ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:195/576)

Bułeczki drożdzowe z twarogiem. 105

Uwielbiamy słodkości i uwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na  pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Składniki: 1/2 kg mąki  1 jajko 1 żółtko 40 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyzki cukru

My World by Dagmara Rek
Zawijane pizzerinki 233

Resztki wędlin, kawałek sera , ciasto drożdżowe ...i pizzerinki gotowe. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko zioła prowansalskie 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: ketchup, kiełbasa, ser żółty Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników

Moje domowe kucharzenie
Croissanty drożdżowe 135

Moja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym. Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem Składniki: 25 dag mąki 3 łyżki cukru 4 żółtka jaja 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 4 dag drożdży tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem

Tradycyjna Kuchnia
Domowa pizza 200

puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie: Najpierw ciasto drożdżowe. Z łyżki mąki, cukru, połowy mleka i drożdży robię rozczyn i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłym miejscu przykryte czystą szmatką. Gdy rozczyn wyrośnie dodaję do niego

Tanio smacznie i prosto
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 114

duże jajko 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 budyń waniliowy mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie) 1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą

Piekielna Kuchnia Pati
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 126

cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z farszem porowo selerowym z dodatkiem sera feta. Jeśli o mnie chodzi wole na ciepło - tak smakują mi najlepiej z odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki;  ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z jarmużem, w rzeszowskiej Matryoshce 175

smaku solą i pieprzem. Matryoshkę mogę polecić z czystym sumieniem. Wcześniej pisałam o niej tutaj . Obsługa bardzo miła, ceny umiarkowane, jedzenie pierwsza klasa. Dziś: słynne pieczone pierogi w drożdżowym cieście nadziewane szpinakiem (są również inne wersje do wyboru) i półwytrawne gruzińskie czerwone wino. PS Zdecydowanie lepiej usiąść przy stołach niż na kanapach (wygodniej wtedy jeść).  Gośka i Robert Rafał

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżówki chałwowe z owocami 69

Takie słowa usłyszałam od córki, gdy spróbowała tych drożdżówek. Uwielbiam jej reakcje i opisy i są dla mnie największym komplementem. Nieskromnie mówiąc, gdy wpadłam na pomysł dodania do ciasta drożdżowego, mojego ulubionego kremu chałwowego, od razu wiedziałam, że to będzie przepyszny hit. Słodycz chałwy świetnie równoważą kwaskowate owoce takie jak agrest, porzeczki lub maliny, ale z powodzeniem możecie użyć truskawek

Mienta blog
Jagodzianki (zdrowa wersja) 168

mocno chodziły za mną jagodzianki. Najpierw miałam problem z dostaniem jagód, a później bałam się czy ich uzdrowiona wersja jest możliwa. Sporo mnie naszło wątpliwości, co do użycia do ciasta drożdżowego ksylitolu, o którym czytałam, że może powodować, że drożdże nie rosną. Zobaczyłam jednak przepis Pauliny i stwierdziłam, że spróbuję, najwyżej nie wyjdą. Udały się i tym oto sposobem publikuję

Fabryka pomysłów
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 155

czasie wyrastania ciasta drożdżowego na norweskie bułki  skoleboller , upiekłam bardzo szybkie i proste ciasteczka joulutorttu, tym razem z Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności

zadanie-gotowanie
Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty 146

drożdżach ale na razie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny

Moje Małe Czarowanie
ROGALIKI DROŻDŻOWE (TOPIONE) 145

ciasto drożdżowego, chyba nie trzeba nikogo namawiać :) Wszyscy wiedzą, że najlepiej smakuje jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Może niektórzy z Was, nie mają odwagi się za nie własnoręcznie zabrać, bo niby jest trudne do wykonania, ale... nic bardziej mylnego. Też tak myślałam, lecz się przełamałam i teraz, kombinuję z nim na różne sposoby. Dziś zapraszam na pyszne, rogaliki

Kuchnia w opałach
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 214

Lubicie ciasto ptysiowe? Ja bardzo! W sumie to jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast ( w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, które chyba w dalszym ciągu niezbyt mnie lubi ) i dlatego z tak wielka przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne smakołyki w swojej kuchni. Ostatnio zajadałam się genialnymi eklerkami z kremem waniliowym , a dziś serwuję kolejne, słodkie pyszności! Tym razem przygotowałam(...)coś, co nie tylko smakuje genialnie, ale i pięknie wygląda! Do pieczenia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa INKA! Wieniec z ciasta ptysiowego wypełniony fantastycznymi dwoma kremami jest świetny pomysłem na zbliżający się DZIEŃ MATKI. Gwarantuję, że każda mama będzie zachwycona! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda- 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREMY * mleko

Ostra na Słodko
Tarta makowa 243

planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet(...)wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka z jajek L 400 g masy makowej,* orzechy, suszone owoce,** 1 jajko L Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder

Plate of Joy
Sticky buns czyli bułeczki z cynamonem w karmelu 121

wykorzystać na Walentynki, takie "ociekające" (dosłownie!) słodyczą bułeczki na pewno podbiją serca Naszych drugich połówek. Polecam!     Sticky buns   Składniki na 16 bułeczek:   Na ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 20g drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 60g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli   Na posypkę cynamonową: 40g stopionego masła pół(...)glazurę karmelową: 80g masła pół szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki mleka (można pominąć) 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)   Wykonanie:   Ciasto:  drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło

Smak mojej kuchni
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 233

wygląd pochodzi od tradycyjnych, skandynawskich słodkich bułek o nazwie Skolebrød, Solskinnsboller lub Solboller. Każda wariacja różni się nieco dodatkami, ale najczęściej w składzie posiada kardamon, gotowany krem waniliowy, ciasto drożdżowe, lukier oraz wiórki kokosowe. Z ostatniego elementu zrezygnowaliśmy, gdyż w grze wyraźnie widać, iż jest to wersja tylko z lukrem. Przepis opracowaliśmy sami na podstawie kilku innych. Jeśli nie lubicie(...)posiadanie kardamonu, zamieńcie go na cynamon. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 631 kcal | 12 g białka | 116 g węglowodanów | 13 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min)Do głębokiej miski wlewamy bardzo lekko podgrzane mleko, możecie też wlać zimne ale ciasto będzie wtedy wolniej rosnąć, dodajemy cukier, rozpuszczone masło i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy mieszanka jest

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania