ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:38/550)

Fuczki - placki z kiszoną kapustą 541

Fuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym.  Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki(...)mąkę, wlać mleko i wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać kapustę. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut - masa lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Fuczki podawać

Ugotować
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 206

ziemniaczaną, dodajemy je do ziemniaków. Mieszamy łyżką całość bardzo dokładnie i dopiero teraz wkładamy dłoń-chwilę ciasto wyrabiajcie, a potem oderwijcie umączoną ręką kawałek ciasta i sprawdźcie, czy da się ulepić w płaski placek i nie porozpada się. Jeśli jest za wilgotne – dodajemy jeszcze mąki. Moim bardzo mączystym ziemniakom wystarczyła szklanka pszennej i ćwierć szklanki ziemniaczanej mąki. Ciasto musi(...)mąką deskę i do dzieła!   Knedle powinno się formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory w nim tak jak zlepiacie pieroga i utoczcie w dłoniach kulę. Moje knedle

Karo in the Kitchen
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 163

było grudek. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny (miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką). Kiedy ciasto urośnie, blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości). Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki

Bon Ton Italia
Pierogi z kapustą i grzybami 113

należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty

Kuchenne aromaty
Pierniczki na choinkę i nie tylko 160

łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.  Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Aby móc pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki wykałaczką przed pieczeniem. Posmarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze

MarciochaKucharzy
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 138

maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto z wody (np. z duszoną

Kto ugości moich gości?
Pizza z patelni 1114

drożdże olej,wodę  i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim

Ala piecze i gotuje
całkiem inny pieczony placek 123

placek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę(...)misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia,  rozbite jajka, oraz sól.  Całość przez chwilę mieszamy i układamy na  blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując z ciasta cienki okrągły placek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy  je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki.  Całość

Miód i pieprz
Placki z kwiatu Czarnego Bzu 146

pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie podzielę. Bardzo prosty przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Placki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą pulchne, lżejsze. Można też użyć innego mocno gazowanego napoju lub piwa. Na blogu jest jeszcze syrop z kwiatu Czarnego Bzu , polecam w gorące(...)gęste ciasto naleśnikowe. Patelnie mocno rozgrzać, nalać oleju, tak aby była pół centymetrowa warstwa, każdy kwiat bzu łapać za łodyżkę, zanurzyć w całości w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta, kłaść na mocno rozgrzaną patelnię, smażyć około 1-2 min na dużej mocy (u mnie 7 na 9), następnie gaz zmniejszyć (u mnie 4 na 9) do momentu aż powierzchnia placka

moj przepis na
Tykwanik. 149

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 25 dag masła 2 jajka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka oleju 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania placka Nadzienie . 80 dag oczyszczonej dyni 3/4 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno(...)soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki. Nadzienie. Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 placki. Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek

Kulinarny karnet Christophera
Crepe Makers - Ariete - urządzenie do naleśników - recenzja 153

słodko, z owocami, na słono... Mam rację? Niestety już podczas smażenia u wielu osób zaczynają pojawiać się niewielkie problemy.  Najczęściej jest to przywierające ciasto do powierzchni patelni. Bywa też, że jeden placek wychodzi idealny, drugi grubszy, zaś trzeci to totalna porażka.   Co prawda ja mam idealne patelnie, doskonały sposób na ciasto i mnie te trudności(...)niej idealnie się smażą i nie przywierają do jej powierzchni. Dodatkowo dołączone akcesoria pomagają przy rozprowadzaniu ciasta i przewracaniu placków. Urządzenie firmy Ariete zdało test !   A tu macie przykładowe przepisy na pyszności, które na niej smażyłam:   Domowa tortilla (placki pszenne) Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą

Di gotuje
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 137

Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek grzybowy i groszek - z kubeczka śmietany(...)gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do przestygnięcia. Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek średnicy

Posadzone i zjedzone
Chaczapuri adżarskie 1734

podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę, odwracamy łączeniem do dołu. Z każdej sakiewki formujemy placek, rozklepując ciasto od środka i rozciągając ku brzegom, na owal (jak na pizzę, ale nie aż tak cienko). Zarzucamy na wierzch dłuższe boki placka, łączymy je tworząc kształt wrzeciona(...)łódki. Przenosimy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. W powstałe otwory rozkładamy po połowie nadzienia. Placki zostawiamy na chwilę do napuszenia (8-10 minut), następnie wstawiamy na środkową półkę do piekielnie rozgrzanego piekarnika i pieczemy 13-18 minut.   Po tym czasie piekarnik otwieramy, na wierzch sera wbijamy po całym jajku i pieczemy do czasu, aż białko prawie całkowicie

Karo in the Kitchen
Miodownik 403

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw(...)ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 136

przyszła pora na pieczenie placków na piernik.. ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro  przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie.. Przepis dla przypomnienia podaję w całości.. Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki(...)mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą. Etap II 3 – 5 dni przed świętami: Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania