ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:210/576)

Jagodzianki (nocne) 550

lasach janowskich nazbieraliśmy sporo jagód.  Skoro jagody, to musiały powstać jagodzianki.  Skorzystałam z ciasta drożdżowego z Kwestii Smaku , ale przerobiłam zwykłe jagodzianki na wersję nocną.  Wyszły idealne, mięciutkie, delikatne.  W sam raz na letnie śniadanie.     Składniki (na 16 sztuk): 2 g drożdży instant ok 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (dałam(...)międzyczasie ubić jajko i żółtka z cukrem na puszystą masę.  Kiedy drożdże ruszą, dodać ubite jajka,  masło i stopniowo dolewać pozostałe mleko cały czas wyrabiając ciasto.  Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne, będzie też odrobinę mokre.  Misę wstawić do worka i odstawić na około 15 - 30 minut.  Następnie wstawić do lodówki na noc. Rano

Sto kolorów kuchni
Drożdżówki z budyniem , kiwi i kruszonką 122

wiem czemu, ale ostatnio coś lubię "pracować" z ciastem drożdżowym..i tak oto powstały pyszne drożdżówki z domowym budyniem, kiwi i kruszonką..oczywiście budyń można przyrządzić z torebki i dać inne owoce..wszystko wedle własnego gustu. 50 dkg mąki 40 g świeżych drożdży 20 g miodu 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 szkl. mleka szczypta soli 75 g miękkiego masła(...)wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować budyń i kruszonkę. W 1 szklance mleka rozpuścić cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i żółtkiem,mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z cebulką i żółtym serem 151

robić  w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży(...)wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto jeszcze

Kuchcik gotuje
Gofry bez proszku do pieczenia - rodzinne gotowanie 123

drożdże...jestem już gotowa....czytam dalej..... Nosz %$#%# !!!! a gdzie masło, gdzie proszek do pieczenia, nie wspomnę już o cukrze waniliowym. Dobra lecę raz jeszcze. Znowu nie doczytałam... ciasto drożdżowe odstawiamy an 12 godzin do lodówki... masakra. Ja chcę gofra teraz, natychmiast,  już w tej chwili. Szukam, szukam, szperam.....jest !!!! Pytam dziecka...pomożesz? -Tak  No dobra, do roboty. Mycia(...)stopniowo wlewając resztę mleka. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy. Przed smażeniem kolejnego gofra sprawdzić czy gofrownica jest

ClauditteMissCooking
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

Kapuśniaki już w sumie są na blogu.., te są ciut inne, tzn. z innego ciasta drożdżowego ..z przepisu znalezionego tutaj. Paszteciki pasują idealnie do czerwonego barszczyku, ale i bez barszczyku tez można zjeść. 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki(...)zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia . Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut. Kapustę posiekać

Moje domowe kucharzenie
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 168

Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo. Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie  z gruuubą warstwą maku. Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem(...)jajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej

potrawyregionalne
Czekoladowe grzebienie 162

minie, jestem tego pewna, po nic tak ni smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D.A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie(...)nasz rozczyn podwoił swoją objętość.Następnie do naszej mąki dodajemy cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru, wymieszać. Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn, żółtka i roztopione letnie masło. Dokładnie zanieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Następnie rozkładamy stolnicę. Nasze ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą i drugą rozwałkowujemy

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa babka makowa 175

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie. 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około

Szefowa kuchni
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 128

ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki(...)sól pieprz 1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, curry, sól, rozczyn oraz resztę wody. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić

Apetyczna babeczka
Cinnabon rolls 181

się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls    Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3   łyżki(...)suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy   ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej

Mania Gotowania
PIERNIKOWA BRIOSZKA 110

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami. Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży(...)czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik Wiedeński 355

krąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam(...)następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 208

obwarzanki. Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone. Są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia, następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika. A dzięki tej gorącej ‚ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne. Stwierdzam(...)cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrobimy i dzielimy na 8 równych

Made By Mom And Son
Pączek 209

Opis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie musimy rozwałkować

Ciastka i ciasta
Drożdżowe ciasto z figami 138

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.   Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży,   2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki  i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania