ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:219/576)

PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 625

   Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie

Smaczne Zdrowe
Kuchnia francuska jest prosta :) 172

jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kilka pomysłów na... 141

świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez

More food, love and dreams
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 357

Moje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem. Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy

O kuchni z uczuciem
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem 213

zdecydowanie wzbogaci i urozmaici wigilijne menu. Pieczenie pierogów nie jest w Polsce szczególnie popularne, bo w końcu gotowane są wyśmienite. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, wersję w drożdżowym cieście, nieco przypominającą kapuśniaczki, które proponowałam kilka lat temu KLIK. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki na pewno będą zdecydowanie zdrowsze. Gorąco polecamy! Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem (ok. 30 sztuk

Przepysznik - BLW i nie tylko
Skórka pomarańczowa w syropie 175

wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w  syropie. najlepiej zamknąć ja  w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w  syropie

Kulinarne przygody Gatity
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 182

ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce 24.12.2015: Upiec pierogi i kulebiaka Przygotować seler Na godzinkę przed kolacją podgrzać/upiec: pieczarki, krem z buraków, bigos

greenscarf
Pierogi szwedzkie 134

bardzo wiem, skąd tutaj nazwa pierogi) serwowane na ciepło, miło rozgrzewają w chłodny dzień. W środku nadzienie z pieczarek, a na wierzchu ziarenka czarnuszki. Mi osobiście nadzienie pieczarkowe w drożdżowym cieście zawsze będzie przypominać bułki nadziewane pieczarkami, kupowane na Starówce w Warszawie, jeszcze za czasów dziecięcych. Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym

Mieszam w Garnku
Rodzynki w rumie 236

macerowane w rumie. To idealny prezent nie tylko dla męskiej części rodziny, z pewnością zadowoli każdą panią domu, ponieważ tak przygotowane rodzynki są doskonałym dodatkiem do ciast (m.in. serniki, ciasta drożdżowe, keksy), czy deserów, np. lodów. Polecam :) Składniki: 300 g rodzynek ok. 300 ml ciemnego rumu Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i o osuszyć, np. na ręczniku

Domowa Cookierenka Agi
Chałki w wersji mini na jogurcie z kruszonką 170

Miały być bułki maślane na jogurcie ale jak wyrobiłam ciasto i tak pięknie wyrosło to sobie pomyślałam ,że chyba zrobię coś innego , coś czego jeszcze nie

Wypieki Rene
Kukurydziane bułeczki z sezamem 170

Uwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące a

Wypieki Rene
Ciabatta bułki 205

   Jak się zabierałam za wypiek tych bułek to nie wiedziałam ,że to będzie takie pracochłonne . W jeden dzień biga inaczej zaczyn na bułki a

Wypieki Rene
Kolorowa pizza z rukolą 173

Jak co weekend w sobotę robię pizzę ,tym razem na sosie pomidorowym zamiast białego :) i powiem ,że już stęskniłam się za taką wersją smakową. Przepis na

Wypieki Rene
Bagietki z kminkiem 170

Takiej formy pieczywa jeszcze nie robiłam więc najwyższy czas :) Chrupiąca skórka ,pulchne w środku ,pachnące kminkiem :) a do tego proste w zrobieniu . Składniki : - 680 g mąki

Wypieki Rene
Kiełbasa krakowska domowa, parzona 733

dokładnie wymieszać, dodając sól i przyprawy. Mieszanka musi zacząć robić się kleista. Wtedy dodać skutrowane mięso z golonki i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Użyłam robota z hakiem do ciasta drożdżowego Farsz przełożyć do miski i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru wody. Zawiązać końcówkę osłonki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania