powszedni 163

dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek, posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po godzinie znów wyrabiamy ciasto, formując z niego najpierw placek a później zagniatamy ciasto w kształt bochenka. Chleb układamy do wysypanego mąką koszyka i zostawiamy na dwie

Miód i pieprz
Snickers wg Siostry Anastazji 498

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę dodajemy do mąki i siekamy na drobno. Potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Wyrabiamy ciasto dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min. CIASTO KOKOSOWE Składniki: 20 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 5 białek Wykonanie: Białka ubijamy(...)gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy

psgotujemy
Kruchy placek z jabłkami i cynamonem 157

niedzielnym obiedzie proponuję kruchy placek z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym :) Przygotowany w pełni z mąki pełnoziarnistej, dzięki której jest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :) Ciasto : 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 250 g schłodzonego masła 90 ml zimnej(...)średnicy ok 30 cm. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i przenieść do niej jedną część ciasta, wylepić dokładnie dno i brzegi formy (ok. 5 cm). Drugą, rozwałkowaną część zawinąć (na płasko) w folię spożywczą. Formę z ciastem i drugi placek włożyć do lodówki na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzać do 200*C. Jabłka umyć, i wydrążyć. Można

Chocolate Muffin Blog
FAWORKI 152

cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, składamy(...)pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką. Nożem lub radełkiem wycinamy paski 12x3 cm. W środku każdego paska , ostrym nożem robimy nacięcie przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Lekko naciągamy oba końce faworka

cool and minty
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 156

wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze(...)serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy nie nazywamy. Czyli moja propozycja to raczej tarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;)       Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 60 min Ciasto 25 g świeżych drożdży

Słodki Kompromis
Drożdżowy placek z jabłkami 140

Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka(...)śmietana, do posmarowania ciasta cynamon Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie, a następnie odstawić w misce, pod przykryciem, aby ciasto wyrosło. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Placek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jogurtem, a następnie wyłożyć plastry jabłek. Posypać cynamonem. Piec

Kucharzyca
Placek ze śliwkami 170

twarogu 2-3 łyżki soku śliwkowego cukier puder do posypania gotowego placka WYKONANIE Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki (u mnie leżało całą noc, wyciągnęłam je z lodówki(...)minut przed wałkowaniem). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C.  Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm. Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce.  Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli

Passions hobbies life
Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) 173

mąki (stopniowo - do uzyskania gęstego ciasta). Najlepiej ostatnie 10-20 g dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta na placek. Placki smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 215

dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki(...)Obie porcje ciasta francuskiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawić można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta prószymy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawić

Różne smaki w kuchni
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 436

dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki(...)Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic

Słodkości i nie tylko
Raffaello z truskawkami- raffaello with strawberries 332

zawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szkl mąki Wykonanie: Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce. W drugiej misce ubijamy pianę(...)masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami . Zrobione :) Smacznego

Smaki Edyty