przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :) Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone
ChilliJemyzaskoczyć domowników nowym wydaniem mielonego:) Składniki; 1/2 kg mięsa mielonego 1 kajzerka lub 2 kromki chleba 1 cebula 10 pieczarek kilka łyżek bułki tartej kilka łyżek oleju pieprz sól 1 łyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.[ Ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca, w połowie serc wyciąć mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe
Moje domowe kucharzeniepyszny, karmelizowany słonecznik. Po raz pierwszy jadłam słonecznik w cieście (zazwyczaj stosowałam go do wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal. Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiemPRZEPIS{forma: 26x36 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
coolinarnastrefa.blogspot.compewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 jajko 50 g masła 150 g rodzynek 1 żółtko (na glazurę) Najpierw(...)Potem przekładamy ciasto do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i pieczemy 50 minut. Uwaga: chleb naprawdę potężnie rośnie! Jeśli mamy jakieś dość wysokie keksówki, wyższe niż standardowe to dobrze jest użyć własnie takiej
Marder&Marder Manufacturedrożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura(...)więcej w przepisie na chleb . Kolejno należy rozpuścić masło, dodać do niego ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz sól. Całość wymieszać widelcem. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, dodać dwa rozkłócone jajka. Wymieszać całość widelcem. Wyrabiać ciasto
Garniec Magalieosamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa(...)gładka. Dodaję wcześniej ugotowane i pokrojone jarzyny. Żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą – po mocnym podgrzaniu zupy wyławiam kiełbasy i kroję je na grubsze plasterki, wygodne do jedzenia i mieszczące się bez problemu na łyżce i w ustach. Czasami żurek jemy w miseczce z podpieczonego chleba, czasami podaję go po prostu z pieczywem – i pszennym, i żytnim
Karo in the KitchenSkładniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz
Proste PotrawyDziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier
Różowa kuchniaDziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek
Proste Potrawystopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić(...)wierzchołka) i zwinąć jak warkocz.Końcówki warkocza owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniebył częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży. Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży 200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki(...)jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika.. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie ugryźć gdy był jeszcze gorąc y .. i po prostu pycha !! Delikatny, puszysty pachnący bazylią miąższ.. i ta wspaniała chrrrupiąca skórka(...)godziny. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni C a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut. W połowie pieczenia chleb należy wyjąć na chwilę i odwrócić, aby się podpiekł spód. Upieczony chleb powinien
Na słodko lub wytrawnieWigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody(...)wodę, sok z cytryny, miód i jajka. Powoli dodawaj suchą mieszankę, stale mieszając, wyrób ciasto. Na koniec dodaj pokrojone orzechy i śliwki. Gotowe, wyrobione ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka