ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:187/576)

Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 592

niemarnujjedzenia  5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe

Wylizany Rondel
Chrupiące rogaliki na zsiadłym mleku 185

wykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak  tutaj   natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest jak przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM 208

Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków"  - dziękuję bardzo za przepis :)  Ciasto okazało się banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony
Róże z ciasta duńskiego. 174

Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki 124

odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego 100-200 g cukru 200 g masła roślinnego 50 g drożdży

greenscarf
Drożdżówki z rabarbarem 145

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 271

przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri  z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli

bastalena
Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze. 221

cebula kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach) sos do pizzy lub gęsty ketchup mozzarella lub ulubiony żółty ser Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, drożdże instant i ciepłą wodę z cukrem. Całość

Słodkie okruszki
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 201

MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki z kapustą i grzybami 169

grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby ktoś miał wątpliwości, oto przykład: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową(...)razem mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wlewamy rozczyn drożdżowy. Wsypujemy sól, dobrze zagniatamy,  podlewając wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiamy przez kilka minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze odciskamy, po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 196

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 174

jaja ocet woda szczypiorek      3. Boczek        4. Sos holenderski   <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce(...)cukier oraz posypujemy z góry leciutko mąką w ten sposób robimy rozczyn drożdżowy, odkładamy na bok przykrywamy ściereczką i pozostawiamy go do wyrośnięcia. (czas to około 20-30 minut) Po tym czasie dodajemy rozczyn do miski z suchymi składnikami i mieszamy w celu wyrobienia kuli, jeżeli ciasto będzie nadal za wilgotne dodajemy więcej mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około

Wspólne smaki
Tarta śródziemnomorska - quiche. 276

Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa.Spód zrobiłam jak zwykle:1 szklanka mąki1/2 kostki zimnego masła (125g)1 jajkosólSiekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki

Z butelką mleczka w tle
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 164

chyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej

Mienta blog
Zwykłe drożdżowe z kruszonką 153

Zwykłe, klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne na słodkie śniadanie lub dodatek do porannej kawy. Świetnie smakuje z konfiturą i/lub szklanką mleka. Można upiec je w prostokątnej blaszce, wówczas łatwiej będzie je kroić, zwłaszcza kiedy jest bardzo świeże :) CIASTO: 50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650 3 dag świeżych drożdży około 1 szklanki mleka 1 jajko 8 dag cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Bułeczki pizza (ślimaczki) 358

datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup

IMPRESJA SMAKU
Małe co nieco dla amatorów pizzy 308

jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza ze szparagami 210

oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki, na środku mąki zrobić lekkie wgłębienie i wsypać drożdże.  i nastawić program zagniatanie i wyrastanie ciasta drożdżowego.  Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec, przy pomocy obieraczki do warzyw, pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć

Stare Gary
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, Zniewolony 139

Ciasto drożdżowe nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga tylko więcej czasu (głównie na podwojenie swojej objętości). Trzeba jeszcze pamiętać, że wszystkie składniki MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ (najlepiej wyjąć je ok. pół godziny przed pieczeniem). Przepis na ciasto z puszki (zmieniony). Składniki: - 10 g świeżych drożdży - 100-125 ml ulubionego mleka - 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) - 2,5 łyżki

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania