dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę Ciasto drożdżowe: mąką pszenna typ 500 1 kg drożdże świeże 80 g masło 150 g mleko 500 ml cukier 150 g sól pół łyżeczki truskawki 400 g Lukier: cukier(...)dołka w mące.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części
Różowa kuchniapobawić się składnikami ,nawrzucać pyszności . Pizza z jajkiem jest wspaniała , choć może się wydawać ,że to nieudane połączenie , nic bardziej mylnego , w końcu jajko świetnie łączy się z drożdżowym ciastem , lubi sos pomidorowy ( ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) i towarzystwo wędliny oraz sera . Aż się prosi
Ogrodnik w podróżyDziś witam was chlebem i solą w dodatku chleb własnoręcznie upieczony. Fakt przy wyrabianiu ciasta drożdżowego pomagał mi robot ale resztę sama wymyśliłam i zrobiłam.Pszenny z otrębami i pestkami dyni.Pięknie wyrósł ,a skórka wypieczona,pachnąca i chrupiąca. Zachęcam was do robienia własnego chleba, to nic trudnego . Składniki: mąka pszenna typ 650 500 g drożdże suche(...)dyni 4 łyżki Wykonanie: Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże tylko na 50 minut
Różowa kuchniaRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy
Tradycyjna kuchnia KasiTaką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki. ..Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam.. 50 dkg mąki 3,5 dag świeżych drożdży 1/2 kostki(...)cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru, dodać jajka , margarynę ,śmietanę,wlać drożdże i mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto r ozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem - u mnie marmolada różana i na wierzch
Moje domowe kucharzeniesłonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało(...)sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba.Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek
Pożeraczka, czyli raz adobrzePaszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso
wyzwania kuchenneMój narzeczony bardzo lubi jagodzianki. Jako, że miałam w domu drożdże i jagody w słoiku to postanowiłam mu je zrobić. Kiedyś bałam się ciasta drożdżowego, ale jak się okazuje nie ma ku temu powodów. Jagodzianki wyszły pyszne, najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe. Składniki 50g drożdży 500g mąki 500 ml letniego mleka 5 żółtek 1 jajko 100g cukru pudru(...)odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić razem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, zaczyn, mleko i rozpuszczoną ale ostudzoną margarynę. Z całości zagnieść ciasto, można dosypać trochę mąki jak ciasto jest za lejące, ale nie za dużo! Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jagody przelać do garnka, dodać cukier i skrobię. Gotować
Delusional TrineSkładniki:Ciasto drożdżowe:375 g mąki pszennej1 jajko150 ml mleka45 g cukru4 g cukru waniliowego50 g miękkiego masła1/2 łyżeczki soli7 g suchych drożdżyNadzienie:100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan)sok z 1/2 cytryny2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiKruszonka:50 g masła10 łyżek mąki4 łyżki cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem(...)cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt
Smakowity Blog Kulinarnyrozpuszczone masło – masa powinna być lekko lepiąca, ale musi odchodzić od rąk. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto drożdżowe rośnie, przygotowujemy farsz. W zależności od naszych preferencji twaróg możemy zmielić lub tylko rozdrobnić widelcem (wtedy będą wyczuwalne grudki sera). Jeśli chcemy, aby ser był gładki – mielimy twaróg(...)zmielony). Do sera (zmielonego lub rozdrobnionego) dodajemy żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę z połowy ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Formujemy prostokąt i rozwałkowujemy go tak, aby jeden bok był dwa razy dłuższy od drugiego (u mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie
Poezja smakuwięc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem. Składniki: 1 1/4 szkl. (150 g0 mąki pszennej 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 25 g drożdży (użyłam(...)odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęścieprzez większość z nas uwielbiane. Nie może ich zabraknąć w okresie karnawału lub na Tłusty Czwartek. A przecież wróbelki ćwierkają, że to już niebawem. Pączusie z dziurką powstają z ciasta drożdżowego i smażymy je w głębokim oleju. Wychodzą puszyste, delikatne, smaczne. Udekorowane czekoladą i posypką przypadną niejednemu do gustu. Ciężko poprzestać na jednym. Składniki: 490 g mąki pszennej(...)Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy
Made By Mom And Sonjuż chyba końcówka sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:). Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko(...)miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
Szefowa kuchniZapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisach z ciastem drożdżowym w roli głównej najlepsza nie jestem, chociaż ostatnio o dziwo nie mam z nim kłopotu a wszystkie wypieki są udane. Oby tak dalej! Składniki (8 dużych jagodzianek): 250 gram mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki ciepłej wody 2 białka+ 3 żółtka 2 łyżki cukru 25 gram świeżych drożdży 75 gram rozpuszczonego masła 100 ml jogurtu(...)łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka konieczność to dodaję więcej mąki. Najważniejsza jest cierpliwość na tym etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę
Mango Papajabędzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się(...)moją Siostrą, będą miały o czym rozmawiać), zjadła cztery. Gwarantuję więc, że nikt się im nie oprze. Polecam Wam ogromnie, szczególnie, że piknikowy sezon powoli się już zaczyna. Rogaliki drożdżowe z rabarbarem Składniki: (na 16 sztuk) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 75 g cukru 250 ml letniego mleka 1 jajko 50 g masła 1/4 łyżeczki soli nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był(...)musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu siedzieliśmy
les mirabelles