Dziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka
ZofianaMiód pięknie pachnie, ma śliczną barwę i pysznie smakuje. Nie jest przesłodzony i ma charakterystyczny smak :) Otrzymaną konfiturę, a dokładnie aronię do deserów od razu spróbowałam z wcześnie upieczonym ciastem drożdżowym :) Połączenie było idealne. Taką konfiturkę można użyć jako nadzienie do naleśników, posmarować kanapkę, wafla ryżowego czy wyjeść troszkę samą ze słoiczka :) Aronię warto włączyć do diety, gdyż m.in. reguluje
Zdrowie na języku :PJedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej
bistro mamagustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie.Porcja idealna dla trzech osób.Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny.Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe :)Czytaj więcej
bistro mamaDwa lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam,choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju.Czytaj więcej »
bistro mamaRabarbar w tym roku mnie omijał. A jak już bardzo chciałam go kupić, to przez dwa dni nie mogłam nigdzie go spotkać. Kupiłam w końcu... w
bistro mamaMiały być pierogi z truskawkami. Nie na obiad, na deser. W dniu przeznaczonym na sprzątanie i wszystkie zaległe zakupy. A te zaległe zakupy to najczęściej buty
bistro mamaNiektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych
bistro mamaOmlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu. Przynajmniej tak uważałam. Dzisiaj już wiem, że warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, a jeśli mamy do wykorzystania w domu porządny sprzęt, przygotowanie omletu pozostaje czystą przyjemnością. Czytaj więcej
bistro mamapuder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food SquareSójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką.ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało
Słodkie Przyjemnościprzygotowany z udziałem cukru.Cukier zastąpiłam ksylitolem,najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Okrągła drożdżówka w kształcie ślimaka – szneka – polana lukrem, czyli glancem. Smakołyk pochodzi z Wielkopolski, ale znany oraz lubiany jest „wszem i wobec”. Pamiętam szneki
mojewypiekiinietylkoEhhh jak ja lubię zawijać drożdżowe ciasto z rożnymi nadzieniami!!! tym razem pomysł z dawno nie przeglądanego segregatora pt."Kuchnia bez tajemnic". Zbieraliście??? to początek mojego gotowania i XXI wieku :) zachwycałam się zdjęciami, pomysłami a większość produktów wydawał mi się nie do osiągnięcia. Teraz przeglądam na nowo i znajduje dużo apetycznych propozycji w sam raz do wykorzystania
Dzieje kuchennej Wiewióry