własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :) Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania sezam(...)Odstawiamy na 10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Do miski wrzucamy mąkę, jajko, sól i olej lub masło. Następnie dodajemy nasz zaczyn i resztę wody z mlekiem. Zagniatamy. Ciasto jest dosyć luźne, będzie wymagało podsypania mąką. Starajcie się nie podsypywać za dużo, tak tylko aby przestało się kleić. Niestety im więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione
Czerwona PorzeczkaMoja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki: 300g mąki 40g masła 2 żółtka 1/3 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min
Amatorka kuchennaDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)nich jest i do tego są znacznie tańsze, same plusy Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych drożdżówki z serem. Zakręcone, rosną duże, więc można rozdzielić ciasto na mniejsze części. Jak dla mnie idealne. Inspiracja tutaj . Składniki: CIASTO: – 250 ml mleka; – 80 g oleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży
dom-agi.plpizzę grecką. Nic nie zmienialiśmy w składnikach i proporcjach ciasta, ponieważ jest doskonałe – lekkie, cienkie oraz puszyste. Nieco zmodyfikowaliśmy sos, używając pomidorów z puszki i dużej ilości oregano. Pizzę wykończyliśmy dodatkami typowymi dla kuchni greckiej, czyli oliwkami, serami feta i mozzarellą. To była kolejna bardzo smaczna kulinarna wyprawa. Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży(...)smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Rozprowadzić przestudzony sos pomidorowy, porozkładać wszystkie składniki nadzienia. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika
niecodziennikparyszybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna :). A więc zapraszam :) Składniki dla 1 osoby: 100g(...)oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na ok 1 cm grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut
Gotuj z Mąkątego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które
Delusional Trineczekoladą i gęstym koktajlem własnej roboty, z domowej tłustej śmietany i poziomek zgniecionych z cukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy(...)dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć
Praktyczna plpoście pisałam, ze zrobiłam ciasto drożdżowe z większej porcji..i były torebki i takie oto zawijane odrywane bułeczki...z masą kajmakową i startym jabłkiem w środku. 75 g margaryny lub masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej(...)jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie
Moje domowe kucharzeniedzielenia się. Ślimaczki można podać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oliwkami czy np. jakąś pastą. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na drugi dzień. Trzeba trochę przypilnować ciasto drożdżowe ale całość jest warta zachodu. Składniki: szklanka ciepłej wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 550 100ml oliwy z oliwek łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka gałki muszkatołowej 30g drożdży(...)się rozpuszczą dodaj szklankę mąki oraz oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu. Następnie dodaj gałkę muszkatołową i pozostałą mąkę i dobrze zagnieć ciasto. Może to zająć jakieś 10-15 minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od ręki, być lśniące i sprężyste. Następnie odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszaj
wysmienitychyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła(...)grubej rafinady lub cukru perlistego 10 g masła Z maślanki, cukru waniliowego i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórydelikatnego i pysznego ciasta drożdżowego już dawno nie jadłam! Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny. Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 jajka 2 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 białko jaja tłuszcz do foremek Wykonanie: Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką(...)masę. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut
Tradycyjna Kuchniasiemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi(...)oprócz soli, umieścić w mikserze, dokładnie wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Odstawić na 30 min pod ściereczką. Dodać sól, namoczkę, dokładnie wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być mało klejące. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Złożyć na pół. Odstawić na 60 min pod ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość. Uformować bochenki, zgodnie z tą instrukcją
moj przepis namleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody(...)wysmarowania formy np. taka Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie zwilżam dłonie oliwą z oliwek i przekładam ciasto (do wysmarowanej oliwą z oliwek) formy, delikatnie rozciągając
Mango PapajaMięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Dobrze wyrobić, dodać roztopione masło i smalec. Wyrabiać jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić
Praktyczna plCiasta ze śliwkami Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej. Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając(...)minutach, schłodzone w lodówce ciasto przekładamy do formy, następnie układamy pokrojone śliwki wymieszane z odrobiną cynamonu, mąki i opcjonalnie cukrem waniliowym. Następnie posypujemy zmrożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto drożdżowe ze śliwkami Składniki: mąka pszenna – 500 g świeże drożdże
Słodkie okruszkiłyżką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła o średnicy ok. 24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte(...)przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym
Waniliowe ImprowizacjeLato bogate jest w owoce kolorowe, smaczne, zdrowe. Niektóre tylko w tym sezonie występują dlatego tak bardzo nam smakują. Same je zjadamy, czy do deserów, ciast dokładamy. Zapraszam na ciasto drożdżowe, które z dojrzałym bananem przygotowałam, a w nim dużą ilość borówek amerykańskich schowałam. Bardzo łatwe się je przygotowuje i super smakuje. Składniki na formę na tartę(...)duży dojrzały banan ok. 200 g, 2 średnie jajka, ponadto: 1 łyżka mąki, masło do wysmarowania formy, ok. 2 łyżki wiórek kokosowych, do podsypania, cukier puder do oprószenia ciasta. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem i obsypujemy kokosem. W dużej misce w mleku mieszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki maki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Moniki SmakołykiMówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, można podawać je w różnych postaciach ja proponuję pyszne ciasto drożdżowe podane z kakao. Składniki: - 400 g mąki pszennej - 7 g drożdży suszonych - 150 ml mleka - 50 gram cukru - 1 op. cukru waniliowego - szczypta soli - 2 jajka 50 g masła Nadzienie: - 3/4 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes kakao i miód(...)masło, odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy cukier waniliowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól i cukier. Następnie dolewamy mleko i wbijamy jajka. Wyrabiamy dokładnie do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W międzyczasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Płatki kukurydziane miksujemy i mieszamy z cukrem. Po 2 godzinach wyrabiamy krótko ciasto
Kulinarne życiePampuchy to kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Sezon truskawkowy w pełni więc u mnie podane z truskawkami, ale oczywiście można podawać z dowolnymi owocami, a nawet mięsem. Składniki: 40 dag mąki 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 3 jajka 125 ml mleka 1 bułka 4 dag masła ½ kg truskawek Wykonanie: Do mąki dodać drożdże utarte z cukrem(...)szczyptą soli, wlać mleko i rozbełtane jajka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Bułkę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle i ostudzone grzanki dodać do ciasta. Jeszcze raz dobrze wyrobić. Uformować knedelki i odstawić ponownie na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotować osoloną wodę, wrzucić bułki i na wolnym ogniu gotować 15 minut. Gdy podczas gotowania zwiększą objętość
Tradycyjna Kuchniabardziej wolę ciasta i inne wypieki. Ogólnie nie lubię robić pączków, a nawet mnie to męczy. Wolę pozostać przy ptysiach, faworkach, pączkach hiszpańskich, czy też innych plecionkach niezwiązanych z ciastem drożdżowym. SKŁADNIKI 300 ml mleka 50 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 700 g mąki 4 jajka szczypta soli 120 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki(...)cukier i odstawić na 10 minut (w tym czasie można sobie przygotować pozostałe składniki). Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać roztopione masło, wódkę i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagnieść, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Blat oprószyć mąką, przełożyć na niego ciasto i rozwałkować
Passions hobbies lifePrzepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.Składniki:1 kostka margaryny1/4 l śmietany50 g drożdży600 g mąki1 jajko + 2 żółtka3 łyżki cukruDrożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem(...)dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut)Przygotowujemy farsz.Składniki:cebula1/2 kg kiszonej kapusty200 g pieczareksól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranekKapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy
NA MOIM TALERZU