razem jogurt, olej, jajka oraz cukier. Dodaję resztę składników i miksuję na najniższych obrotach na gładką masę. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto za pomocą łyżki tworząc kształt koła. Na mojej patelni mieszczą się po trzy placki. Gdy na wierzchu pojawią się pierwsze pęcherzyki, umieszczam tam po kilka(...)pojedynczych porzeczek. Gdy placki się zarumienią, odwracam je i smażę przez chwilę drugą stronę. Wykładam na ręcznik papierowy. Podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Z tej ilości ciasta usmażymy placków w ilości 6 sztuk. Te placuszki jogurtowe to danie w sam raz na śniadanie
Kuchnia co dniauduszone jabłka i dokładnie wymieszać . Z dwóch białek ubić piane i przełożyć ja do masy budyniowo- jabłkowej, wymieszać . Krok 5 . Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . Rozwałkować ciasto na dwa placki . Jednym wyłożyć foremkę . Zapiec w 190 stopniach ok. 15 minut. Krok 6 . Na podpieczone ciasto wyłożyć masę budyniowo-jabłkową . Przykryć drugim plackiem i piec ok. 1 godziny
Eli Gotowanieokrągły kształt. Jeżeli macie patelnię o mniejszej średnicy ciasto wyjdzie po prostu grubsze, jeżeli większą to cieńsze. Jeżeli boicie się, że nie macie dobrej patelni i ciasto może delikatnie przywrzeć posmarujcie je minimalną ilością oleju za pomocą pędzla. Ja smażyłam na suchej teflonowej patelni. Sposób smażenia: Patelnię rozgrzać, przełożyć placek i smażyć ok. 3 minuty. Po tym czasie(...)cebuli 5 dag startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody, gdyby było za mokre podsypać mąką. Sos: przecier pomidorowy wraz z przyprawami podgrzać w rondelku do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje. Ciasto rozwałkować na cienki placek, patelnię posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. Rozgrzać
Fabryka pomysłówmisce pod przykryciem z folii. (Mnie najwygodniej jest przygotowywać spody w taki sposób: na silikonowej stolnicy rozpłaszczam ciasto, przykrywam je papierem, dociskając, a następnie odwracam, odklejając ciasto od stolnicy i gotowy placek wraz z papierem układam na blaszce.) Gotowe spody smarujemy hojnie sosem i posypujemy tartą mozarellą. Obkładamy pozostałymi dodatkami. Najlepiej nie dodawać zbyt dużo mokrych składników, bo spód
Ratunku obiadnajwolniejszych obrotach). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysmarować go olejem. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić. Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą(...)wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować. Orzech drobno posiekać. Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na minmum 1 h do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaPita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej(...)kulę, przykryć folią lub ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok. 1 - 1,5 godziny (aż podwoi objętość). Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć na placek o średnicy około 15 cm. Placki ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia lub blacie kuchennym, przykryć folią lub ściereczką. Zostawić
Przepisy na domowy ser i chlebpołączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Placek kokosowy 5 białek 200 g cukru 80 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stałe mieszając około 3 minuty. Podzielić ser na dwie części. Gorącym serem przekładać ciasto. składanie ciasta biszkopt kakaowy 1/2 masy serowej placek kokosowy 1/2 masy serowej biszkopt kakaowy wiórki kokosowe ciasto kokosowe-kakaowe z masą serową
O kuchni z uczuciemSkładniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać(...)kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka jaj ubić na sztywno. Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, bardzo staranie utrzeć, dodać ubite białka, lekko zamieszać i wylać na placek. Wykonanie masy waniliowej: Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Po czym ostudzić i utrzeć
Tradycyjna Kuchniaorzechowo, korzennie i miodowo, a na dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego
Kuba GotujePrzestudzona masę budyniową miksujemy z jajkiem i śmietaną na najwolniejszych obrotach. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dorzucamy na końcu do masy. gotową masę wykładamy na ciasto. Z reszty ciasta wałkujemy placek z którego wykrawamy paski i układamy na cieście tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach najpierw bez termoobiegu przez około 30 minut, a następnie z włączonym termoobiegiem ostatnie
Gotowanie...to proste !odstaw na 45 minut. Kulki powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Piekarnik rozgrzej do 220C. Na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu ułożyć oprószone mąką i zwałkowane ciasto do placków o średnicy około 30 cm. Nałóżcie na ciasto ulubione dodatki i pieczcie do 15 minut
Zasmakuj KuchniLekkie, wilgotne i bardzo proste w wykonaniu jogurtowe ciasto z truskawkami - które możecie też zastąpić innymi sezonowymi owocami. Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu
Moje Kuchenne Rewelacjewody). Wtedy ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, na trzydzieści minut. Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piekąc
Miód i pieprzCiasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i postawiamy na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy pesto z rukoli, posypujemy startym serem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół swojej osi kilka razy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię