także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki ze szparagami. Punktem wyjścia był mój przepis z zeszłego roku na tost z grillowanymi szparagami, parmezanem i jajkiem w koszulce . Postanowiłam je jednak nieco "odchudzić" i zamiast jajka dodałam grillowane
Chilli Czosnek i Oliwaświeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni. BUŁKI ŚNIADANIOWE Składniki: (na ok.10 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem
Bon appetit mon amiewoda nieco odparuje. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wbić jajka bezpośrednio do szpinaku lub po wcześniejszym ich lekkim roztrzepaniu widelcem, wymieszać i smażyć je tak jak lubimy, na pewno białko musi być ścięte. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Taka jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem
Kuchcik gotujePyszny, zdrowy chleb pełnoziarnisty z ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam! Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 4 ziemniaki 1 łyżeczka tłuszczu 1 łyżeczka cukru 1 dag drożdży 1 jajko sól do smaku 1 łyżka siemienia lnianego olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym
Tradycyjna Kuchniabyłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych drożdży 2 i 3/4 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii suszonej
Kolorowy Przepisownikcebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około 3 – 4 godziny ( w razie potrzeby czynność powtórzyć). Wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew
Nie tylko w kuchnipiecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta. Jeżeli musimy mieć chleb, a czasu mamy mało to jest naprawdę idealny wybór. 300 g mąki pszennej 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 475 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą
Marder&Marder Manufacturekwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz. 2 łyżki majonezu Wykonanie
kgwjanczewostarłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Gofry posmarowane masełkiem krewetkowym sprawdziły się jako miła odmiana od chleba. Ostatecznie śniadaniowaliśmy (nie) nudną kanapką.Różową.A obiad
bastalenaplasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania(...)ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej przygotowanego sosu, robię go według podanego tutaj przepisu . 2. Gotuję szparagi (odrywam zdrewniałą końcówkę szparaga - tak mniej więcej 1/3, myję i gotuję we wrzącej i osolonej wodzie ok. 2-3 minuty). Odcedzam
Ale Prostechleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo(...)który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu. Tak, prawdą jest że w przyrodzie nic nie ginie, a już tym bardziej – w chemii organicznej. W osobnym naczyniu lekko ubijcie jajka, wmieszajcie oliwę i maślankę. Wlejcie do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, do równomiernego połączenia. Przełóżcie ciasto do naszykowanej wcześniej foremki i delikatnie wyrównajcie wierzch. Posmarujcie go lekko
Karo in the Kitchenwłączona lampka, lub została do niego wstawiona miseczka z wrzątkiem. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W tym czasie w miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem. Każdą bułkę pomaluj rozbełtanym jajkiem przy użyciu kuchennego pędzla i posyp ziarnami białego sezamu. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz bułki około 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty możesz piec na dolnej grzałce(...)przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaDawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)chęcią zabiera go do szkoły dla siebie i koleżanek. SKŁADNIKI :(przepis na 1 keksówkę o rozmiarach 11x26) 4 dojrzałe banany 75 g masła rozpuszczonego 1 jajko 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodki może dodać 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mąki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Basia w kuchniduży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie(...)może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
Karo in the Kitchenmące i bułce. Następnie ponownie panierować jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Włożyć na rozgrzaną patelnię i skręcić na najmniejszy ogień. Smażyć najpierw po minucie z każdej strony a następnie jeszcze 15-20 minut obracając je co około 4-5 minut. Podawać na ciepło z dodatkami lub chlebem. marcelina
Czerwony Gupik