Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy ją do siebie, co chwilę obracając, jeszcze bardziej ją przez to wybrzuszając. Ciasto przekładamy łączeniem do dołu do formy. Ciasto na zdjęciu jest za rzadkie – wzięłam z rozpędu jajka
Karo in the KitchenDzisiaj żegna my wiosnę, jutro witamy lato. I właśnie z okazji, w przeddzień lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki
Marder&Marder ManufacturePolecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów, 2 jajka, bułkę tartą, sól
chleba naszegojajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno. Krok 3 Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego. Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora
Moja Książka Kucharskaciasto. Musicie go spróbować ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm. Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: 3 jajka 1/2 kg cukru 150 ml oleju 3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad
Moja pasja smakuProste do wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić.... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane 410 g letniej wody 18 g świeżych drożdży 5 g płynnego miodu 30 g oliwy z oliwek extra vergine 8 g soli 1 roztrzepane jajko Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając
Kuchnia bezglutenowaprzyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka soli
Passions hobbies lifePrzepis Skład; --3,5 szklanki maki pszennej 650 --1 szklanka mąki owsianej --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.moja córka uwielbiam różne pasty na chleb no i dzisiaj zrobiłam na kolację pyszną pastę z kabanosa i Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle. Pasta nadaje się na kanapki a także śmiało można nią nadziewać np : jajka. Pastę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki : 1 puszka Soczewicy gotowanej na parze od Bonduelle
Sama słodycz i szczypta chilisię niesłabnącą popularnością, bo w tym czasie poratowały niejedną gospodynię, gdy w domu zabrakło chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Mniam! :) Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm): 250 ml kwaśnego mleka lub kefiru 2 małe jajka lub 1 duże ok. pół kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie
Domowa Cookierenka Agisuszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony słonecznik. Można też podać z jajkiem w koszulce
Jemy PijemyNadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy
Marder&Marder ManufactureBiały barszcz"...hmmm...zdecydowanie nie tradycyjny, nie z białą kiełbasą, jajkiem... To kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy. Wrzucamy
ChilliJemytego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo
Kolorowy PrzepisownikPuszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku
Pora na pora i pomidora