ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:189/576)

Pizza z kurczakiem a la gyros 231

kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Obie papryki kroimy(...)gyros przygotowujemy z tego przepisu (oczywiście mniejszą ilość, na pizze wystarczy nam około 1/2 małej miseczki kawałków kurczaka, resztę podajcie do obiadu lub zużyjcie do sałatki). Gdy ciasto na pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem, po czym smarujemy sosem (u mnie

Słodkie okruszki
Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem 193

żeglarkę przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :) Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz: Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny(...)soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka mielony cynamon mielony kardamon brązowy cukier masło do posmarowania ciasta Wykonanie: Podgrzej w rondelku mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz oba cukry, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.  W tym czasie

Garniec Magalie
Proste rogaliki czekoladowe 189

Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe

Ciastkozercy
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 155

Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe udało mi się zepsuć tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem 144

Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki słonecznik łuskany 4 łyżki sól(...)pół łyżki cukier pół łyżki   Wykonanie: Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie. Blaszkę prostokątną smarujemy

Różowa kuchnia
WIENIEC WIELKANOCNY 138

Uwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki:   500 g mąki 350 ml mleka 70 g masła lub margaryny 40 g cukru 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 jajko Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję(...)śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 25 min. Roztopić masło.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,cukru i żółtka.Wlać masło i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie gładkie.Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 4 części.Z jednej uformować 2 wałki,zlepić je końcami i spleść.Połączyć,tworząc mały wieniec.Zrobić to samo

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem 200

świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy.  Ziołowe ślimaczki z cukinią Składniki: na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy kostka świeżych drożdży 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłej wody farsz(...)suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego majeranku sól plus oliwa do posmarowania wierzchu ślimaczków Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką, dolewamy wodę i oliwę, stopniowo. Ciasto wykładamy na silikonową matę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, przez 10 minut. Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy

Moja smaczna kuchnia
maślane bułeczki 187

trafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem, bez większych problemów. Polecam na śniadanko z masełkiem i konfiturą. Jeśli nie macie czasu na poranne zarobienie drożdżowego ciasta, spokojnie można je przygotować wieczorem, a rano, siup i do piekarnika! SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 40 g masła 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka oleju 2 jajka

zabawa smakiem
Drożdżówki z serem 133

Drożdżówki z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia domowa z 1927 roku pisze: „ W Rosji używają mąkę krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając mąkę krupczatkę, trzeba użyć(...)więcej mleka. Niektórzy twierdzą, jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem .” ciasto: 600 g mąki krupczatki, 16 g suchych drożdży, 260 – 280 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru, 100 g masła, nadzienie : 600 g sera

królestwo garów
Makowiec zawijany 241

przesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Zagniatamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkujemy na blacie obficie

My Culinary Art
Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 155

jabłka prażone. Ja preferuję częściową papkę z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Są tacy, co nie będą bawić się w żadne podsmażanie jabłek, a po prostu wykładają surowe jabłka na ciasto. Jak jesteśmy przy części jabłkowej, ja dodałam do jabłek niewiele cukru, bo były bardzo słodkie. Jeśli używacie kwaśnych jabłek, to cukru należy dodać więcej. Są różne sposoby zagęszczania masy jabłkowej(...)często przypomina mi się książka kucharska wydana swojego czasu przez p. Małgorzatę Musierowicz. Dostałam ją jako kilkunastolatka. Zawierała przepisy różnych bohaterów z książek i była tam właśnie szarlotka, na drożdżowym cieście. Pamiętam, że wychodziła doskonała a moja rodzinka lubiła się nią zajadać. Niestety, książkę na przestrzeni lat, mieszkań i miast – wcięło. Miał ktoś kiedyś taką? Ciasto możemy podać

Mieszam w Garnku
Pizza serce 234

solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube) - ilość wystarcza na 3,4 osoby: 3 szklanki mąki (tortowa lub Lubella do ciast drożdżowych)  50 gramów świeżych drożdży 3 łyżki stołowe oleju 1 szklanka letniej wody 2,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Wykonanie: Mąkę i sól wymieszać w misce(...)folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.  W tym czasie przygotować składniki naszej pizzy.  Następnie wlać zaczyn do mąki z solą, wymieszać, wyrobić ciastoCiasto należy wyrabiać co najmniej 7 minut. Powinno być plastyczne i odrywać się od rąk. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce

Garniec Magalie
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 179

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi(...)posypuje solą różową gruboziarnistą- wkładam do piekarnika na 25-30 minut- upieczone studzę na kratce- można zajadać :) z oliwą- lub wykorzystać to jako bazę do kanapki :)-  aby odświeżyć ciasto drożdżowe zwilżamy je lekko wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5 minut Smacznego

Basia w kuchni
ODRYWANA PIZZA BALLS 116

mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 166

Dawno nie piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :)  SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania