ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:213/576)

Racuchy ze śliwkami wg Aleex 154

surowo, piekę z nimi ciasta, a ostatnio przyszedł mi do głowy nowy pomysł. Byłam na zakupach i wkładałam do siatek owoce, także śliwki. W sklepie obłędnie pachniało ciasto drożdżowe i doszłam do wniosku, że muszę takie upiec, oczywiście ze śliwkami. Ale wtedy pochwyciłam nową myśl. Była tak intensywna, że czym prędzej wróciłam do domu, aby pomysł wprowadzić w życie(...)cukrem, odstawić. 2. Mleko podgrzać, ciepłe dodać do drożdży, wymieszać. 3. Jaja wybić do miseczki, rozkłócić, lekko posolić. 4. Dodać do drożdży mąkę i jaja. Dokładnie wymieszać trzepaczką. 5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno być dość gęste. Najlepiej, kiedy po wyjęciu z niego drewnianej łyżki, zostaje na niej tylko kilka „kłaczków”. 6. Dojrzałe i słodkie śliwki pokroić

W mojej kuchni
Jagodzianki z mascarpone 207

Jagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni(...)cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez

Poezja smaku
Muffinki pizzowe 203

Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży(...)hakami). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut. 2. Pozostałe składniki drobno pokroić, pieczarki i paprykę poddusić.  3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek

Kto ugości moich gości?
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 176

łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się w kuchni(...)całej klasie, co już w ogóle mnie przeraża (wystąpienia publiczne, szczególnie w języku duńskim, nie są moją mocną stroną).  Teraz już zostawmy bakterie w spokoju, a przejdźmy do ciasta. Od dawna patrzyłam na nie pożądliwie, bo na zdjęciach w The hummingbird bakery, kagedage Tarka Maloufa wygląda niezwykle apetycznie. Niby zwykłe ciasto ucierane, a dodatki sprawiają, że smakuje naprawdę wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 158

mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba, mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę(...)wody, wsypać łyżkę mąki i rozrobić. Odstawić na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować rozczyn wlać do pozostałej maki, wlać resztę wody. Mikserem, ręcznie lub w automacie wyrobić dokładnie ciasto. Podczas wyrabiania obserwować- jeśli będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Ciasto na chleb pieczony w keksówce może być rzadsze ale jeżeli chcecie opiec bochenek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki w papilotkach 142

liście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Mi wyszło 12 babeczek i mała forma keksowa (bo nie chciało mi się piec na dwa razy

Mama z miasta
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 201

Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i

Ostra na Słodko
Zapiekanka hamburgerowa 209

smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować(...)rozpuszczą. Dodajemy połowę wody, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę wody, olej i nasz zaczyn. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłońmi na stolnicy przez około 10 minut. Jeśli bardzo klei nam się do rąk podsypcie blat większą ilością mąki. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do oprószonej mąką

PatiGotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 151

Pyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 1 keksówkę: 25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru brązowego szczypta soli 50 g masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 250 g mąki pszennej 200 g truskawek, pokrojonych(...)Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy

My Culinary Art
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 169

czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)jedna -około szklanki kwaśnej śmietany 18% -3 szklanki mąki   Aha no i konfitura do nadziewania i malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń, etc.). Zwiń

Arbuziaki
Afrykańskie pączki. Kokosowe! 165

najważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł w odrętwienie. W weekend zakasałam więc rękawy, i zabrałam się za wyrabianie ciasta. Drożdżowe zawsze mnie uspokaja; postanowiłam i tym razem zawierzyć jego terapeutycznym możliwościom.  Przepis z bloga Hello morning przypadł mi do gustu od pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące(...)łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do rozczynu dodać mleczko kokosowe i resztę wody, wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki, pozostały cukier, wiórki kokosowe i kardamon. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na okrąg o grubości 5 mm. Każdą część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 114

pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się wielu(...)żadnej wymówki. Trzeba brać się do roboty :) Przygotuję najbardziej popularną - pizza margherita. SKŁADNIKI Składniki podane są na 2 pizze Potrzebne będą 2 blachy okrągłe o średnicy 30 cm Ciasto 25 gr świeżych drożdży (wcześniej wyjętych z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 gram mąki pszennej 00 Sos pomidorowy

La grande e la piccola cuoca
Miękkie ciastka a’la pierniczki 192

temp. pokojowej. Masło z miodem wlać do miski, włączyć mikser na małe obroty, po kolei dodawać suche i mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można

moj przepis na
Duńskie bułki z parówką 171

pory pojawiają się one u nas zawsze po dniu hotdogowym.Cóż to takiego? W dosłownym tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie(...)rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z masłem i drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.W tym czasie przygotować sos: dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie składniki.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na długość 2 parówek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 92

Przyznaję z ciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu.  No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo(...)się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania