Tradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw, a przecież nasz schabowy jest tak pysznym daniem :) Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą
chleba naszegoZwykły biszkopt, bez cudowania... tak jak napisałem w tytule :) ... jest to bardzo prosty przepis. Skład: 10 czubatych łyżek mąki, 10 jajek, 10 łyżek cukru, szczypta
chleba naszegoŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość
Mieszam w Garnkunarobić się przy nim nie trzeba. Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego
kolorowotorcikowozaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebem z masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem z dodatkami dużej ilości owoców. Dziś kolejna słodka propozycja - placuszki z ananasem - bez cukru. Brzmi ciekawie? Spróbujcie jak smakuje!"Składniki:jajkoszklanka jogurtu owocowego ( np. brzoskwiniowy)szczypta soliszklanka mąkikawałki ananasaSposób przygotowania:Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, dodajemy jogurt i dalej mieszamy ( możemy
Słodkie Przyjemnościdrożdży (lub 14 g świeżych)200 g jogurtu naturalnego120 ml mleka1 jajko60 g masła+ roztrzepane jajko do posmarowania bułeksezamprzygotowanieWszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godzinyJeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie
Stare Garyprzygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo
W poszukiwaniu inspiracjipopularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli Po pierwsze(...)degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy
bastalenaPyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu. Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu. Ciasto: 1 kg mąki,50 g drożdży,100 g masła
chleba naszegoktóre my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie np. połączenie borówki z ogórkiem, arbuza z pomarańczą czy awokado, ryżu i krewetek. Niektóre przepisy zawierają składniki, których raczej nie chciałoby(...)drylowane wiśnie, ale skoro David mieszka w Londynie, to jestem pewna, że tam można kupić je już wydrylowane i że leżą w supermarkecie obok tych już ugotowanych na twardo jajek, którym nigdy nie mogłam się nadziwić. Każdy przepis zawiera poradę jak zamieniając jeden ze składników, zamienić przepis w wersję wegetariańską cz wegańską. Książka to idealny poradnik dla osób, które
Ugotowane pozamiatanewszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody podczas wyrabiania, jednego jajka więcej, czy dłuższego pieczenia. Aczkolwiek ja nie czuję jakiś ogromnych problemów
gutfutWycisnąć do szklanki sok z pomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce
gutfutBardzo aromatyczne i przepyszne! Obowiązkowe do upieczenia :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 garść świeżej bazylii 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski powoli wlewaj rozpuszczone drożdże
Kuchnia bezglutenowatalerz, doprawiamy solą oraz pieprzem i rozkłucamy. Pieczarki ma maczamy w jajku, obtaczamy w mące następnie ponownie w jaju a na końcu w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Podajemy z ulubionym sosem, chlebem, surówkami
Domowy Smak Jedzeniawrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną
słodki bratekmasy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka
Gotowanie jest łatwePauliny z kotlet.tv i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka 160 ml wody 2 jajka 120 g miękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka
Marder&Marder ManufacturePasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą
Gospodyni Miejskazakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki
Bon Appetit Małgorzatypierniczków z puszek.Przepis z Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce zdjęcie jest niesamowicie wręcz apetyczne. Zrezygnowałam jednak z lukru - tak słodki chleb nie nadawałby się na śniadanie. Spróbuję jednak przygotować go raz jeszcze, bardziej w formie strucli, z lukrem i zdecydowanie na słodko - wtedy będzie stanowił wyśmienity deser.Chleb adwentowy z suszonymi owocamiSkładniki(...)owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki
Moniki Smakołyki