ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:190/576)

ODRYWANA PIZZA BALLS 116

mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 166

Dawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :)  SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym

Marcepanowa kuchnia
Focaccia 138

Focaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze.Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: cebula, brokuł, papryka  Rozczyn(...)ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: Kroję cebulę i podsmażam

prawdziwe jedzenie
Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą 187

młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło(...)białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki.  Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju. Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać

Codziennik Kuchenny
Serowe paluchy z farszem pizza. 183

Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne(...)jest dość ciężko ją jeszcze dostać, ale warto naprawdę się rozejrzeć. W całym przepisie jest bardzo dużo sera, całość jest naprawdę bardzo mocno serowa! Polecam :-) Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławskiej Lubella opakowanie drożdży instant 7 g 1 szklanka letniej wody łyżeczka soli Poostałe składniki: 40 dag sera żółtego oregano, pieprz, sól 5 plastrów salami (dużych

Poezja Smaków - blog kulinarny
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 150

dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych) 1 łyżka cukru(...)posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 184

kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce(...)składniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne.   Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony

vegetanie
Kluchy drożdżowe „karotki” 111

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.    i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.  Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 166

morelową konfiturą i nadziałam nią pączki już po usmażeniu. Ciasto na piwie pięknie wyrasta, ma słodkawy pyszny smak. Z tej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk pączków. Składniki na ciasto drożdżowe: 1 i 1/2 kg mąki pszennej 4 łyżki suchych drożdży , ( ok. dwóch torebek) ok. 350-370 ml piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)polewa, cukier puder Dekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba to podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub natłuszczoną folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
Pizza z salami i oliwkami 128

gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek(...)Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować na około 15 minut. Potem dodaję jajka, oliwę i mąkę i zagniatam , a następnie wyrabiam ciasto, aż stanie gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję

Bea(u)ty kitchen
Pierożki Kebabowe z Sezamem 154

pierożkach kebabowych ? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem. Podpowiemy Wam jak krok po kroku zrobić pyszne i domowe pierożki kebabowe z sezamem . Pierożki kebabowe to inaczej ciasto drożdżowe z mięsno-warzywnym farszem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego, na który przepis najdziecie tutaj: Przepis na Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe pierożki kebabowe(...)zapoznania się z poniższym przepisem. Pierożki kebabowe z sezamem z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Z SEZAMEM Składniki: Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk Ciasto: 800 g mąki pszennej typu 450 3 łyżeczki drożdży suszonych 450 ml ciepłej wody 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sezam – do posypania

Przepiski.pl
Paszteciki z pieczarkami . 205

użyłam Pasztetu z Tradycyjnego Jadła  oraz przypraw ze Skworcu . Firma  ta posiada szeroki asortyment przypraw i bakali wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki na ciasto drożdżowe : 460 g mąki 50 g drożdży  1 łyżeczka soli 2 jajka 250 ml ciepłej wody  3 łyżki oliwy Farsz : 6 pieczarek  1 Pasztet królewski od Tradycyjnego(...)Sól, pieprz do smaku  3 łyżki masła  1 jajko Wykonanie : Do miski pokruszyć drożdże , wlać wodę , dodać sól , oliwę i jajka , wymieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto Musi odchodzić od ręki .Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Pieczarki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej . Na patelni rozgrzać masło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet

Sama słodycz i szczypta chili
Rodzynkowa drożdżówa 171

Każdy gdzieś tam w zakamarkach swojej kuchni chomikuje przepisy rodzinne. Jako, że czas wspominkowy, to zajrzałam do Matczynych zapisków, by znaleźć idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, wyjątkowo smakowe i najlepiej wchodzi ze szklanicą ciepłego mleka na kolację oraz dnia następnego z poranną kawką! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, szklanka mleka, 150 g margaryny mlecznej, 2-3 jajka, małe opakowanie(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski z mąką. Rozpuszczamy tłuszcz i również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej

Karczma Honorietty
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 225

słodkiego. Dlatego często piekę jakieś ciasteczka, bułeczki czy inne domowe słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka niż te ze sklepu. Ty razem upiekłam drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Córce bardzo smakują (również jej koleżankom ze szkoły) :)  Składniki:      25g drożdży      250g mąki(...)ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem

Amatorka kuchenna
Cynamonowe ślimaczki 168

wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy(...)cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy

kgwjanczewo
Bułki drożdżowe z budyniem 118

cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka Przygotowanie: Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką . Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka(...)łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda! Musi być delikatna i umiarkowanie związana. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać mąką ). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły. Budyń

Lena Gotuje
Tradycyjny Makowiec 153

myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu, to polecam przygotować je na świąteczny stół. Inspiracja."Składniki na dużą blachę:Ciasto drożdżowe:100 g ostudzonej margaryny60 g cukru10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka1 jajko110 ml mleka30 g świeżych drożdży300 g maki pszennej tortowejSposób przygotowania:Mąkę musimy przesiać, a mleko podgrzać(...)ubijamy z resztą cukrów, dodając pod koniec ubijania po jednym żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję