ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:20/550)

miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 152

placuszki z miodem i płatkami W zimny ponury poranek, trudno wyobrazić sobie na śniadanie coś lepszego niż miodowe placki. A jeżeli do placków dodamy zdrowych orkiszowych płatków, to po zjedzeniu takiego śniadania, pogoda za oknem od razu wyda nam się ładniejsza. składniki dla trzech osób 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka  2/3 szklanki gorącej wody 1 szklanka(...)jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu

Miód i pieprz
Placki z jajek i żółtego sera (wersja z cebulą i salami) 164

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Wiem, wiem - podobne placki już niedawno były ( klik ). Ale są naprawdę  przepyszne i mogłabym je jeść codziennie. Tym razem tą lekkość, puszystość i cudowny zapach wzbogaciłam o cebulę. Zrobiłam też większą porcję i podałam je z salami, które podkreśliły ich już i tak rewelacyjny smak. Teraz to dopiero smakowały! Chociaż poprzednia wersja też(...)Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem i cebulą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać z salami

Di gotuje
Placki z jajek i żółtego sera 179

razu wiedziałam, że są pyszne. I wcale się nie myliłam - już po 15 minutach miałam je na swoim talerzu. W końcu jestem miłośniczką wszystkiego co z sera/z serem... Placki są zadziwiająco delikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się(...)proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym 208

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :) PS http://dybka.com.pl/  - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową . Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Na końcu dodać marchewkę i rodzynkami, dokładnie połączyć. Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić. Przygotować syrop cytrusowy - cukier zagotować z wodą gotować

Domowa cukiernia Ewy
Marcinek 184

marcinka z ciasta kruchego i wtedy zobaczymy które lepsze...To ciasto robi się troszkę szybciej, bo jest to ciasto ucierane i ciasto wykłada się łyżką..no,ale i tak tych placków jest troszkę do upieczenia..Ja upieczone placki przełożyłam papierem, żeby placki się nie posklejały [ piekłam jednego dnia, a przekładałam drugiego] - u mnie wyszło takie jakby biszkoptowe ciasto(...)papieru i wystudzić na kratce kuchennej.Postąpić tak samo z resztą ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno i przekładać tą masą upieczone placki. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Moje domowe kucharzenie
Mleko ryżowe 220

takich ilościach w mleku roślinnym nie znajdziecie (np. w mleku ryżowym nie ma ich wcale). Mleka roślinne stosowane są najczęściej jako substytuty mleka zwykłego w daniach. W naleśnikach, plackach, ciastach czy koktajlach. Składniki mleka ryżowego: (2 litry mleka) 0.5 szklanki ryżu (basmanti, jaśminowego, brązowego) szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu 1 laska wanilii 10 szklanek wody 1 łyżeczka oleju kokosowego

Moja Delicja
Ciasto orzechowa kora. 120

ciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek(...)zamaczamy w kawie wymieszanej ze spirytusem i układamy je na masie czekoladą do spodu, delikatnie wciskając w krem. Następnie biszkopty przykrywamy drugą porcją masy na której układamy drugi placek ciasta i dość mocno dociskamy go do reszty ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną wcześniej masę, należy zalepić  wszystkie szczeliny między ciastem a formą, chodzi o to aby później

Radość kipiąca uśmiechem.
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 173

przepisie użyłem dodatku mleka i masła, wiem że prędzej możemy spotkać te składniki, we francuskich bagietkach a nie we włoskim placku. Zapewniam jednak że dodanie tych produktów, nada naszemu ciastu dodatkowego aromatu i niezwyklej wprost delikatności. składniki ciasta na dwa spody pizzy 300 g mąki pszennej 100 ml mleka 100 ml wody 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki(...)ciasto do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Misę nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem smarując dłonie odrobiną oliwy. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Miód i pieprz
Dyniowe babeczki z czekoladą 193

ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka z przestudzonej dyni i ją blendujemy. Przesiana mąkę

ChilliJemy
WSPÓŁPRACA ORZECH 223

Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa.  SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków.  SKŁADNIKI:    czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar).  Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy

Gotowanie Patki
pizza domowa 218

Bardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek.  Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu

chleba naszego
Puree z dyni hokkaido. 207

zrobić za dużo, więc dynię przerabiam na bieżąco. W odpowiednich warunkach można ją przechować kilka miesięcy, o ile tyle wytrzyma :D. Takie puree idealnie nadaje się do różnego rodzaju placków, ciast, deserów, zup i wielu innych dań. Polecam serdecznie!    PUREE Z DYNI HOKKAIDO.           Składniki: dowolna ilość dyni           Sposób

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zmień swoje odżywianie na lepsze z NutriBullet :) 145

ekstraktor składników odżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA  Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych

Zdrowie na języku :P
Frużelina wiśniowa 146

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.     Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni  1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku  - wlewamy go również do garnka,  pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy cukier

Pyszności Słodkości
Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką 198

Ciasto jest bardzo smakowite, pierzynka serowa, tak jak i kruszonka nie jest przesadnie słodka, dzięki czemu ciasto to nie jeden wielki ulepek. Owoce dodają kwaskowatego akcentu równoważąc słodycz ciasta. Placek owinięty folią spożywczą i ściereczką naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Idealne na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawki - mniam

Cooking Monster