ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:206/576)

Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 198

naprawdę mało. Tu znajdziecie filmik o profesjonalnym robocie planetarnym oraz ofertę promocyjną Lidla. Chcecie zobaczyć co dobrego wyczarowałam za pomocą robota planetarnego SilverCrest ? Taką oto choinkę z ciasta drożdżowego, z kremowym serkiem w środku i z konfiturą jagodową na wierzchu. Choinka jest bardzo efektowna i na pewno spodoba się rodzinie ! Coś mnie ostatnio naszło na świąteczne przepisy Składniki(...)misy robota wlej letnie mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Całość wymieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru i drożdży. Następnie dodaj żółtka i mąkę, mieszaj do momentu wyrobienia się ciasta – zwykle 2 – 4 minuty. Następnie dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj do momentu aż będzie ładnie zagniecione w kulę. Usuń miskę z robota, owiń folią spożywczą i odstaw na około

Moja pasja smaku
Rożki drożdżowe nadziewane fasolą 139

Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem. Składniki: 5 dag drożdży, 15 dag cukru pudru, ½ kg mąki tortowej, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie(...)Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki z budyniem 143

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski

Moje pyszne gotowanie
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 196

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami...Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.Komu kromkę? Zapraszam! Składniki:650 g mąki pszennej;50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami(...)wrzucić do miski.Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry).W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego.Oprószenie pomidorów mąką zapobiega ich opadaniu na dno chleba.Źródło: Galeria Potraw

Gospodyni Miejska
Rogaliki drożdżowe z prażonymi jabłkami 94

Dziś trochę słodyczy. Ciasto drożdżowe ,oprócz tego, że stanowi fajną przekąskę np do szkoły , czy pracy to jeszcze można zrobić je razem z Milusińskimi co bardzo zawęzi więzi. Przypominam , że już 15 min wspólnie i aktywnie spędzonego czasu dziennie pozwala stworzyć fajną i bezpieczną więź emocjonalną z naszymi pociechami. Składniki: - kostka świeżych drożdży ( 200g) - 12 łyżek cukru - 125 g masła(...)zaczyn, czyli drożdże z połową cukru, mlekiem i mąką mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy przestudzone, roztopione wcześniej masło, jajka i przesianą mąkę i wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie piękną , sprężystą kulą, dzielimy je na min.dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt okręgu a drugą zostawiamy ( niech sobie jeszcze rośnie). Okręg dzielimy na części jak pizzę. Na każdy taki

Kuchnia Pełna Emocji
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 146

owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki(...)ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach cukru. W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży. Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze

Smaczny zeszyt
Babka wielkanocna szafranowa 180

babka wielkanocna szafranowa. Jest to typowa drożdżowa babka z dodatkiem szafranu i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Puszysta, wilgotna, słodka i pachnąca szafranem. Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny wypiek. Bardzo lubię drożdżowe babki nawet jeśli już trochę wyschną. Zawsze można zrobić z niej pudding lub francuskie tosty . Najlepsza babka wielkanocna. Pięknie zrumieniona, a w środku wilgotna i puszysta. Babka wielkanocna Składniki: forma(...)cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże, jogurt i wbij jajko. Zarób gładkie ciasto. Dodaj sól i pokrojone na kawałki masło. Zagniataj ciasto do wchłonięcia masła. Ciasto powinno być luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Posmaruj formę masłem i oprósz mąką

codojedzenia
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 158

Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka(...)wymieszać zostawić w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł 2. - Roztopić masło i ostudzić Do miski dać mąkę cukier żółtka i masło wyrośnięty zaczyn i resztę  mleka Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać troszkę mleka Ciasto przesypać troszkę mąką  przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia 3. - Zmielony mak orzechy ,rodzynki włożyć do miski zalać stopniowo gorącym mlekiem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Turecka pizza czyli Lahmacun 201

zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farszNa suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce(...)farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni

Stare Gary
Wegańskie drożdżówki z jabłkami 138

Klasyka gatunku jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe, w moich stronach mówi się na ten typ wypieku po prostu drożdżówka ale usłyszeć też jeszcze można nazwę „szneka” Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek, wymieszać z rodzynkami, cukrem, przyprawami

greenscarf
Drożdżowe najprostsze - bez wyrabiania 507

Najprostsze ciasto drożdżowe, zwane w mojej rodzinie również "Drożdżowcem nocnym". Wkładu pracy jest dosłownie 5 minut, do tego nie jest ono wymagające - wyjdzie nawet początkującym :) SKŁADNIKI: (na keksówkę ok 12x35cm) 3 jajka 1 szkl cukru 5 dag drożdży 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 50 dag mąki Kruszonka: (można też zrobić bez niej) 2 łyż masła 2 łyż(...)ściereczką i zostawić na całą noc (w temp. pokojowej). 2. Rano dodać mąkę (w 2-3 turach) i mieszać do połączenia składników (ja zrobiłam to trzepaczką a jak już ciasto było bardzo gęste to łyżką).  3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nastawionego na ok 25-30*C do czasu

Kto ugości moich gości?
Ślimaczki z budyniem 479

budyniem. Wiem, że kiedyś je robiłam i musiały być dobre, skoro kartki nie wyrzuciłam. Teraz sama się sobie dziwię, jak mogłam o takim fantastycznym przepisie zapomnieć. Owszem, miłośniczką ciast drożdżowych nie jestem i nigdy nie byłam, ale te to przecież rewelka. Z podanej porcji wychodzi całkiem spora ilość drożdżowek, ale nie martwcie się, są tak pyszne, że jeszcze tego samego(...)solą przesiewamy do miski. Margarynę roztapiamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, resztę cukru, żółtko oraz całe jaja. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Do garnka wlewamy 500-550 ml mleka, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. W reszcie mleka

Smaki Na Talerzu
Paczki z 4 jajami 163

kostki masła  1 czubata łyżka cukru  1 kg mąki  1/4 szklanki mąki  szczypta soli  1 szklanka mleka  1/2 szklanki cukru  konfitura/marmolada/dżem  olej do smażenia pączków WSKAZÓWKI:  Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy(...)niego mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki. Zostawiamy na ok. 15 min. Całość powinna urosnąć do góry. CIASTO: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać do takiej temperatury jak przy robieniu zaczynu. Ma być letnie. Do rozczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. W zależności od użytego typu mąki

Kuchnia od dwojga
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 136

wypiekane pierożki z jabłkami były tak pyszne, że udałam się na poszukiwania przepisu. Znalazłam dwa: jeden z ciasta z serka krówki (!) - jest bardzo delikatny w smaku, drugi z ciasta drożdżowego, zaprezentuję Wam jutro:) Obydwa przepisy są niesłychanie łatwe, nawet dla początkujących. A co z nich wychodzi, no cóż...zdjęcia oddają ich wygląd, ale smak poczujecie dopiero, jak je zrobicie!:) Można(...)można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko 2 łyżki mleka

Kuchnia smaków
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 170

magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna ....  Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie(...)łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano 0 mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło i kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciastoCiasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Albertynki - obwarzanki 133

książki, w których każdy przepis jest poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy(...)kawy soli, 350 g mąki pszennej, żółtko Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać sól i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Z ciasta, na desce oprószonej mąką formować wałeczki, z których lepić niewielkie kółka. Kółka wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną wyjmować. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić

królestwo garów
Bułeczki z borówkami (Panini ai mirtilli) 141

borówkami, jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek w okresie letnim. Niezwykle miękkie, puszyste i delikatne, dzięki dodatkowi ricotty w cieście drożdżowym. Polecam i życzę smacznego :) **** I panini ai mirtilli sono uno dei miei dolcetti preferiti. Sono particolarmente soffici e delicati grazie all'aggiunta della ricotta nell'impasto. Buon appetito(...)cucchiai di zucchero 1 uovo PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z majonezem 145

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części

Moje domowe kucharzenie
Placek z owocami i migdałową kruszonką 141

Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno.Składniki:350g mąki pszennej5(...)jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Dodać do mąki. Połączyć wszystko mikserem. Uformowaną kulę zostawić przykrytą w misce na 2 do 3 godzin. Formę do ciasta nasmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi.Owoce wyłożyć na ciasto

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania