proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant
Uwaga Babcia Piecze Chleboliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony
Chilli Czosnek i Oliwacmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop
Chilli Czosnek i Oliwabudyniu czekoladowego*cynamon, sól, aromat, coś do posłodzenia1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajko miksuje z bananem, dodaję budyń, kakao, ser i resztę składników. Przekładam do natłuszczonego naczynka i piekę ok.35-40min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.* lub mąki ziemniaczanejA o 12 w nocy chleb piekę
More food, love and dreamssuszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą częścią omleta (UWAGA! gorące) Wstawiłam na kolejną minutę.Do tego kromka chleba z masełkiem. I kawusia. Mniamm! Nie zwykłam podwójnie śniadać(...)razie. Coś czuję, że mi boczkiem wyjdzie. A miało być bez mięsa. Buhahaha! Naleśnik z piekarnika, czyli fińska kolacja szklanka mąki pszennej szklanka mleka szklanka śmietany 2 jajka 3 łyżki płynnego masła szczypta soli masło do wysmarowania foremki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania
bastalenaPolecam wyrób domowego pieczywa, smakuje zupełnie inaczej niż odpiekane z marketu :) Potrzebujemy 1 kg mąki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, dwie małe szklanki ciepłej wody, łyżkę
chleba naszegoBardzo fajna pasta do kanapek. W smaku przypomina pastę jajeczną. Pastę tą można również wykorzystać jako farsz do pomidorów lub jajek. Składniki: 1 szklanka gęstego musu
Mama GotujeCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też
Grahamka, weka i kajzerkazaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße(...)Hiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej
Chilli Czosnek i Oliwasmaku szczególnie przypadną do gustu wszelkim miłośnikom chlebów i placków kukurydzianych, ponieważ smak tej mąki jest mocno wyczuwalny. Jeżeli jest tutaj ktoś, kto go nie zna, polecam spróbować. Naleśniki przepyszne prosto z patelni. Łapcie przepis! Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ryżowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 4/3 szklanki wody gazowanej (ciasto będzie bardziejpulchne), łyżeczka miodu
Gar Zdrowiazamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła szczypta soli Przygotować zaczyn: do pojemnika wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół(...)chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem
Moje domowe kucharzenietran, pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, brzoskwinie, marchew, papryka czerwona, szpinak, kapusta, brokuły Witamina B1 Właściwości : bierze udział w przemianie węglowodanów,białek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości(...)decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12 Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4 µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia odporność
Fit & Healthy Lifetosterze. W miseczce ułóż twaróg, wymieszaj z drobno posiekanymi: suszonym pomidorem, ogórkiem, jajkiem i cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj pastę na tosty, możesz dodatkowo ułożyć sobie na nich ogórki, pomidory, cebulkę. Jeśli nie macie tostów, możecie nałożyć pastę twarogową na dowolny chleb czy bułki. Smacznego
Zasmakuj KuchniWymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki
Tradycyjna Kuchniatropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży instant 1 jajko 3/4 szklanki mleka lub wody (ciepłe) 3 łyżki oleju rzepakowego 120 g miękkiego masła
Kucharzyca