blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je przyrządzam. Dziś z jabłkami. Składniki: ½ kg mąki 4 dag drożdży 1/4 litra mleka 15 dag cukru 10 dag masła 1 aromat pomarańczowy 70 dag jabłek sól do smaku tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany(...)roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami. Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około
Tradycyjna KuchniaChleb ze słonecznikiemMój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można(...)wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części
Gotuj Z Muzykąpory wydawało mi się, że nie lubimy się z wypiekami, a już na pewno nie z ciastem drożdżowym. Na Pikniku Smakoszy dostałam jednak od Marty trochę jeżyn, które trzeba było szybko wykorzystać. Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na drożdżówki u Doroty i już wiedziałam na co poświęcę cały wieczór. Ostatecznie mimo braku wagi kuchennej (jeszcze urządzam się(...)Nadzienie: 200 g jeżyn 200 g twarożku lub serka śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką
Pasja SmakuUwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 30 min w temperaturze
R'n'G Kitchentamtym roku zobaczyłam w internecie te zajączki... wiedziałam już, że muszę je zrobić :) Z ciastem drożdżowym bardzo dobrze się pracuje, nic się nie klei, więc zrobienie takich zajączków to sama przyjemność :) A do tego w smaku są pyszne :) Wyszło mi 10 takich zajączków. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy 10 większych kulek na tułów, 10 kulek głowę, 10 małych
Aga w kuchniWymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać. 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchnibył męski wieczór kulinarny. W kuchni rządził mąż. Kiedy wieczorem zorientowaliśmy się, że w domu nie ma pieczywa nie było innego wyjścia jak upiec własne. Od ciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo(...)rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy okrągłą blaszkę masłem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Następnie dzielimy
Pan i Pani Smith w kuchnimięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje. Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy skórką cytrynową
Rozpustne gotowanieciasta, oczekiwanie na wyrośnięcie - cały ten proces uważam za niezwykle relaksujący i uspokajający. Ma na mnie wpływ wręcz terapeutyczny, gdy zawalona zajęciami nie wiem, w co ręce wkładać. Przy cieście drożdżowym trzeba się wyciszyć, cierpliwie czekać, aż będzie można przejść do kolejnego etapu. Na te kilka godzin wypadam z biegu, a po powrocie mam więcej energii, jakby bardziej mi się(...)lekko ciepłe, mmm...). Jeśli jednak zostaną jakieś do dnia kolejnego, wystarczy je podgrzać w piekarniku - będą jak nowe . Orkiszowe drożdżówki z budyniem, malinami i rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) ciasto: 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g masła 60 g cukru budyń waniliowy: 300 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami i rabarbarem, bo sezon rabarbarowy już chyli się ku końcowi, wiec należy korzystać! Bułeczki wyszły obłędne! Puszyste, mięciutkie, a dzięki dodatkom wyjątkowo soczyste. Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki(...)pieczemy w nim wyrośnięte bułeczki. Po 20 minutach powinny być już złoto-brązowe, czyli gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!! Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego to polecam ten artykuł, może okaże się pomocny
Rozpustne gotowanieBułki z ziarnami powstały z ciasta drożdżowego przygotowanego na bazie dwóch rodzajów mąki pszennej (typ 650 i pełnoziarnistej). Ich wnętrze oraz wierzch wzbogaciłam o sporą ilość smacznych i zdrowych nasion. Są to bułki bardzo sycące i choć ładnie wyrastają, nie można ich zaliczyć do kategorii lekkiego pieczywa drożdżowego.Z podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami(...)pozostałe na sicie otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucić z powrotem do miski), dodać sól i ziarna, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka oraz większą część wody- wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby pozostałą wodę (w zależności od wilgotności mąki), pod koniec wyrabiania wlać masło - ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywać większej ilości mąki - ciasto przełożyć
Smakołyki Berenikiżniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty nadaje się znakomicie. Pewnie(...)połowę składników (foremka 25x11 cm) - polentę zastąpiłem kaszą kukurydzianą, ryż brązowy - ryżem basmati - dałem trochę mniej cukru - z kaszy kukurydzianej, płatków owsianych i otrębów zrobiłem namaczankę Struan wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk ! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki (foremka 25x11 cm): 380 g mąki pszennej chlebowej 25 g polenty (zastąpiłem kaszą kukurydzianą) 16 g płatków owsianych
Przepisy na domowy ser i chleboponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest sprężyste, chrupiące z góry, a w środku delikatne i mięsiste. Śmiało można je przekroić i posmarować marmoladą, konfiturą, nutellą (obrońcy zdrowego trybu życia nie krzywcie się - dla mnie czekolada(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz Wymaluj