Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami: na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej, sól i trochę pieprzu, dokładnie wyrabiamy ciasto (około 10 minut) najlepiej mikserem (końcówka-hak). Jeśli ciasto jest za gęste i nie chce się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanieborowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie(...)opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosci z podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki: Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem. Gdy masło połączy
Uwaga Babcia Gotujełyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć
moj przepis naPagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się(...)cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić
zadanie-gotowanieJeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru(...)trzykrotnie, wlewamy go do wyjętej z piekarnika mąki i dokładnie mieszamy drewnianą albo plastikową łyżką. Dodajemy cukier, szczyptę soli, a potem - pojedynczo - 3 jajka. Kiedy całość dokładnie wymieszamy łyżką, ciasto zagniatamy w misce ręcznie przez ok. 10 minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, porcjami dodajemy roztopione masło i zagniatamy dalej. Gdy ciasto będzie śliskie i będzie dobrze odchodzić
W SMAKkopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanieUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)Wykonanie: W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż
dom-agi.plwyrośnięcia. Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza. Składniki (na ok. 10 bułek(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto
W SMAKDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 75 g miękkiego masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko(...)minut by wyrosło. Krok 4 Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach. Krok 5 Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchniaSkładniki / Ingredients: 1/2 kg mąki luksusowej do ciast drożdżowych / 1/2 kg flour luxury to the yeast cakes 1 opakowanie cukru waniliowego / 1 package vanilla sugar 3 łyżki cukru / 3 tablespoons sugar 2 jajka / 2 eggs szczypta soli / pinch of salt mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) 9 g drożdży błyskawicznych / 9 g instant yeast olej(...)łyżką wszystkie składniki, dopóki się nie połączą na idealną masę. W czasie mieszania dolewaj mleka (musi mieć temperaturę pokojową). Konsystencja powinna być nie za rzadka, nie za gęsta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia minimum 30 minut. Czekamy, aż ciasto urośnie tak, że wypełnij miskę. Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie za bardzo). Pempuchy kładziemy
Projekty ze smakiemkuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia czy też niepisanego obowiązku. Moją głowę zaprzątają(...)zorganizuję go sobie nieco lepiej, żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało
Pożeraczka, czyli raz adobrzezobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka(...)miski. Do mąki dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz sól. Całość wymieszać widelcem. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, dodać dwa rozkłócone jajka. Wymieszać całość widelcem. Wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut do 1 godziny
Garniec MagalieKilka lat temu kupiłam formę do wypieku baranka na stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie(...)puszystą masę z cukrem. Do żółtek dodać miód, gorącą kawę, mąkę, olej, przyprawę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dobrze połączyć. Ubić białka na sztywno. Dodawać partiami białka do ciasta, delikatnie mieszać. Połowę ciasta przelać do foremki. Piec ok. 1 godz. 20 minut w temp.180 stopni C. Wyjąć baranka z formy i odstawić do ostygnięcia na noc. Formę umyć, natłuścić
Weekendy w domu i ogrodzieKluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą wersję. Moja babcia zawsze do klusek(...)zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość
PatiGotuje