chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:96/200)

PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 159

Pyszna i zdrowa   pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek.  Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI

potrawyregionalne
Rabanada 143

nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź chałka pokrojona na kromki 2 szklanki mleka 3 jajka cukier puder cynamon W miseczce rozkłócić jajka jak na omlet, do drugiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Keks rodzynkowy 166

najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C, i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć na metalową kratkę, żeby ostygło.  źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Jajka w pomidorach z szynką parmeńską i kozim serem 165

Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wbijamy jajka, posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego

Mango Papaja
Parówki panierowane- smażone 183

zamrażarki ( najlepiej zupy lub coś co sie da zjeść z chlebem) i zjemy je na plastikowych jednorazowych talerzach a potem je wyrzucimy. Wykorzystam to by wstawić przepisy których nie wstawiłam na blog bo pochodzą sprzed jego założenia. Parówki panierowane- smażone : Czas : 15 minut Składniki : 1 parówka na osobę,1 jajko na 3 parówki, bułka tarta, olej  z pestek winogron

Buniabaje w kuchni
Pasta z makreli ze szczypiorkiem 161

kiszone pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wsypać do miski, przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem

Grunt to przepis!
hot dog ? 186

Gorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię

chleba naszego
Wielkanocny żurek. 145

masą wędlin i jajkiem. Przygotowanie żurku jest bardzo łatwe, jedynie trochę czasu zajmuje kiszenie się zakwasu, ale efekt końcowy będzie tego warty! Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki: Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki(...)potrzebny, aby zapach zakwasu nie rozchodziłby się tak intensywnie). Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 dni. Kiedy zakwas już skiśnie, usuwamy z jego chleb i przelewamy do słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą

Kuchnia Łukasza
Grzanka z serkiem i rzodkiewką 120

pieczarkami jajkami , grzanki z jajecznicą i łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować pyszną grzankę z serkiem i rzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Battenberg cake 111

masło i cukier aż powstanie puszysta masa. Następnie dodaj jajka, zmielone migdały, esencję migdałową, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj a następnie podziel ciasto na 2 części i jedną z nich wymieszaj z różowym barwnikiem. Przełóż masy do prostokątnych foremek do pieczenia (najlepsze będą takie do pieczenia chleba) i piecz 40 minut

wysmienity
Najlepsze rogaliki drożdżowe 137

podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program

Posadzone i zjedzone
KANAPKI Z JAJEM I WĘDLINĄ - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 114

żytniego razowego chleba 30g. 1śr.wielkości kromka pszennego jasnego chleba 30g. 5g miękkiej margaryny. 1 jajo ugotowane na twardo 50g. 1 plasterek szynki z indyka 20g. 0.5 opakowania kielkow 25g. 1 owoc kiwi 60g.   1 szkl.kakao (1 łyżeczka kakao -3g.,1szkl.mleka 0,5 % - 200ml). Kanapki posmarować miękką margaryną. Jajko obrać i pokroić w plasterki ułożyć na kanapkach. Szynkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb mleczny na zakwasie 140

Składniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy

Gotowanie moimi oczami
Proste ciasto na oleju z owocami 188

łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia.  Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć do nagrzanego do 170-180*C piekarnika ( góra dół

Jemy Pijemy
Dyniowe tosty francuskie. Jesienne śniadanie 135

jesień, to przecież i dynia... Na 2 porcje: 1 jajko 30 ml mleka 2 duże łyżeczki puree z dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki wanilii (ekstrakt - ja nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/8 łyżeczki gałki muszkatałowej pieczywo (bułka, chleb, chałka) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na chwilę. Pieczywo

My simple kitchen