ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:184/576)

Domowy makaron pietruszkowy 123

Domowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki

365 dni dookoła kuchni
Mleczne rogaliki z czekoladą 288

kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk.     Mleczne rogaliki z czekoladą   Składniki:   Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego i przestudzonego 5g soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży   Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta

Smak mojej kuchni
Pączki cynamonowe 413

głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj:  jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody 15g drożdży 3 łyżki cukru 1 żółtko 20g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka wódki lub spirytusu) NADZIENIE 1 łyżeczka cynamonu

Smakołyki Bereniki
Pączki jogurtowe 1525

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się

Smakołyki Bereniki
Ciasto na pizzę 141

polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie od moich ulubionych ziół prowansalskich, czynią z każdym ciastem drożdżowym cuda O ile nie uważam, żebyśmy musieli zwracać szczególną uwagę na to co dajemy na wierzch pizzy, o tyle nie dawajcie tam jajka. To już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę

Mieszam w Garnku
137. Chaczapuri z serkiem feta 119

można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja na 5-6 osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka

Jadło i czytadło
Jagodzianki, wersja 2 222

szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie

Apetyczna babeczka
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 145

smakołyków. W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem , kluseczki dyniowe i sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie. Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek(...)piekarnika. Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( wielkość ok. 20×25 ) ZACZYN: * świeże drożdże – 15 g * cukier -1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * ciepłe mleko – 60 ml CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * letnia woda – 50 ml * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino – dla koloru ) – 1 łyżka DODATKOWO: * dynia

Ostra na Słodko
Jesienne chałki z dynią 204

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie oponki z tofu 142

się to udało. Początkowo miały być zwykłe pączki, jednak zrezygnowałam z tego pomysłu na rzecz tych poniższych cudeniek z dziurką w środku – szybsza wersja z pominięciem czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Takie oponki pamiętam z dzieciństwa, jednak tamte robione były na bazie białego sera, który oczywiście można zastąpić – a jakże by inaczej – zwykłym naturalnym tofu, a jajka w ogóle pominąć

Roślinna - blog wegański
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE! 149

Zawijane, puszyste ślimaki z ciasta drożdżowego z brązowym cukrem, konfiturą z malin i posiekanymi migdałami, kubek gorącego kakao. Czy wyobrażacie sobie tak poranek w weekend? Ja zdecydowanie tak! Uwielbiam takie dni, uwielbiam takie śniadania i właśnie jutro postanowiłam przygotować takie śniadanko.  I wcale nie zraża mnie fakt, ze będę musiała wcześniej wstać, zagnieść ciasto, potem czekać i patrzeć

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 144

posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą

Smaki Ewy
Bułeczki drożdżowe na słodko 389

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako

W kuchennym oknie Ewy
Warkocz drożdżowy 180

Kochani, jakaś mgła nas spowiła. Dodatkowo pada deszcz ..ale całe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem(...)jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny i pachnący ! Smacznego! Dziekuję

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 181

mleka2 zółtka50 g masła50 g cukru1 op,suchych drożdży1/3 łyżeczki solibiałko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówkiWykonanie:przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza dla leniwych – bez zagniatania 54

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania