ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:205/576)

Konfitura z wiśni 118

wiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie “Kuchni polskiej”, gdzie znaleźliśmy przepis na konfiturę z wiśni . Jest to bardzo dobra alternatywa dla corocznie robionych dżemów z dodatkiem mieszanek żelujących, ponieważ w tej konfiturze są tylko naturalne składniki. Dzięki dwukrotnemu gotowaniu uzyskuje się bardzo ciemny kolor

niecodziennikpary
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 355

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pide z kremem truflowym 153

Dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.  Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, aby ciasto miało owalny kształt. Dłuższe końce zawijamy i sklejamy (jak na zdjęciu). Przenosimy na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry.   Krem truflowy(...)robić kremowy sos.  Dodajemy starty ser i pastę truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (trafiły mi się takie mini).  Na łódki z ciasta drożdżowego wykładamy krem, dodajemy pieczarki i zapiekamy w temp. 220 st. przez ok. 8-10 minut.  Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

bistro mama
Drożdżówki z serem 141

dolałam do mąki z cukrem. Wbiłam jajko, dodałam wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobiłam jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Można też oczywiście wyrobić ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkowałam je na duży prostokąt(...)dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Białka można zamrozić i użyć w późniejszym terminie do innego wypieku. Ser rozsmarowałam równomiernie na cieście. Następnie zawinęłam obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku lekko na siebie zachodziły. Ciasto przekręciłam tym łączeniem na spód i pokroiłam je na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręciłam dwa razy wokół własnej

Waniliowe Improwizacje
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 170

nawet naleśniki z nutellą. Spotkaliśmy też w wielu miejscach pieczone kasztany, a nawet łososie. Na straganach pełno jest również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne

Czarnawisienka
Brownie z chałwą 146

Zaważam, że z brownie mam tak samo, jak z sernikiem. Jakiś osobny żołądek, ponieważ zawsze się zmieści. To powstało przypadkiem. Miałam przygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji

Kucharzyca
Chleb z makiem 224

kilka łyżek mleka.Wymieszać i odstawić na kilka minut.Do większej miski wsypać mąkę, mak, sól.W mące zrobić dołek, wlać resztę  mleka, masło, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nie klejące.  [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3  min/37° C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić  3 min/Interwa

Moje domowe kucharzenie
Kiełbasa wieprzowa wędzona z chili, podpiekana 131

boczek i łopatka kl III na 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Tej kiełbasy nie okręcałam. Osadzanie: kiełbasy powiesić na kijach

Kocham..lubię..gotuję..
Szafran - do czego użyć? 166

dodawać do dań składających się z warzyw i owoców morza oraz dań orientalnych. Słyszałam, że również szafran można dodać do słodkich wypieków - jednak nie odważyłam się jeszcze zrobić ciasta drożdżowego z szafranem. A Wy używaliście już tej ciekawej i wyjątkowej przyprawy? Z jakim daniem komponowała się najlepiej? Czekam na Wasze komentarze! Szafran jest również "modną" przyprawą, używaną w wielu domach

MintTaste
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 161

Cudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na duża tortownicę lub sporą blaszkę. - sprawdzony przepis na placek ze śliwkami - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - można też użyć innych owoców

AniaGotuje.pl
NA STRUNACH ŚWIATŁA 190

trudno, ale czasem jest konieczne to oczyszczenia atmosfery rodzinnej.   W każdej części tej powieści urzeka mnie kuchnia Kaliny- miejsce spotkać domowników i  sąsiadów. Miejsce magiczne, pachnące drożdżowym ciastem i domowym obiadem. Miejsce, gdzie każdy czuje się dobrze, jak u siebie. To wielkie szczęście Antka i Bianki , że mimo powikłanej sytuacji rodzinnej mają tak  wspaniałą i ciepłą

Z Majeczką w kuchni
KURS CUKIERNICZY – STYCZEŃ 2019 179

No i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki

Ostra na Słodko
Paluchy z makiem 165

Chrupiąca przekąska z drożdżowego ciasta. Zadowoli fanów krakersów i paluszków. Użyłam mąki orkiszowej, która zawiera mniej glutenu, niż mąka pszenna. Jeśli wykorzystacie mąkę pszenną, paluszki będą bardziej pulchne, a mniej chrupiące. Jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, ciasto wyrośnie mniej, niż z mąki pszennej z niższego przemiału. W każdym przypadku paluchy są smaczne i stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych przekąsek

Kucharzyca
Naleśniki z kremem Rafaello 337

Naleśniki z kremem Rafaello to połączenie klasycznych naleśników z pysznym kremem o smaku kokosowym z puszystym serkiem mascarpone. Śniadanie, obiad czy kolacja? Naleśniki te będą idealna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
drożdżowe rogaliki 163

Co to dużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają. Składniki: 500 g mąki 25

Gotowanie z pasją