Pyszne, drożdżowe i puchate słodkie buchty z nadzieniem z czekośliwki. Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania(...)dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich polecam Wam zajrzeć. Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :) SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: ½ kg maki pszennej 1 szklanka mleka 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 g suszonych drożdży 1 jajko 6 dag masła szczypta soli Kruszonka: 6 łyżek mąki pszennej
Wanilia i Kardamonjest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie
greenscarfśliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g) Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli
Różowa kuchniaPyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty! Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek. Składniki: Ciasto: 500 g mąki
Kuchnia ŁukaszaBardzo prosty przepis na udane ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych. Składniki: ½ kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 1 szczypta soli, Nutella lub marmolada do nadziewania, cukier puder do posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto, owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut. Następnie
Tradycyjna Kuchniakilo mąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek pół szklanki cukru szczypta soli 70 g roztopionego masła łyżeczka esencji waniliowej* 3/4 szklanki mleka Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, a zatem mąkę należy przesiać. Mleko podgrzać i w nim rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. Limonki, które później wykorzystamy do przygotowania nadzienia, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do miski(...)zbyt gorące i do niego dodajemy łyżkę esencji waniliowej*, którą w moim przypadku jest leżakujące minimum z pół roku laski wanilii w spirytusie, który zaleca się dodawać, by smażone ciasto chłonęło mniej tłuszczu. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Pamiętajmy by przykryć miskę bawełnianą ściereczką, może być sucha lub zwilżona. Następnie dzielimy nasze ciasto na w miarę równe części
Karczma HonoriettyCześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 kostki
Pieprzyć z Fantazjąniektórych racuchy to nie obiad,a dla mnie to obiad pierwsza klasa, zawsze najadam się po kokardę :)Niby szybkie danie, ale nie do końca, bo ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu. I ciepła :)Czytaj więcej
bistro mamaChaplin - the musical . Oczywiście, jak zwyczaj nakazuje, zabrałam ze sobą przekąski. Tym razem upiekłam orzechowe ciasteczka (o których innym razem) i drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy(...)niej płasko kawałki ciasta. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, posypać migdałami i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Ani . Przepis na masę marcepanową mam z pracy, połączenie jej z porzeczkami jest już niemal duńskim klasykiem, a puszyste, maślane drożdżowe jest uniwersalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża łyżka masła(...)sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam) 30 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru 2 żółtka Dodatkowo: 1 jajko i cukier puder Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkiZapraszam dzisiaj na pyszną chałkę i bułeczki maślane z nutellą i powidłami śliwkowymi . Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :) Składniki na ciasto drożdżowe : 500 g mąki 1 cukier waniliowy 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 60 g drożdży Nutella powidła śliwkowe Kruszonka: 100 g mąki
Sama słodycz i szczypta chiliWszelkiego rodzaju paszteciki z ciasta drożdżowego to u nas absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania ser kozi lub wasz ulubiony http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/ Robimy ciasto takie same jak do chaczapuri. Wykrawamy krążki z ciasta i wkładamy robiąc dziurę
harrisaBułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać. Wlałam mleko. Wbiłam jajko. Wsypałam cukier. I cukier wanilinowy. Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej. Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam
potrawyregionalne