ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:39/550)

kapuściane placki 115

jeszcze nie jadł takich placków, musi spróbować !!!  Dzisiaj kolejny post, który ma swoje źródło na  http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/04/placki-z-kiszonej-kapusty.html Bardzo proste i smaczne danie :) Potrzebujemy tylko kiszoną kapustę, ciasto na placki i trochę przypraw :) Kapustę kroimy i doprawiamy pieprzem, solą i kminkiem... Potem wszystko łączymy z ciastem... Pozostaje tylko usmażyć i już :) Naprawdę wykwintnie smakują :) Polecam ! Smacznego

chleba naszego
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 281

taka szczęśliwa!  Właśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące, w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21  (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka

W kuchni Karmel-itki
Chałwowiec 249

chałwą. Do ostudzonej margaryny i chałwy stopniowo dodajemy również zimny budyń. Całość dokładnie miksujemy. Placek z kokosem smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie rozsmarowujemy masę chałwową. Ciasto przykrywamy plackiem sezamowym. Smacznego

paapilotkaa
Kora orzechowa 198

ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem. Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie(...)łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu.  Brzoskwinie pokroić w kostkę. Odsączyć. Dodać do kremu. Wymieszać. Tak uzyskanym kremem, przełożyć pierwsze ciasto (fot.3) . Dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by ciasto się "przegryzło". Podawać posypane cukrem pudrem (fot.4) . Źródło:  addiopomidory.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
malinowa chmurka 889

składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią

Domowy Smak Jedzenia
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 148

zgrzytającego w zębach piasku.  Przygotowanie grzybów zajęło mi sporo czasu, dlatego do upieczenia spodu quiche użyłam gotowego ciasta francuskiego. Dla zainteresowanych dodam, że quiche (czyt. kisz), to placek z ciasta francuskiego, kruchego lub drożdżowego, wypełniony wytrawnym farszem. Składniki: 80 dkg mieszanych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki) 2 średnie cebule 3 jajka eko 1 łyżka masła

Codziennik Kuchenny
Drożdżowa strucla makowa 158

puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 150

warto odrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach(...)minut. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego ciasta dodać jajka z cukrem, szczyptę soli i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobić (ciasto nie powinno kleić się do dłoni), przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto zagnieść, rozwałkować i umieścić w blasze wysłanej papierem do pieczenia. Schłodzić (z formą

Di gotuje
Naleśniki z serem 154

niej spływać, powinny tworzyć się także bąbelki powietrza. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki lub dolać wody. Ciasto nie może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy

MyCookBook.pl
Pizzerinki 182

startym serem żółtym. Pizzerinki. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki

W kuchni u Moniki
Dwukolorowa strucla świąteczna 159

trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Chlebki naan 179

powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem i z wierzchu posmarować pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut (po upieczeniu powinny być rumiane). Podawać jako

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 163

pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie ugnieć tłuszczykiem(...)jajka, śmietanę, roztopiony tłuszcz, biały ser, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz dodać mięso lub pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto. Z drugiej części ciasta uformuj placek i przykryj nim zapiekankę (lub pokrój na paseczki i udekoruj wierzch). Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 2 godzin. Podawaj

Kulinarna (nie)codzienność
Karmelowiec 190

ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec(...)zadowoli każde podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 50 dag mąki tortowej  25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru

Salonik smaków
Gruzińskie chaczapuri po mojemu 191

smaku. Smak super, idealne na kolacje czy obiad jak kto woli. Pięknie będzie wyglądać z dodatkiem zielonych sałat. Ja zrobiłam dwa takie placki, ale możecie podzielić na więcej części. Będą wtedy mniejsze. Thermomix – przepis na ciast na dole. Drożdże rozpuścić w w ciepłym mleku i wodzie, następnie wlać olej i dodać cukier, sól i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto(...)podnieść nad nadzienie i skleić dokładnie. Odwrócić placek sklejoną częścią na dół. Przygnieść ciasto tak żeby nadzienie się rozeszło po całym placku. Zrobić w ten sposób jakbyście masowali plecy Smażyć na suchej patelni bez dodawania oleju. Mocno rozgrzać teflonową patelnię i położyć placek stroną sklejoną do patelni. Zmniejszyć gaz do minimum. Smażyć aż ciasto się przypiecze, wtedy odwrócić

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania