dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki(...)Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic
Słodkości i nie tylkozawsze się udaje :) Biszkopt jest rewelacyjny I jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Dzisiejsze raffaello jest z truskawkami- przepyszne, rozpływające się w ustach ....polecam Zaczynamy: Składniki na ciasto: 5 jaj 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 szkl mąki Wykonanie: Żółtka, proszek do pieczenia I ocet mieszamy łyżeczką w misce. W drugiej misce ubijamy pianę(...)masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami . Zrobione :) Smacznego
Smaki Edytyciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało - naczynie z ciastem należy umieścić w lodówce lub mocno chłodnym miejscu na 4-6 tygodni - ciasto nie chłonie zapachów z lodówki, więc można je tam trzymać bez obaw - po tym czasie ciasto(...)placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia - po tym czasie placki
Smakołyki Berenikigruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek
na moim stole...jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam truskawkowej, stąd troszkę ciemniejszy kolor placka) pół szklanki oleju 2,5 szklanki przesianej mąki 2 jajka 3 żółtka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego bezowa(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokłądnie zmiksować, aż do połączenia się wszystkich składników. Formę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nie ciasto. Wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania i miksować do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie
na moim stole...Placek z dwóch jaj jest w mojej głowie od dzieciństwa, zawsze robiła go mama moich koleżanek z podwórka. Jest tak banalnie prosty i szybki w obsłudze, że często robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można
pieprzny smaczekGotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy(...)tary. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam w tortownicy więc boki wyłożyłam do 1/3 wysokości. Jabłka obrać i pokroić w plastry Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki
Na słodko lub wytrawniekaszą, ale niestety piekarnik jakim dysponuję na wynajętym mieszkaniu jest do bani i nie udało mi się ich dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki(...)tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) na początku najlepiej smażyć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry
Moja DelicjaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry
Moja Delicjasezonie letnim dość często przygotowuję placki z cukinii. Są lekkie i syte. Wystarczy do nich podać jogurt naturalny i mamy gotowy posiłek. Ja tym razem zwykłą mąkę zastąpiłam owsianą. Wg mnie placuszki tylko zyskały na smaku. Składniki na 6 sztuk: 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane(...)miski. Dodać do niej jajko, mąkę, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane
Fabryka pomysłówmasło i miksujemy na puszysty krem na najwyższych obrotach. Kiedy krem będzie gotowy wkładamy go do lodówki a zajmujemy się naszym ciastem na rurki :) wałkujemy ciasto na cienki placek podsypując ciasto mąką. W przepisie który znalazłam autorka mówi o krojeniu pasków 1,5 cm na 2 cm długości. Ja kroiłam dość długie paski i kiedy mi pasek zakrywał już
W Moim Magicznym DomuBiałka ubijamy na sztywną piankę z ksylitolem dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na najniższych obrotach smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta gotowe placki konsumujemy z proteinowym kremem :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzapomniałam. Oczywiście wszyscy domownicy znaleźli w tym fakcie ogromny pozytyw - będzie więcej dla nich po powrocie do domu :) Fakt niezaprzeczalny, prawda? :) Szczerze polecam miłośnikom cynamonu - Jesienny placek jabłkowy. "Ciasto150 g mąki pszennej 75 g zimnego masła w drobnych kawałkach30 g cukru pudrujajkolaska waniliiszczypta kardamonuszczypta cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta soli30g zmielonych migdałówFarsz:750g twardych jabłek50 g brązowego cukru2 łyżeczki(...)same przyprawy co wyżej)Dodatkowo:białko z 1 jajkałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie
Słodkie Przyjemności