ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:202/576)

Drożdżowa babka makowa 193

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy by było letnie. 3. Rozczyn łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem, zagniatamy. Stopniowo dodajemy masło i mleko. Wyrabiamy około 5 minut aż ciasto przestanie się kleić a składniki będą dokładnie połączone. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na kształt prostokąta. Nakładamy masę makową zostawiając około

Szefowa kuchni
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 140

ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki(...)sól pieprz 1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, curry, sól, rozczyn oraz resztę wody. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić

Apetyczna babeczka
Cinnabon rolls 195

się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls    Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie: 3   łyżki(...)suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy   ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej

Mania Gotowania
PIERNIKOWA BRIOSZKA 124

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe o smaku piernika,które można odrywać palcami. Rzadko korzystam z przepisów z gazety,nie mam do nich przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży(...)czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone rodzynki,delikatnie wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej miski,przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy ciasto na kształt prostokąta

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik Wiedeński 367

krąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam(...)następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 223

obwarzanki. Tak, tak dziś na śniadanko były u nas obwarzanki, niczym te tradycyjne krakowskie. Uwielbiałam je, a te co zrobiłam są prawie że zbliżone. Są dość szybkie w przygotowaniu. Ciasto drożdżowe odstawiamy tylko raz do wyrośnięcia, następnie zanurzamy obwarzanki minutkę we wrzątku i od razu do piekarnika. A dzięki tej gorącej ‚ kąpieli’ są wyjątkowo mięciutkie, takie wręcz idealne. Stwierdzam(...)cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrobimy i dzielimy na 8 równych

Made By Mom And Son
Pączek 230

Opis: Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego(...)dużej mąki i do tego dodajemy sól, mieszamy ze sobą. Do miski dodajemy również wcześniej przygotowane drożdże oraz resztę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy ubite jajka. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, dodajemy stopione masło i dalej wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie musimy rozwałkować

Ciastka i ciasta
Drożdżowe ciasto z figami 154

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.   Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży,   2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki  i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy na wierzchu ciasta. Ciasto

Moniki Smakołyki
Bułki pszenne z ziemniakami. 131

Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny przepis na Langos, węgierski chlebek , lecz w tej formie jest o wiele bardziej uniwersalny. Szczerze polecam! Składniki na bułki pszenne z ziemniakami:   na 12 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej, sól i trochę pieprzu, dokładnie wyrabiamy ciasto (około 10 minut) najlepiej mikserem (końcówka-hak). Jeśli ciasto jest za gęste i nie chce się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 158

borowka amerykanska.Nie jest wprawdzie tak soczysta jak jej lesna krewniaczka.za to rownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie(...)opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosci z podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 389

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do pomalowania pasztecików przed pieczeniem: 1 całe jajko do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego Link do filmu z przygotowania: Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i pieczarkami https://www.youtube.com/watch?v=qANmR6BBJpQ Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz na paszteciki: Osączoną kapustę kiszoną kroję(...)odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta półkruchego na paszteciki: Na blat wysypuję mąkę do mąki dodaję proszek do pieczeni, sól i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ale możemy posiekać nożem. Gdy masło połączy

Uwaga Babcia Gotuje
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 180

łyżka miodu 1 łyżka soli Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wodę, zakwas, miód i sól. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego. Ciasto ma być lekko lejące, ale dość gęste, tak że włożona łyżka bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć

moj przepis na
Pagnottelle di Pasqua. Wielkanocne bochenki. 141

Pagnottelle di Pasqua to w dosłownym tłumaczeniu wielkanocny bochenek. Popularne we Włoszech, ale nie tylko. Wcześniej ugotowane na twardo jajko otacza się wiankiem z ciasta drożdżowego. Dopiero potem całość wędruję do piekarnika. Po raz pierwszy barwiłam jajka w wywarze z czerwonej kapusty. Polecam ten sposób, bo daje ciekawy efekt i co najważniejsze jest zdrową alternatywą dla kupnych barwników. Zdecydowałam się(...)cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić

zadanie-gotowanie
Pieczone pączki z marmoladą różaną 168

Jeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej (700 ml) 50 g świeżych drożdży 50 g cukru(...)trzykrotnie, wlewamy go do wyjętej z piekarnika mąki i dokładnie mieszamy drewnianą albo plastikową łyżką. Dodajemy cukier, szczyptę soli, a potem - pojedynczo - 3 jajka. Kiedy całość dokładnie wymieszamy łyżką, ciasto zagniatamy w misce ręcznie przez ok. 10 minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, porcjami dodajemy roztopione masło i zagniatamy dalej. Gdy ciasto będzie śliskie i będzie dobrze odchodzić

W SMAK
Knedlik, czyli czeski knedel. 292

kopiowałam podobny obiad w domu, ale dopiero dzisiaj odważyłam się przygotować bułę samodzielnie. Jakie było moje zdziwienie, że jej przygotowanie jest tak proste! Trochę czasochłonne (jak to bywa z ciastem drożdżowym), ale efekt jest rewelacyjny! I tak moje Knedliki podałam z kurczakiem po czesku (w sosie chrzanowym), który był tak znakomity, że zniknął zbyt szybko i nie doczekał się sesji(...)mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy

Rozpustne gotowanie
Cynamonowe bułeczki 183

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe(...)Wykonanie: W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż

dom-agi.pl
Ciabatta z czarnymi oliwkami 222

wyrośnięcia.   Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza. Składniki (na ok. 10 bułek(...)oliwę z oliwek, 20 g drożdży rozprowadzonych w ciepłym mleku (ok. 30 stopni Celsjusza) oraz garść posiekanych czarnych oliwek. Całość mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką do czasu, aż ciasto będzie na tyle gładkie, że bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy nieco mleka, jeśli zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto

W SMAK

Proponowane wyszukiwania