budyniem itd..tym razem z dodatkiem maślanki..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..moje są bez lukru , posypane cukrem pudrem i nadziewane przed smażeniem..Kiedyś jakiś czas temu robiąc ciasto drożdżowe przez przypadek wszystkie składniki włożyłam do miski...no i dopiero chwilkę później pomyślałam, że źle zrobiłam..przecież z drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn i potem działać dalej(...)solą, resztą cukru, dodać 6 żółtek, wlać płynne, ale przestudzone masło. Kiedy rozczyn nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodawać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się lepiło, można je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzeniesiebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę, jak to przy cieście drożdżowym, ale zaręczam, że warto. Z takiej ilości składników wychodzi 1 duża okrągła pizza (28 cm średnicy) i prawie cala blacha z piekarnika. Normal 0 21 false false false(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 7 g suchych drożdży (lub 14g zwykłych) 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1.Umieść w naczyniu drożdże
Qlinarnie i Qlinarniechoć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej
MyCookBook.plminuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe
Kuchnia Pokoleńbardzo lubimy ciasta, które dobrze zestawiają się z mlekiem. Zimne mleko jako popitka czy to do ciasta drożdżowego, czy też do takiej babki, to jest to! Mistrzem w konsumpcji mleka jako zapitki, jest mój mąż Ale wróćmy do naszej bohaterki – baby. Babka jest delikatna w smaku, z nutką cytrynową, którą zawdzięcza dodanej otartej skórce z cytryny. W sumie(...)tłuszczem, ale oczywiście jeśli używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga
Mieszam w Garnkumusimy zaopatrzyć się w wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony(...)zachęcam i uprzedzam, że jest to wypiek dla entuzjastów – lecz kto spróbuje jak wyjątkowe jest nadzienie z białego maku, nie będzie żałował i zrobi je także za rok.Ciasto drożdżowe francuskie:1 kg mąki pszennej400 ml letniego mleka25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)100 g masła (1/2 kostki)100 g cukru (2/3 szklanki)2 jajka + 2 żółtka (białka zostawiamy)duża
Poezja smakuPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl
Analiza SmakuPączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS 4. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty
Wypisz Wymalujzagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy
rabarbarowokolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)się przekonać do nowoczesnych motywów z muskularnym kulturystą czy kształtną tu i ówdzie modelką, które nie wiem czemu widuję coraz częściej nadrukowane na kuchennych fartuchach... Czyżby na ich widok ciasto miało lepiej wyrastać, a danie stać się bardziej pikantnym?! Wiecie coś na ten temat? LEMON-COCONUT BARS, Kwadraty cytrynowo-kokosowe /składniki na 16 porcji/ Spód
KUCHARNIA