ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:182/576)

Buchty drożdżowe z czekośliwką 270

Pyszne, drożdżowe i puchate słodkie buchty z nadzieniem z czekośliwki.   Taki wypiek będzie wspaniałym dodatkiem do słodkiego poczęstunku na pikniku , czy do popołudniowej kawy. Dobrze smakują i szybko znikają, można zrobić wersję bez kruszonki ale nam takie smakują najbardziej. Kuchnia to świat gadżetów kuchennych, bez których przygotowanie posiłków byłoby trudne, nie ważne czy jesteś kucharzem czy weekendowym amatorem gotowania(...)dopracowane i z pewnością posłużą na lata. Jeśli szukacie takich polecam Wam zajrzeć.  Paulina i Karol z pewnością Wam doradzą i nawet wykonają indywidualny projekt :)  SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: ½ kg maki pszennej 1 szklanka mleka 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 g suszonych drożdży 1 jajko 6 dag   masła szczypta soli Kruszonka: 6 łyżek mąki pszennej

Wanilia i Kardamon
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 151

jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie

greenscarf
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem 135

śliwek lub moreli ( dałam śliwki ) 150 g twarogu 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g)   Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem : Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże. Dodajemy jajko i żółtko. Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników. Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli

Różowa kuchnia
Kulebiak z kapustą i grzybami. 179

Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty!   Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki

Kuchnia Łukasza
Rogaliki drożdżowe z ciasta kąpanego 115

Bardzo prosty przepis na udane ciasto drożdżowe. Polecam przepis, nawet dla laików kulinarnych. Składniki: ½ kg mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży, 1 szczypta soli, Nutella lub marmolada do nadziewania, cukier puder do posypki, mąka do posypania stolnicy. Wykonanie: Zagęścić składniki na ciasto,  owinąć ściereczką i włożyć do zimnej wody na 25 minut.  Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z lime curd i bezą 190

kilo mąki pszennej 20 g świeżych drożdży skórka z 2 limonek pół szklanki cukru szczypta soli 70 g roztopionego masła łyżeczka esencji waniliowej* 3/4 szklanki mleka Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, a zatem mąkę należy przesiać. Mleko podgrzać i w nim rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. Limonki, które później wykorzystamy do przygotowania nadzienia, dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do miski(...)zbyt gorące i do niego dodajemy łyżkę esencji waniliowej*, którą w moim przypadku jest leżakujące minimum z pół roku laski wanilii w spirytusie, który zaleca się dodawać, by smażone ciasto chłonęło mniej tłuszczu. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Pamiętajmy by przykryć miskę bawełnianą ściereczką, może być sucha lub zwilżona. Następnie dzielimy nasze ciasto na w miarę równe części

Karczma Honorietty
Rogale śniadaniowe 91

Cześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki * 1/3 kostki

Pieprzyć z Fantazją
Racuchy drożdżowe z jabłkami 145

niektórych racuchy to nie obiad,a dla mnie to obiad pierwsza klasa, zawsze najadam się po kokardę :)Niby szybkie danie, ale nie do końca, bo ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu. I ciepła :)Czytaj więcej

bistro mama
Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 111

Chaplin - the musical . Oczywiście, jak zwyczaj nakazuje, zabrałam ze sobą przekąski. Tym razem upiekłam orzechowe ciasteczka (o których innym razem) i drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy(...)niej płasko kawałki ciasta. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, posypać migdałami i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Ani . Przepis na masę marcepanową mam z pracy, połączenie jej z porzeczkami jest już niemal duńskim klasykiem, a puszyste, maślane drożdżowe jest uniwersalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie drożdżówki z serem 171

pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża łyżka masła(...)sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam) 30 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru 2 żółtka Dodatkowo: 1 jajko i cukier puder Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył. Do większej miski wsypujemy

Słodkie okruszki
Chałka i bułeczki drożdżowe maślane . 100

Zapraszam dzisiaj na pyszną chałkę i bułeczki maślane z nutellą i powidłami śliwkowymi . Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :)   Składniki na ciasto drożdżowe : 500 g mąki  1 cukier waniliowy 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka  60 g drożdży  Nutella  powidła śliwkowe Kruszonka: 100 g mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 277

Wszelkiego rodzaju paszteciki z ciasta drożdżowego to u nas absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki

Szefowa kuchni
Bułeczki na mleku 122

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
JAGODZIANKI 159

jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać.  Wlałam mleko.  Wbiłam jajko.  Wsypałam cukier.  I cukier wanilinowy.  Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce  na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.   Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam

potrawyregionalne
Bułeczki bao z warzywami 68

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku

Cooking for Emily
drożdżówki z serem 147

Domowe drożdżówki :) na pewno dobre i smaczne :)  Robimy klasyczne ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, pół kost. drożdży, kostki masła, szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt,  można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg

chleba naszego
Najlepsze oponki serowe 363

wiem, że ten jest najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam

Smaczna Pyza
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 328

nieotwieraniu piekarnika. Przez zagotowanie mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia

Karo in the Kitchen
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 186

Bardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis

FitKot
Tęczowy sernik z ricottą 166

truskawkowa +posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania