ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:208/576)

Puszyste drożdżówki 129

Uwielbiam zapach domowych drożdżówek w domu. Zawsze kiedy mam na nie ochotę piekę własne - są dużo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. JEŻELI WOLISZ

Prosty przepis na
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 82

Focaccia  to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy

Tajemnice Smaku
Domowy chleb z ziarnami 126

pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości. Przyznam, że nie trzymam się nigdy sztywno przepisu i coś odejmuję … Czytaj dalej Domowy chleb z ziarnami Artykuł Domowy chleb

Pieprzyć z Fantazją
Czy można mrozić drożdże? 98

mąki Czy rozmrażać drożdże przed wyrabianiem ciasta? Nie ma konieczności rozmrażania drożdży, wystarczy rozpuścić je w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie lub mleku. Czy ciasto drożdżowe na mrożonych drożdżach urośnie tak samo jak na świeżych?  Tak! Nie ma znaczenia, czy drożdże są mrożone, czy świeże, ciasto drozdzowe i tak urośnie. Oczywiście mrozimy tylko dobre drożdże - z dobrym terminem przydatności

MamaOskarka
Konfitura z wiśni 87

wiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie “Kuchni polskiej”, gdzie znaleźliśmy przepis na konfiturę z wiśni . Jest to bardzo dobra alternatywa dla corocznie robionych dżemów z dodatkiem mieszanek żelujących, ponieważ w tej konfiturze są tylko naturalne składniki. Dzięki dwukrotnemu gotowaniu uzyskuje się bardzo ciemny kolor

niecodziennikpary
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 314

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pide z kremem truflowym 126

Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.  Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, aby ciasto miało owalny kształt. Dłuższe końce zawijamy i sklejamy (jak na zdjęciu). Przenosimy na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry.   Krem truflowy(...)robić kremowy sos.  Dodajemy starty ser i pastę truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (trafiły mi się takie mini).  Na łódki z ciasta drożdżowego wykładamy krem, dodajemy pieczarki i zapiekamy w temp. 220 st. przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

bistro mama
Drożdżówki z serem 109

dolałam do mąki z cukrem. Wbiłam jajko, dodałam wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobiłam jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Można też oczywiście wyrobić ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkowałam je na duży prostokąt(...)dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Białka można zamrozić i użyć w późniejszym terminie do innego wypieku. Ser rozsmarowałam równomiernie na cieście. Następnie zawinęłam obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręciłam tym łączeniem na spód i pokroiłam je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręciłam dwa razy wokół własnej

Waniliowe Improwizacje
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 142

nawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne

Czarnawisienka
Brownie z chałwą 116

Zaważam, że z brownie mam tak samo, jak z sernikiem. Jakiś osobny żołądek, ponieważ zawsze się zmieści. To powstało przypadkiem. Miałam przygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji

Kucharzyca
Chleb z makiem 189

kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3  min/37° C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwa

Moje domowe kucharzenie
Kiełbasa wieprzowa wędzona z chili, podpiekana 100

boczek i łopatka kl III na 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Tej kiełbasy nie okręcałam. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach

Kocham..lubię..gotuję..
Szafran - do czego użyć? 128

dodawać do dań składających się z warzyw i owoców morza oraz dań orientalnych. Słyszałam, że również szafran można dodać do słodkich wypieków - jednak nie odważyłam się jeszcze zrobić ciasta drożdżowego z szafranem. A Wy używaliście już tej ciekawej i wyjątkowej przyprawy? Z jakim daniem komponowała się najlepiej? Czekam na Wasze komentarze! Szafran jest również "modną" przyprawą, używaną w wielu domach

MintTaste
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 117

Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na duża tortownicę lub sporą blaszkę. - sprawdzony przepis na placek ze śliwkami - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - można też użyć innych owoców

AniaGotuje.pl
NA STRUNACH ŚWIATŁA 160

trudno, ale czasem jest konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej.   W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i  sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak  wspaniałą i ciepłą

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania