listopada w moim rejonie tradycyjnie wypieka się rogale. Powinny być one przeważnie z masą makową, ale ja zrobiłam je z powidłami. Są one z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, tylko wszystkie składniki się zagniata razem i wkłada do lodówki na 2 godziny. Takie rogale są idealne na przekąskę do szkoły czy pracy, a także do popołudniowej(...)łyżek cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany słoik powideł (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, zrobić kopczyk. Dodać pozostałe składniki i dobrze wszystko przesiekać. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (podsypując mąką) na placek o grubości 3-4mm. Pokroić w kwadraty wielkości 10cmx10cm
Danka Pichciokazję testować kamień granitowy, który dostałam od firmy Bakero (taki sam kamień możecie kupić tutaj ). Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła(...)łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ok. 800 g śliwek wydrylowanych Kruszonka: 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy jajko, roztopione masło i szklankę ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych , ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: kawałek podsmażonego kurczaka, kilka ugotowanych różyczek brokuła, kawałek sera feta, 3 łyżki kukurydzy, 3 plastry papryki konserwowej, kawałek zielonej papryki(...)wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól i olej, szybko wyrabiamy. Wkładamy do miski na 15 minut aby ciasto podrosło. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj nr 1). Paprykę kroimy w paski
słodki bratekPszenne bułeczki z ziarnami Składniki: rozczyn drożdże świeże - 20 g mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy(...)wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części
Kuchnia DanusiPojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą. Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 250 g cukru 150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)Mąke i masło, siekamy razem, dodajemy 100 g cukru, sól oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku
Lili w kuchnikształtem - mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-) Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim "nafaszeruje", poleję lekko polewą, lukrem
Zasmakuj Kuchnipytała mnie kiedy znowu będą. Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli takiej akurat nie macie w kuchennej szafce, użyjcie tylko pszennej. Czytaj więcej
bistro mamawłasnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :) Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam(...)Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione
Czerwona PorzeczkaMoja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki: 300g mąki 40g masła 2 żółtka 1/3 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min
Amatorka kuchennaDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży
dom-agi.plpizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży(...)smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika
niecodziennikparyszybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna :). A więc zapraszam :) Składniki dla 1 osoby: 100g(...)oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut
Gotuj z Mąkątego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które
Delusional Trineczekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy(...)dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć
Praktyczna plpoście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej(...)jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie
Moje domowe kucharzenie