chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:90/200)

Drożdżówki. 148

Pyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu. Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu.  Ciasto: 1 kg mąki,50 g drożdży,100 g masła

chleba naszego
“Śniadanlove” – recenzja 131

które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie np. połączenie borówki z ogórkiem, arbuza z pomarańczą czy awokado, ryżu i krewetek. Niektóre przepisy zawierają składniki, których raczej nie chciałoby(...)drylowane wiśnie, ale skoro David mieszka w Londynie, to jestem pewna, że tam można kupić je już wydrylowane i że leżą w supermarkecie obok tych już ugotowanych na twardo jajek, którym nigdy nie mogłam się nadziwić. Każdy przepis zawiera poradę jak zamieniając jeden ze składników, zamienić przepis w wersję wegetariańską cz wegańską. Książka to idealny poradnik dla osób, które

Ugotowane pozamiatane
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 269

wszelkich wyrobów z płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody podczas wyrabiania, jednego jajka więcej, czy dłuższego pieczenia. Aczkolwiek ja nie czuję jakiś ogromnych problemów

gutfut
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 145

Wycisnąć do szklanki sok z pomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce

gutfut
Bezglutenowe bułki rozetki z bazylią 131

Bardzo aromatyczne i przepyszne! Obowiązkowe do upieczenia :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 garść świeżej bazylii 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże

Kuchnia bezglutenowa
pieczarki panierowane 325

talerz, doprawiamy solą oraz pieprzem i rozkłucamy. Pieczarki ma maczamy w jajku, obtaczamy w mące następnie ponownie w jaju a na końcu w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Podajemy z ulubionym sosem, chlebem, surówkami

Domowy Smak Jedzenia
SAŁATKA WARSTWOWA Z RYŻEM I PIECZARKAMI 169

wrzątku, osączamy. Ryż układamy w przezroczystej misce, smarujemy ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną

słodki bratek
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 140

masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka

Gotowanie jest łatwe
Chałka doskonała 82

Pauliny z kotlet.tv  i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka 160 ml wody 2 jajka 120 g miękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka

Marder&Marder Manufacture
Pasta jajeczna z tuńczykiem 194

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą

Gospodyni Miejska
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 118

zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb przedświąteczny 170

pierniczków z puszek.Przepis z Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce zdjęcie jest niesamowicie wręcz apetyczne. Zrezygnowałam jednak z lukru - tak słodki chleb nie nadawałby się na śniadanie. Spróbuję jednak przygotować go raz jeszcze, bardziej w formie strucli, z lukrem i zdecydowanie na słodko - wtedy będzie stanowił wyśmienity deser.Chleb adwentowy z suszonymi owocamiSkładniki(...)owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proziaki z dżemem malinowym 173

Proziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki

Moniki Smakołyki
Zielone jajka – omlet ze szpinakiem 202

świeży szpinak. Blenduj, aż nie będzie widać kawałków liści i uzyskasz jednolitą zieloną masę. Na niedużej patelni roztop olej kokosowy i wlej zawartość blendera. Smaż na średnim ogniu, aż jajka wyraźnie się zetną – z reguły 4 do 5 minut (próba przewrócenia omleta wcześniej się raczej nie uda). Odwróć i posmaż jeszcze minutę. Gotowe! Najpraktyczniejsze jest pokrojenie omleta w trójkąty(...)docenią to dzieci, bo tak można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania