ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:183/576)

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 219

razy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży  250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 0,5 łyżeczki soli 90 g masła 1 jajko(...)Wlać rozczyn i miksować do połączenia się składników. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż składniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki

Ala piecze i gotuje
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 151

piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz sera i mamy już nasz pierwowzór dzisiejszego wyrobu. Można oczywiście dyskutować o tym, czy przytoczona powyżej historia

Miód i pieprz
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 216

karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka, mak, sezam, kminek(...)mące robimy dołek i wlewamy weń rozczyn, odstawiamy na 10 minut (drożdże mają podwoić objętość). Po tym czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut), na końcu dodajemy letnią margarynę i wyrabiamy aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Rozpustne gotowanie
Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą 155

Składniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli. SOS POMIDOROWY: 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki; 1 ząbek czosnku; 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru  1 łyżeczka octu balsamicznego; 1/4 łyżeczki suszonego oregano; 1/4 łyżeczki płatków chili(...)łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZĘ: Do niewielkiej miseczki wlać ciepłą (nie letnią) wodę. Oprószyć suchymi drożdżami instant (1 łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę

Gospodyni Miejska
Pączki 450

jednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Parówki z serem w cieście drożdżowym 271

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu.  6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym 116

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z rabarbarem i ryżem jaśminowym Składniki: Ryż jaśminowy Uncle Ben’s– 100g Rabarbar – 2 łodygi Daktyle – 10 sztuk Drożdże – 50g Mąka – 1 szklanka Mleko – 1 szklanka do ciasta

Kuchnia Bon Appetit
Drożdżówki serca z serem 147

chwile, które są częścią domowego rytuału, które są wpisane w dom i kojarzą się z domowym ciepłem. U nas w domu takim elementem są drożdżówki, ciasto drożdżowe jest jednym z ulubionych przysmaków dzieci, moim oczywiście również. Gdy chcę pobawić się z maluchami w kuchni i sprawić, żeby „dom pachniał domem” przygotowuje drożdżówki. Uwielbiam zagniatanie ciasta z Zuzią, która

dom-agi.pl
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 163

Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą jest to, że ciasto drożdżowe musi kilkakrotnie rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje

Pełny talerz
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym 155

rana mam dobry humor , tak sobie podśpiewuje . Jestem ciekawa jak mi wyjdzie moja drożdżówka . Pierwszy raz robię w takim kształcie , ale to naprawdę frajda .     Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 30 g drożdży 1 jajko 5 łyżek cukru 100 g stopionego letniego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie

Różowa kuchnia
Drożdżówki z rabarbarem 122

się do wypieków i domowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją.   Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki

Pasja Smaku
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 123

pomarańczy 1 łyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy.   Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar zużyć je do lodów bananowych i do pancakesów - tylko jeszcze nie wiem czy do posmarowania, czy dodać je do ciasta. Zobaczymy

Kto ugości moich gości?
Migdałowy makowiec 166

Jeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g

mojewypiekiinietylko
Chlebek bułgarski 151

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania