włączona lampka, lub została do niego wstawiona miseczka z wrzątkiem. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W tym czasie w miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem. Każdą bułkę pomaluj rozbełtanym jajkiem przy użyciu kuchennego pędzla i posyp ziarnami białego sezamu. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz bułki około 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty możesz piec na dolnej grzałce(...)przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaDawno na moim blogu nie było przepisu na chleb, dziś będzie to słodka wersja, chleb bananowy. Super sposób na wykorzystanie bananów, które już długo nam leżą. Przepis jest bardzo prosty a chlebek jest mięciutki, lekko wilgotny. Dziś będzie wersja bez dodatków, ale jeśli mamy tylko ochotę możemy dodać do niego nasze ulubione orzechy, owoce suszone. Ja dodaję również cynamon(...)chęcią zabiera go do szkoły dla siebie i koleżanek. SKŁADNIKI :(przepis na 1 keksówkę o rozmiarach 11x26) 4 dojrzałe banany 75 g masła rozpuszczonego 1 jajko 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodki może dodać 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mąki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Basia w kuchniduży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy, ale codziennie jej nie używam), wciśnijcie ząbek czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie(...)może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
Karo in the KitchenPyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI
potrawyregionalnenowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź chałka pokrojona na kromki 2 szklanki mleka 3 jajka cukier puder cynamon W miseczce rozkłócić jajka jak na omlet, do drugiej
Przepysznik - BLW i nie tylkonajlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć na metalową kratkę, żeby ostygło. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaDodajemy pokrojoną szynkę parmeńską, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wbijamy jajka, posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego
Mango Papajazamrażarki ( najlepiej zupy lub coś co sie da zjeść z chlebem) i zjemy je na plastikowych jednorazowych talerzach a potem je wyrzucimy. Wykorzystam to by wstawić przepisy których nie wstawiłam na blog bo pochodzą sprzed jego założenia. Parówki panierowane- smażone : Czas : 15 minut Składniki : 1 parówka na osobę,1 jajko na 3 parówki, bułka tarta, olej z pestek winogron
Buniabaje w kuchnikiszone pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” . Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem
Grunt to przepis!Gorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię
chleba naszegomasą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki: Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie Składniki(...)potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą
Kuchnia Łukaszapieczarkami jajkami , grzanki z jajecznicą i łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować pyszną grzankę z serkiem i rzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasło i cukier aż powstanie puszysta masa. Następnie dodaj jajka, zmielone migdały, esencję migdałową, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj a następnie podziel ciasto na 2 części i jedną z nich wymieszaj z różowym barwnikiem. Przełóż masy do prostokątnych foremek do pieczenia (najlepsze będą takie do pieczenia chleba) i piecz 40 minut
wysmienitypodwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program
Posadzone i zjedzoneSkładniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy
Gotowanie moimi oczamiłyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć do nagrzanego do 170-180*C piekarnika ( góra dół
Jemy Pijemyjesień, to przecież i dynia... Na 2 porcje: 1 jajko 30 ml mleka 2 duże łyżeczki puree z dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej pieczywo (bułka, chleb, chałka) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na chwilę. Pieczywo
My simple kitchenutrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki
MamaOskarkabardzo zimną wodę i jednocześnie obierać) Do salaterki przełożyć jajka, dołożyć masło, posiekany szczypiorek i cebulkę, przyprawić Wszystkie składniki rozgnieść widelcem jak najbardziej się da Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak jeśli ktoś lubi - może masła jeszcze użyć dodatkowo na chleb czy bułki Można podawać z pomidorem, ogórkiem lub innym ulubionym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com