ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać
CookYourselfciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i ponownie zagniatamy ręką. Ciasto wykładamy na blat obficie posypany mąką. Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby podsypujemy blat i ciasto mąką, aby ciasto się nie kleiło. Szklanką wycinamy kółko. Rozpłaszczamy je nieco w dłoni
Naturalna Kuchniaskładniki: 180 g mąki 110 g miękkiego masła 1 jajko 50 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ok. 3 świeże
Domowy Smak Jedzeniaświeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką
kgwjanczewociasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać
CookYourselfodstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka
Maminek kulinarnysolą świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania
kgwjanczewozapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię
W kuchni wieczoremszybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni
Moje domowe kucharzeniemąki tortowej 1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki
Apetyczna babeczkaniej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta, bo placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE Placki smakują wyśmienicie z sosem(...)krówkowym – sos jest bardzo słodki, dlatego do ciasta nie dodawaliśmy dużej ilości cukru. Można też posypać cukrem pudrem, ale naszym zdaniem z sosem są po prostu epickie. Tiny Tina poleca do herbatki! OM NOM NOM! * zdjęcie crumpet’ów ze strony borderlands.wikia.com Świeżutki post TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchencukier, proszek do pieczenia, olej kokosowy (1 łyżkę, na wpół-płynny) i małą szczyptę soli. Następnie dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji śmietany. Jeśli nasze ciasto na placki jest zbyt rzadkie warto dodać kaszy (dodajemy powoli i mieszamy sprawdzając konsystencję ciasta). Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, chwilę mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Zmniejszamy płomień
Słodkie okruszkimiód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki (15-20 minut w temperaturze 180°C), z tym że przed pieczeniem na drugi placek wylać przygotowaną masę orzechową: MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów(...) i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy. Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu. SMACZNEGO
Blondynka Gotujesezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami. Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiście z innymi owocami. Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie. Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej(...)takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant) 1/2 szklanka cukru szklanka ciepłego mleka 2 żółtka 1 całe jajko 3,5 szklanki mąki
W kuchni Karmel-itkibyłam dzieckiem, zawsze jadłam kwiaty akacji na surowo, były takie słodziutkie. Teraz robię je w cieście naleśnikowym, bo są pyszniutkie. Akacjowe placki Składniki: na ciasto naleśnikowe mąka - 2 szkl jajka - 2 szt woda - 1 szkl mleko - 0,5 szkl sól szczypta dodatkowo kwiaty akacji tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania placków Sposób przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać
Kuchnia Danusi