zaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße(...)Hiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej
Chilli Czosnek i Oliwasmaku szczególnie przypadną do gustu wszelkim miłośnikom chlebów i placków kukurydzianych, ponieważ smak tej mąki jest mocno wyczuwalny. Jeżeli jest tutaj ktoś, kto go nie zna, polecam spróbować. Naleśniki przepyszne prosto z patelni. Łapcie przepis! Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ryżowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 4/3 szklanki wody gazowanej (ciasto będzie bardziejpulchne), łyżeczka miodu
Gar Zdrowiazamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół(...)chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem
Moje domowe kucharzenietran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1 Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości(...)decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12 Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4 µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia odporność
Fit & Healthy LifeWymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki
Tradycyjna Kuchniatropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży instant 1 jajko 3/4 szklanki mleka lub wody (ciepłe) 3 łyżki oleju rzepakowego 120 g miękkiego masła
KucharzycaKuchnia pełna cudów". W dzieciństwie bardzo często z niej korzystałam - robiłam muchomory z jajka i pomidorów, "regaty na liściach sałaty" inne takie;) Zainspirowana właśnie tą książką nadałam kształt myszki twarożkowi z łososiem. Dziewczyny jedzą taki serek bez problemu nawet kiedy jest po prostu rozsmarowany na chlebie, ale tym razem oszalały z radości. Tekst "nie baw się jedzeniem" w tej sytuacji
Kulinarne Inspiracjeciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 150 g (2 szt) cebuli 4 duże ząbki czosnku 1 jajko surowe pęczek szczypiorku 1 łyżka posiekanego estragonu 1 - 1i 1/2 łyżeczki
Stare Garyczosnku, który przez najbliższe dni będę wykorzystywać do różnych dań. Dzisiaj pierwsza propozycja - jajka nadziewane pastą z czosnkiem niedźwiedzim. Cudownie zielony kolor, pyszny smak, idealna na dobry początek dnia. Ze wszystkich składników można również przygotować pastę, białka zblendować razem z pozostałymi składnikami i posmarować nią chleb. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćamoniaczków. Edyta natomiast zrobiła placki z fajerki, barszcz ze szczawiem, chleb na zakwasie i załatwiła nam domowe zsiadłe mleko. Było naprawdę pysznie Amoniaczki - przepis pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej w 1967 roku przez Państwowe Wydawnictwo Ekonimiczne Składniki 50 dag mąki 8 dag smalcu 12 dag cukru pudru 1 jajko 2 żółtka (białek nie wyrzucamy) ok 1/8 litra mleka
sierotka maRysia w kuchnichleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut. KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia delikatnie posmaruj chleb wodą i włącz termoobieg. Kiedy chleb jest gotowy wyjmij
Kuchnia bezglutenowa LoliWreszcie zrobiłam swój pierwszy chleb bananowy w życiu. Chlebek stał się popularny swojego czasu za sprawą Sophie Dahl. Do dnia dzisiejszego powstało setki modyfikacji. Ja w swojej postanowiłam wywalić cukier i proszek do pieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera(...)szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki domowego kefiru (może być kupny oczywiście, kefir lub kwaśny jogurt jest potrzebny żeby zareagować z sodą) Szczypta cynamonu Wykonanie chlebka jest dziecinnie proste. Mieszany wszystkie składniki, przekładany do formy wyłożonej papierem. Wkładamy do pieca na 180 stopni na godzinę. Ostatnie 10 minut pieczenia wyjełam chleb z foremki i piekłam
Lubczyk i Waniliaprzepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam(...)mniejsze bagietki:1 szklanka ciepłej wody2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masła3 szklanki mąki pszennejnasiona sezamu - do posypaniaDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaprzygotowaniemetoda tradycyjna:Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masło i posiekać
Stare GaryTradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw, a przecież nasz schabowy jest tak pysznym daniem :) Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą
chleba naszegoZwykły biszkopt, bez cudowania... tak jak napisałem w tytule :) ... jest to bardzo prosty przepis. Skład: 10 czubatych łyżek mąki, 10 jajek, 10 łyżek cukru, szczypta
chleba naszegoŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość
Mieszam w Garnkunarobić się przy nim nie trzeba. Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego
kolorowotorcikowozaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebem z masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko mam troszkę więcej czasu, zamiast chleba z szynką, albo tradycyjnej śniadaniowej jajecznicy, szykuję jakieś słodkie placuszki, polewane jogurtem z dodatkami dużej ilości owoców. Dziś kolejna słodka propozycja - placuszki z ananasem - bez cukru. Brzmi ciekawie? Spróbujcie jak smakuje!"Składniki:jajkoszklanka jogurtu owocowego ( np. brzoskwiniowy)szczypta soliszklanka mąkikawałki ananasaSposób przygotowania:Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, dodajemy jogurt i dalej mieszamy ( możemy
Słodkie Przyjemnościdrożdży (lub 14 g świeżych)200 g jogurtu naturalnego120 ml mleka1 jajko60 g masła+ roztrzepane jajko do posmarowania bułeksezamprzygotowanieWszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godzinyJeżeli używamy maszyny do chleba, umieszczamy w misie maszyny składniki w kolejności podanej przez producenta - najpierw składniki płynne, następnie
Stare Garyprzygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy:- 150 g mąki pszennej- 75 g mąki kukurydzianej- opakowanie drożdży suszonych- 80 ml wody- 50 ml wytrawnego białego wina- 100 g oleju- pół łyżeczki soli- 4 jajka- 70 g sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo
W poszukiwaniu inspiracji