Pyszne bułki z serem feta, salami, papryką, koperkiem... znikają momentalnie. Robimy ciasto drożdżowe jak na chleb: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij tu ... zwykły-chleb Gdy ciasto będzie wyrastać przygotowujemy ser i inne dodatki, takie jak widać na zdjęciu. Jak ciasto wyrośnie lekko
chleba naszegopyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami
Smaczna Pyzazamrażarki na 30 minut. Po tym czasie mąkę z solą przesypać do miski (u mnie od miksera). Dodać masło, olej i wodę i zagnieść miskerem (przy użyciu haka do ciasta drożdżowego lub mieszadeł), aż do uzyskania jednolitej masy. Z powstałej masy dłońmi zlepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu
Gospodyni Miejskapokruszona po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam, jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa(...)Delecta 1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta 6-7 świeżych truskawek Kruszonka: 10 dag mąki pszennej 5 dag masła 2 łyżki cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie
Wanilia i Kardamonpysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 150 g cukru jajko 90 g masła 200 ml mleka Serek: 150 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka domowego cukru waniliowego żółtko
Smakołyki Asiplany, że w styczniu zasypie przepisami a tu wręcz odwrotnie. Koniec półrocza itp. sprawiły że po prostu blog został na parę dni zapomniany. Wczoraj pomyślałem że znowu powalczę z ciastem drożdżowym ;p Na szczęście wygrałem, bo ładnie urosło i nie było twarde :) Moja rodzinka się tak dorwała że po godzinie już niczego nie było :) Zachęcam do zrobienia. Składniki(...)drożdże do otrzymania lejącej się konsystencji. Masło siekamy nożem. Do większej miski wrzucamy masło, jajka, śmietanę, cukier puder, mąkę i lejące się drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstawiamy gdzieś w ciepłe miejsce na 15 minut. 2. Czekoladę kruszymy na malutkie kawałki (można użyć dość mocnego woreczka i tłuczka, lub po prostu pobawić się nożem
Gotuj Z Muzykąjest bezmleczna, rozczyn dla drożdży robi się na wodzie. Można też zrezygnować z jajka gdyż służy tu włącznie jako ozdoba ciasta. Wykonanie jest naprawdę proste ale jak to przy ciastach drożdżowych trzeba poczekać aż łaskawie urośnie. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli(...)nadzienie: 4 cebule i 20 g boczku Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe
prawdziwe jedzeniecoś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą racuchów jest to, że szybko się je przygotowuje (samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut), wadą jednak jest, że trochę trwa, zanim ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie. Ale za to późniejszy ich smak wynagradza wszystko ;-) SKŁADNIKI: - 30 dag drożdży - ok. 2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajo - 1 cukier cynamonowy - 3-4 łyżki
WielopokoleniowoMyślę że nie będzie żadnej przesady, jeśli adżarskie chaczapuri nazwiemy gruzińska pizzą – ciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie
Karo in the KitchenSkładniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu cioci Asi :) Sos do ciasta: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody szczypta soli inne ulubione zioła (oregano, bazylia) Dodatki: salami ser żółty oliwki pieczarki cebula Sposób przygotowania
Z notatnikazapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne
Wędrówki po kuchniMega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 140 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka(...)kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec
Domowa Cookierenka Agirozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione
Gospodyni Miejskatylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja(...)drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki
Smakołyki Asitylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut
Różne smaki w kuchni