Pączki hiszpańskie mają swoją rzeszę wielbicieli. Robi się je z ciasta parzonego jak np. ptysie, a nie jak tradycyjne z ciasta drożdżowego. Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach(...)garnku zagotowałam wodę, dodałam masło i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuściło wsypałam wcześniej przesianą przez sitko mąkę. Energicznie wszystko wymieszałam. Ucierałam, aż składniki się połączyły i ciasto stało się gładkie. Najlepiej użyć drewnianej łyżki. Gdy odchodziło od garnka, odstawiłam aby wystygło. W czasie gdy stygło, zajęłam się wycinaniem z papieru do pieczenia kwadratów o wymiarach około
potrawyregionalneChyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta :) Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, a smakuje równie pysznie. Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami(...)jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut
Walijskie Pichcenieblanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany(...)roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około
Tradycyjna KuchniaChleb ze słonecznikiemMój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można(...)wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części
Gotuj Z Muzykąpory wydawało mi się, że nie lubimy się z wypiekami, a już na pewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się(...)Nadzienie: 200 g jeżyn 200 g twarożku lub serka śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką
Pasja SmakuUwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 30 min w temperaturze
R'n'G Kitchentamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych
Aga w kuchniWymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać. 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnibył męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo(...)rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy
Pan i Pani Smith w kuchnimięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje. Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy skórką cytrynową
Rozpustne gotowanieciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się(...)lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła 60 g cukru budyń waniliowy: 300 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!! Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten artykuł, może okaże się pomocny
Rozpustne gotowanieBułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło - ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki - ciasto przełożyć
Smakołyki Berenikiżniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie(...)połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka 25x11 cm): 380 g mąki pszennej chlebowej 25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą) 16 g płatków owsianych
Przepisy na domowy ser i chleboponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz WymalujCałość w smaku przypomina trochę Cinnabons z dodatkiem czekolady :) Przepis znalazłam na stronie ' I love bake ' i wbrew zaleceniom, pokroiłam je jeszcze na ciepło ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko, w temp. pokojowej 1 żółtko, w temp. pokojowej(...)minut do wyrośnięcia. 2. W misce łączymy wyrośnięte drożdże z resztą mąki i cukru, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy chwilę, dodajemy margarynę i zagniatamy 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach
My Culinary Artciasto z owocami na maślance lub drożdżówkę na maślance zamiast mleka. Wybrałam drugą opcję i bardzooo się cieszę. Drożdżówka jest prosta i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu wyrastania ciasta drożdżowego). Idealna z masełkiem, dżemem, konfiturą lub innym waszym ulubionym dodatkiem. Kropką nad i, która ze zwykłej drożdżówki robi ją niezwykłą jest brązowy cukier i migdały na wierzchu… Mniam(...)mieszamy ręka do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym i migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. The post Pastelowa Drożdżówka appeared first on Made
Made By Mom And Son